Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Το Έθνος και ο προφήτης Πρετεντέρης

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Το πρόβλεψε ο Γιάννης Πρετεντέρης τον Φεβρουάριο του 2019 και η επιβεβαίωση ήρθε λίγο πριν από την εκπνοή του Ιουλίου. Το πρόβλεψε; Ακριβώς όχι. Γιατί στην προφητεία του για το κλείσιμο εφημερίδων μετά τις εκλογές δεν αναφερόταν το Έθνος, που ως καθημερινή έκδοση αναστέλλεται από τις 31 Ιουλίου. Όπως και να έχει, η
χαιρέκακη προφητεία Πρετεντέρη περί νέων δεινών στον Τύπο έπεσε χρονικά έξω –ελαφρώς όμως: πρόβλεπε Μάιο ή Σεπτέμβρη και το ηχηρό κλείσιμο ήρθε πριν μπει ο Αύγουστος. Ωστόσο, το νέο κακό για τον Τύπο δεν άρχισε από τις εφημερίδες που είχε κατονομάσει με την εξής σειρά: Αυγή, Εφημερίδα Συντακτών, Νέα Σελίδα, Documento. Ουδεμία αναφορά για το Έθνος που κυκλοφοριακά βρισκόταν ήδη στο μη παρέκει.

Τυχαία δεν το ανέφερε; Μπορεί. Αλλά μπορεί και να λειτούργησε –υποσυνείδητα– το αίσθημα αυτοσυντήρησης: «Μην μπλέκουμε με μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα –ποτέ δεν ξέρεις αν και πού θα σου χρειαστούν στο μέλλον», ίσως σκέφτηκε. «Πέτυχε» βέβαια, την πρόβλεψη για την ΕΡΤ αλλά αυτό ήταν ευκολάκι: «Δεν θα είναι ίδια», είπε.

Το απόσπασμα των όσων ανέφερε με ανάλαφρο ύφος στο Θέμα fm ο Πρετεντέρης έχει δημοσιευτεί, αλλά εδώ θα βρείτε ακριβώς ό,τι είπε απομαγνητοφωνημένο:

«Εντάξει, πρέπει να είμαστε ανεκτικοί με την Αυγή και την Εφημερίδα των Συντακτών. Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν σε ένα (... δεν ακούγεται καθαρά η λέξη), βγάζουν το ψωμάκι τους, τώρα θα είναι δύσκολα τα πράγματα μετά τον Μάιο. Κάνουν κι αυτοί ό,τι μπορούν, τι νομίζετε; Τον Σεπτέμβριο όλα αυτά θα είναι έτσι όπως είναι τώρα; Δεν θα είναι. Κρίμα δηλαδή, αλλά δεν θα είναι. Ούτε η ΕΡΤ θα είναι η ίδια, ούτε η Αυγή, ούτε η Εφημερίδα των Συντακτών, ούτε ο Ντοκουμέντος, όλα αυτά, Νέα Σελίδα… Να ζούμε και να τα θυμόμαστε».