Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Η Χαμένη Άνοιξη του Τσίρκα, ο Μίκης και η δολοφονία του Πέτρουλα

«Τον είχα πάρει πάνω στην καρέκλα και με ξύπνησε το κουδούνι της πόρτας. Άνοιξα, ήταν η Ματθίλδη ναι, όμως αγνώριστη. Κάτασπρη σαν πανί, αχτένιστη, με ασάλευτα μάτια, έκανε μερικά βήματα, στάθηκε και είπε δισταχτικά:
» -Σκότωσαν τον Σωτήρη.
» Την πήρα στην αγκαλιά μου, την κάθισα στο κρεβάτι. Έφερα βρεγμένη πετσέτα και της σκούπισα το πρόσωπο από τις καπνιές και τον ιδρώτα, της έστρωσα τα μαλλιά, της έδωσα να πιει νερό.
» -Ποιο Σωτήρη, ρώτησα.

» -Τον Πέτρουλα. Πάει το παλικάρι, το φάγανε οι δήμιοι. Μια συμμαθήτρια της Χρύσας λέει πως άκουσε τον αξιωματικό, πάνω στο θωρακισμένο, να διατάζει τον πυροβολητή που σκόπευε με το κανονάκι των δακρυγόνων: "Κατέβασέ μου αυτόν τον ψηλό με το πράσινο". Ο Σωτήρης είχε σκαρφαλώσει στον σηματοδότη της διασταύρωσης Σταδίου και Λαδά κι απ' εκεί πάνω φώναζε συνθήματα. Τώρα, πάει.
» -Φαντάσου, κι εγώ να είμαι λίγα μέτρα πιο κάτω. Μα αυτό είναι σκέτη δολοφονία»
(...)

« -Τον πήγαν στο Νεκροτομείο. Οι μπάτσοι έχουν ζώσει την περιοχή και δεν αφήνουν κανένα να πλησιάσει, μήτε τους γονείς του, μήτε τους βουλευτές της ΕΔΑ που τρέξανε. Ο Μίκης χαλάει τον κόσμο, με έχουν διαταγές από τον Τούμπα* και, φυσικά, τούτος εξαφανίστηκε»
(...)

«Σε λίγο η Ματθίλδη ξαναχτύπησε την πόρτα.
» -Το πτώμα του Σωτήρη εξαφανίστηκε από το Νεκροτομείο. Απαγωγή νεκρού, για φαντάσου! Θέλουν να τον θάψουν στη ζούλα. Μας ειδοποίησε συμφοιτητής μου της Ιατρικής».
(...)

«Ποιος εκεί; Εσύ 'σαι Αντρέα; Πέτρος εδώ. Άκουσε φίλε: Ειδοποίησαν από το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως τους γονείς του Σωτήρη πως η ταφή θα γίνει στις οχτώμιση το πρωί στο Γ' Νεκροταφείο Κοκκινιάς. Επιτρέπεται να παραστούν μόνο οι πολύ στενοί συγγενείς. Απαγορεύονται λουλούδια και στεφάνια. Ο Μίκης όμως, μαζί με Μπριλάκη, Νεφελούδη, Ηλιόπουλο και Κύρκο κινούνται δραστήρια για να σταματήσουν την ταφή και να γίνει νεκροψία με την παρουσία γιατρών της οικογένειας. Διότι, λένε, υπάρχουν πληροφορίες πως ο Σωτήρης στραγγαλίστηκε. Όλοι στο Νεκροταφείο της Κοκκινιάς! Πού είναι η Ματθίλδη; Ξύπνησέ την. Όχι, δεν μπορώ να περιμένω, της τα λες εσύ. Φέρετε όσο κόσμο μπορείτε. Αμέσως»
(...)

«Ένας φοιτητής σίμωσε και της είπε πως ο Πέτρος την περιμένει πιο κάτω.
» -Δεν παραδίνουν το νεκρό, της είπε. Είναι εδώ η μάνα, ο πατέρας, η αδελφή κι ο αδελφός, κατασυντεριμμένοι από την αγωνία, Τάκη. Ήρθαν κι οι βουλευτές μας, ο δήμαρχος κι ο αντιδήμαρχος Νίκαιας, οι δικηγόροι της οικογένειας κι ο εισαγγελέας. Αυτός λέει ότι η νεκροψία έγινε, τι χρειάζεται δεύτερη, κι όλοι οι άλλοι πολεμούν να τον πείσουν να τηλεφωνήσει στο υπουργείο για να επιστρέψει το πτώμα στο Νεκροτομείο. Αυτοί όμως φοβούνται πως όσο περνά η ώρα θα μαζεύεται κι άλλος κόσμος, γι αυτό ζήτησαν διακόσιους χωροφύλακες ενίσχυση από τον Πειραιά».

* Ιωάννης Τούμπας, υπουργός Δημόσιας Τάξης 

(Αποσπάσματα από τη Χαμένη Άνοιξη του Στρατή Τσίρκα. Κύριο θέμα του μυθιστορήματος -γύρω από το οποίο κινούνται ιστορίες αγάπης και ανθρωπίνων σχέσεων- είναι τα δραματικά γεγονότα του 1965, αμέσως μετά την Αποστασία. Κορύφωσή του αποτελεί η δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα στις 21 Ιουλίου, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου ΛωΧρήστου Λαδά), κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης. Το μυθιστόρημα κάλυπτε είκοσι ημέρες, από τις 4 έως τις 23 Ιουλίου, οπότε έγινε η κηδεία του Πέτρουλα. Με τη συμπλήρωση 54 χρόνων από το θάνατό του, αντί άλλου αφιερώματος, αντιγράφουμε και δημοσιεύουμε τα αποσπάσματα που προηγήθηκαν. Είναι από την έβδομη έκδοση της Χαμένης Άνοιξης, Κέδρος 1978.)