Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

Μόνο δυο εφημερίδες δεν είχαν στα μεγάλα γράμματα το «Καραμανλής»

Η ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΡΑΔΥΝΗΣ – Η ΜΑΧΗΤΙΚΗ, ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ

Στη δικτατορία των συνταγματαρχών «αυτοεξορίστηκαν» από την κυκλοφορία των εφημερίδων• με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επανήλθαν πανηγυρικά για να μείνουν –αλλά δεν τα κατάφεραν, τουλάχιστον και οι δύο. Σαν σήμερα πριν από 45 χρόνια, επανήλθαν και πήραν τη θέση τους στα περίπτερα:

** Η Αθηναϊκή του Γιάννη Παπαγεωργίου, εκδότη άλλοτε του Θησαυρού και τότε, επί δικτατορίας, του Τραστ του Γέλιου. Η εφημερίδα ετοιμάστηκε άρον άρον και κυκλοφόρησε με τη δημοκρατική θέρμη από το παρελθόν (φανατική υποστηρικτής της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, σαφώς πιο λαϊκόστροφη από τα ανταγωνισιτκά Νέα του ΔΟΛ).
** Η Βραδυνή του Τζώρτζη Αθανασιάδη, εφημερίδα της Δεξιάς που κράτησε αντιδικτατορική γραμμή μεσούσης της δικτατορίας κι αυτό το πλήρωσε. Μετά το 1969, που τυπικά σταμάτησε η λογοκρισία των εντύπων (δηλαδή ο έλεγχος και η έγκριση ΟΛΩΝ των κειμένων, ακόμα και των πλέον ανώδυνων), τα έντυπα αυτολογοκρίνονταν στο πλαίσιο του σκληρού νόμου περί Τύπου. Η Βραδυνή επέκρινε με όποιον τρόπο μπορούσε το καθεστώς –ακόμα και με το καυστικό πενάκι ενός γελοιογράφου, με εξαιρετικό σκίτσο, του Βασίλη Χριστοδούλου. Στις 23 Απριλίου 1973 η Βραδυνή ξεπέρασε τις «ανοχές» των δικτατόρων δημοσιεύοντας δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αποτέλεσμα: κατασχέθηκαν τα φύλλα της που κυκλοφορούσαν εκείνη την ημέρα και αργότερα υποχρεώθηκε σε διακοπή της έκδοσής της.

Η περίπτωση της Χριστιανικής

Όπως η Βραδυνή, έκλεισε και η Χριστιανική του Νίκου Ψαραδάκη, μια εφημερίδα με ισχυρό πολιτικό προφίλ, και με την πιο επιθετική, την πιο δυναμική, μαχητική και τολμηρή, αρθρογραφία κατά του καθεστώτος. «Για ποια δημοκρατία μιλάτε κ. Παπαδόπουλε» ήταν ο τίτλος ενός από τα πύρινα άρθρα του, ενώ μετά από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και την ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, έγραψε: «Έπεσε ο τύραννος, να πέσει και η τυραννία»! Το βραχύβιο καθεστώς του Ιωαννίδη έκλεισε τη Χριστιανική (μια εφημερίδα που έχει ξεχαστεί πλέον) κι έστειλε τον εκδότη της στη Γυάρο.

Τα πρωτοσέλιδα του passatempo

Στις 24 Ιουλίου 1974 ο ημερήσιος πολιτικός Τύπος Αθήνας και Θεσσαλονίκης πανηγύριζε για την πρώτη ημέρα που, επισήμως πια, δεν υπήρχε το δικτατορικό καθεστώς. Πανηγύριζε ακόμα και ο απροκάλυπτα χουντικός Ελεύθερος Τύπος: «Ήλθε ο Καραμανλής, ευχαί και ελπίδες τον συνοδεύουν» έγραφε υποκριτικά η εφημερίδα του Σάββα Κωνσταντόπουλου.  Με την 45η επέτειο το pasatempo.wordpress.com ανασύρει από το πλούσιο αρχείο του τα πανηγυρικά πρωτοσέλιδα εκείνης της ημέρας που «επικαιροποιούνται», όπως συμβαίνει σχεδόν με ό,τι δημοσιεύει το μπλογκ του Άγγελου Μενδρινού. Φυσικά, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον να τα διαβάσετε. Και να διαπιστώσετε κι εσείς κάτι που παρατηρήσαμε: ότι από τα εννέα πρωτοσέλιδα που δημοσιεύονται, τα επτά έχουν στο βασικό τίτλο τους με μεγάλα γράμματα το όνομα «Καραμανλής». Δεν το κάνουν μόνο δύο εφημερίδες: η Εστία, που έτσι κι αλλιώς δεν πανηγύρισε τη μετάβαση από το δικτατορικό στο δημοκρατικό καθεστώς, και η (ακραιφνώς Παπανδρεϊκή, όπως αναφέραμε) Αθηναϊκή, η οποία έγραφε με τα μεγάλα γράμματα του τίτλου της «ΠΡΩΤΟΝ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και μόνο στον πλαγιότιτλο ανέφερε το όνομα του πρώτου μεταπολιτευτικού πρωθυπουργού.

Δείτε εδώ από το «Πασατέμπος» όλα τα πρωτοσέλιδα της 24ης Ιουλίου 1974 και μαζί το κοινό άρθρο που δημοσίευσαν το Βήμα και Τα Νέα.