Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

Ο Κώστας ΚΑΙ τηλεοπτικός!

Για μια ακόμα αφορά (τρίτη ή τέταρτη, πέρα από τα αποσπάσματα όταν η ταινία σιγά σιγά φτιαχνόταν) είδαμε το «Ένα δέντρο θυμάται», το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του φίλου και συνεργάτη Κώστα Φόλλα. Η πρώτη ήταν τον Μάρτιο του 2018, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της
Θεσσαλονίκης (όπου βραβεύτηκε). Η τελευταία τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στην ΕΡΤ 2, στην πρώτη τηλεοπτική παρουσία του «Δέντρου». Ανάμεσα σε αυτές τις δύο προβολές έγιναν δεκάδες άλλες σε διεθνή φεστιβάλ, σε εκδηλώσεις εντός κι εκτός Ελλάδας, ακόμα και σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Έχουμε γράψει πολλά, εδώ στο μπλογκ, για τη δουλειά του Κώστα, του δημοσιογράφου που μας αιφνιδίασε όλους όταν αποφάσισε να αποτυπώσει κινηματογραφικά τη θηριωδία των Γερμανών στο μαρτυρικό Λίντιτσε, στο τσέχικο χωριό, η δραματική ιστορία του οποίου έχει κοινά στοιχεία με εκείνη του Δίστομου. Δεν θα γράψουμε τίποτε άλλο παρά μόνο ένα:

Βαθιά εκτίμηση για τον Κώστα που με ελάχιστα μέσα, χωρίς καμιά οικονομική στήριξη, δούλεψε για χρόνια συγκεντρώνοντας πλούσιο υλικό –σε ορισμένες περιπτώσεις σπάνιο– ταξίδεψε πολλές φορές στην Τσεχία, πήγε στη Γερμανία, έκανε έρευνα, βρήκε επιζώντες του δράματος και έφτιαξε το έργο της ζωής του.

** Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook εφόσον σας αρέσει το μπλογκ.