Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Η ιστορία του ανθρώπου που αρνήθηκε να χαιρετήσει ναζιστικά

Το 1991 η εφημερίδα του Αμβούργου Die Zeit ανακάλυψε και παρουσίασε αυτή την φωτογραφία. Είχε τραβηχθεί στις 13 Ιουνίου 1936, κατά την καθέλκυση του ιστιοφόρου «Horst Wessel». Στην τελετή ήταν παρών
ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ και το πλήθος χαιρετάει ναζιστικά. Όλοι, εκτός από έναν! Αυτός ο ένας αρνείται να υψώσει το χέρι του ως ένδειξη περιφρόνησης προς τη ναζιστική φιέστα, ίσως και ως πράξη σιωπηλής διαμαρτυρίας.

Σχεδόν εξήντα χρόνια μετά το περιστατικό, ο συγκεκριμένος άνθρωπος μας έδειξε τον τρόπο με τον οποίο το άτομο μπορεί να διαφοροποιηθεί από την προβατοποίηση των υπολοίπων, διατηρώντας με όποιο κόστος την προσωπική του συνείδηση και όχι αυτή της μάζας. Ήταν μια μορφή αγνής αντίστασης σε ό,τι ήδη σκέπαζε τη Γερμανία και ετοιμαζόταν να σκεπάσει και όλη την Ευρώπη. Και από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η φωτογραφία μετατράπηκε σε σύμβολο θάρρους και άρνησης υποταγής.

Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Άουγκουστ Λαντμέσερ, γεννημένος στο Αμβούργο και εργαζόμενος στα ναυπηγία του μεγάλου λιμανιού. Όπως σχεδόν όλοι οι εργάτες της εποχής, υπήρξε κι αυτός μέλος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Όμως έκανε το «λάθος» να ερωτευτεί μία Εβραία, την Ίρμα Έκλερ. Όταν αυτή έμεινε έγκυος στην πρώτη κορούλα τους και έγινε γνωστή η σχέση τους, αποβλήθηκε από το ναζιστικό κόμμα και επειδή είχαν τεθεί πλέον σε ισχύ οι Νόμοι της Νυρεμβέργης, του απαγορεύτηκε να παντρευτεί μία Εβραία και να αναγνωρίσει το παιδί που εκείνη κυοφορούσε. Σε εκείνη ακριβώς τη χρονική στιγμή συνέβη και το περιστατικό της φωτογραφίας.

Στη συνέχεια της ζωής τους πλήρωσαν και οι δύο σκληρά την κτηνωδία του συστήματος. Το 1937 η Ίρμα ήταν πάλι έγκυος και το ζευγάρι επιχείρησε να διαφύγει στη Δανία, αλλά εντοπίστηκαν στα σύνορα και συνελήφθησαν. Μέσα στη φυλακή θα γεννηθεί η δεύτερη κορούλα τους. Ο Λαντμέσερ κατηγορήθηκε ότι ατίμασε την «Άρια φυλή», πέρασε από δίκη, αλλά δήλωσε άγνοια για την εβραϊκή καταγωγή της Έκλερ και αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος. Ωστόσο εκδιώχθηκε από την εργασία του και έλαβε ρητή προειδοποίηση να διακόψει κάθε επαφή με την οικογένειά του. Αρνήθηκε να το τηρήσει, εν γνώσει των συνεπειών και φυσικά πλήρωσε το τίμημα. Το 1938 συλλαμβάνονται και οι δύο από την Γκεστάπο κι αυτός καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης και καταναγκαστικών έργων. Δεν θα ξαναδεί ποτέ την οικογένειά του!

Η Ίρμα Έκλερ οδηγήθηκε στη φυλακή και υποχρεώθηκε να χωριστεί από τα παιδιά της. Μέχρι το 1942 αλληλογραφούσε με τον Λαντμέσερ, αλλά ξαφνικά σταμάτησε. Το πιθανότερο είναι ότι είχε οδηγηθεί πλέον σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης και είχε καταλήξει κι αυτή σε θάλαμο αερίων. Ουδέποτε βρέθηκαν τα ίχνη της.
\
Με την αποφυλάκιση του ο Λαντμέσερ ξεκίνησε να εργάζεται ως νυχτερινός επιστάτης σε ένα εργοστάσιο, αλλά επιστρατεύθηκε το 1943 σε ένα τάγμα καταδίκων και σκοτώθηκε στην Κροατία το 1944 (αναγνωρίστηκε επίσημα ως νεκρός πολέμου το 1949).

Οι δύο κόρες του Άουγκουστ και της Ίρμα επέζησαν! Η μεγαλύτερη Ίνγκριντ είχε δοθεί στη γιαγιά της. Η μικρότερη Ιρίνα, είχε οδηγηθεί σε ορφανοτροφείο, εκεί της παραποίησαν τα χαρτιά, διατηρώντας τη γερμανική καταγωγή από τον πατέρα της και αυτό της έσωσε την ζωή.

Το 1951 η Γερουσία του Αμβούργου αναγνώρισε τον γάμο του Άουγκουστ και της Ίρμα κι έτσι η Ίνγκριντ μπόρεσε να πάρει το επώνυμο του πατέρα της. Η Ιρίνα παρέμεινε καταγεγραμμένη με το επώνυμο της μητέρας της, όμως όταν το 1991 εμφανίστηκε η περίφημη φωτογραφία, αναγνώρισε τον πατέρα της. Τότε παρουσίασε τη μοναδική φωτογραφία που είχαν και οι τέσσερις από το μοναδικό εξάμηνο της ζωής τους που έζησαν όλοι μαζί ως οικογένεια κι έτσι έγινε γνωστή η ιστορία του ανθρώπου που αρνήθηκε να χαιρετήσει ναζιστικά!

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αυθεντική φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την Die Zeit είναι αυτή που έχει τον Λαντμέσερ στον κύκλο.)

Δημήτρης Βασιλόπουλος 
(Από το fb)

@ Η σελίδα του Harddog στο facebook, για όσους αρέσει το μπλογκ και θέλουν να το δηλώσουν, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ