Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019

Η εφημερίδα που τυπωνόταν σε τρία πιεστήρια για να προλάβει!

ΕΝΑ ΜΙΝΤΙΑΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ – Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΙΚΥΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ –   Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΚΑΤΑ 40% ΤΗΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ

Η αρχή της πορείας της στον εκδοτικό χώρο έγινε ως μια  «λαϊκή» απολιτική ημερήσια εφημερίδα, και κυκλοφοριακά έσπασε τα κοντέρ. Όταν άρχισε να πολιτικοποείται ήρθε ο πρώτος κλονισμός, αλλά είχε τον τρόπο να τον
ξεπεράσει. Αργότερα αντιμετώπισε μεγάλες κρίσεις αλλά κατάφερε να αντεπιτεθεί. Η Απογευματινή –γι αυτήν ο λόγος– στα περίπου 60 χρόνια της παρουσίας της έμαθε να απειλείται και να ξεπερνάει τις απειλές. Όχι πάντα, όχι ως το 2010 όταν έσβησε στα χέρια ενός κατασκευαστή...


Με την έκδοση της Μεσημβρινής ένιωσε τον αέρα του νέου και του μοντέρνου να την καταδιώκει. Στάθηκε στα πόδια της και στις κορυφαίες θέσεις του πρακτορείου διανομής Τύπου. Μια εποχή –όταν ξεπέρασε το φράγμα των 200.000 φύλλων!– υπήρξε ανάγκη να τυπώνεται σε τρία διαφορετικά πιεστήρια για να προλαβαίνει τα υψηλά τιράζ.

Με την Μεταπολίτευση ήρθε η Βραδυνή, του Τζώρτζη Αθανασιάδη (που επανεκδόθηκε με τις φρέσκες δάφνες τής αντιδικτατορικής της στάσης), να γίνει η απειλητική δύναμη στον δικό της πολιτικό χώρο.

Η κυκλοφορία τής Ελευθεροτυπίας, μπορεί να κάλυψε διαφορετικό πολιτικά κοινό, αλλά απετέλεσε νέο χτύπημα για την Απογευματινή επειδή ο Αλέκος Φιλιππόπουλος, που υπήρξε βασικός συντελεστής για την κυκλοφοριακή της εκτόξευση, αποχώρησε για να στήσει τη νέα εφημερίδα και μαζί του πήρε τριάντα συντάκτες της. Ο Μπότσης ανασκουμπώθηκε και η εφημερίδα που εκδόθηκε το 1952 ως το απογευματινό αδερφάκι της πρωινής Ακρόπολης, ξεπέρασε μια ακόμα μεγάλη τρικυμία. Όπως την ξεπέρασε το 1983 με την έκδοση του μοντέρνου, φιλόδοξου και επιτυχημένου Ελεύθερου Τύπου, όταν ο Χρήστος Πασαλάρης (ο οποίος επίσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε προηγούμενη ανάκαμψή της) αποχώρησε για να ηγηθεί της έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου.

Όλα αυτά είναι μικρό μόνο μέρος ενός εξαιρετικού μιντιακού θέματος από το μπλογκ Πασατέμπος, στον οποίο ο συνάδελφος, παλιός συνεργάτης, φίλος και έμπειρος εφημεριδάς (μαζί, όμως, τηλεοπτικός, ραδιοφωνικός και τώρα διαδικτυακός μπλόγκερ) Άγγελος Μενδρινός, περιγράφει την ιστορία της Απογευματινής, από την οποία προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία τού Τύπου, γενικότερα. Στο θέμα θα βρείτε δημοσιογραφικές κόντρες, παραιτήσεις, μεταγραφές, κυκλοφοριακά άλματα (σε μια περίπτωση κατά 40%!) και μια σειρά από μεγάλα ονόματα των κορυφαίων εφημερίδων: από τον Αλέκο Φιλιππόπουλο έως τον Χρήστο Πασαλάρη, από τον Όθωνα Καμπάνη έως τον Ανδρέα Μπόμη, από τον Αλέκο Σακελλάριο έως τον Γιάννη Μαρή, από τον Γιάννη Βούλτεψη (ρεπόρτερ της Αυγής προδικτατορικά!) έως τον κάποτε αριστερό, αλλά τελικά υποστηρικτή της χούντας, Σάββα Κωνσταντόπουλο.

Η πορεία της Απογευματινής, όπως εξιστορείται στο Πασατέμπος, συνδυάζεται με μεγάλα γεγονότα, πολιτικά και κοινωνικά: Σεπτεμβριανά, Χούντα, Σπυριδούλα, απαγωγή Τασούλας στην Κρήτη, Αποστασία, Μεταπολίτευση –πολλά! Το θέμα συνοδεύει πλούσιο έντυπο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Άγγελου. Διαβάσαμε το κομμάτι και, φυσικά, το συστήνουμε τους φίλους του Harddog.

Δείτε εδώ, στο pasatempo.wordpress, το εξαιρετικού ενδιαφέροντος θέμα για την Απογευματινή (ο τίτλος της οποίας ξαναβγήκε σήμερα στο σφυρί του πλειστηριασμού) αλλά και για τη νεότερη ιστορία του ελληνικού Τύπου.

** Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook εφόσον σας αρέσει το μπλογκ.