Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019

Το Σκουλήκι του Τόκιο, το Θηρίο των Αλκυονίδων

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΜΠΕ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ - Ο ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ...

Το, κατά Τσελέντη, «Θηρίο των Αλκυονίδων» που «όταν γρυλίσει αλίμονό μας», μοιάζει με το γιγάντιο Σκουλήκι του Χαρούκι Μουρακάμι σε ένα από τα έξι διηγήματά του στο «Μετά τον σεισμό». Ένας (επίσης γιγάντιος) Βάτραχος ζητάει τη βοήθεια ενός ασήμαντου ανθρωπάκου για να αντιμετωπίσουν το Σκουλήκι που υπάρχει στα έγκατα τού Τόκιο και
ετοιμάζει τον μεγάλο σεισμό, «μεγαλύτερο από αυτόν που έπληξε το Κόμπε» όπως του λέει. Ο Βάτραχος προβλέπει νεκρούς πάνω από 150.000, από καταρρεύσεις εναέριων αυτοκινητοδρόμων, εκτροχιασμούς, ανατίναξη φορτηγών καυσίμων, κτιρίων που «θα μεταμορφωθούν σε σωρούς από μπάζα» κ.λπ.

Το Σκουλήκι κοιμάται συνεχώς και, μένοντας ξαπλωμένο για χρόνια, απορροφά τον παραμικρό κραδασμό και τον κάθε βόμβο που φτάνει ως την περιοχή του, τους αποθηκεύει στο κορμί του και μετά «μέσ' από κάποιαν χημική διεργασία, τους επιστρέφει με μανία». Το «δικό» μας Θηρίο επίσης κοιμάται κι αν ξυπνήσει, δήλωσε ο Τσελέντης, «αλίμονό μας».

Ο Βάτραχος τα είχε πει αυτά για το τεράστιο Σκουλήκι τού Τόκιο έναν μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό του Κόμπε, το 1995.
Ο Τσελέντης δήλωσε τα περί  Θηρίου των Αλκυονίδων που θα γρυλίσει, τρεις μέρες μετά από το σοκ με τον σεισμό της Μαγούλας.
Ο Βάτραχος του «Μετά τον σεισμό» ήταν ένα φαντασιακό πλάσμα που γεννήθηκε στον ύπνο τού ανθρωπάκου και μίλησε στη λογοτεχνία του Μουρακάμι.
Ο Άκης Τσελέντης είναι υπαρκτό πρόσωπο, ονομαστός επιστήμονας, που μίλησε στην τηλεόραση –πρωί πρωί, στο ξύπνιο μας.

Δ.Β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG
Τσελέντης, ο φίλος του τρομολάγνου αρχισυντάκτη και του… υλατζή!