Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019

Το χασίσι στον γάμο του Φέρμα και ένα απόκομμα παλιάς εφημερίδας

«Το είδος του ήταν οι άνθρωποι του υποκόσμου, οι μάγκες, οι σκυλομούρηδες όπως τους έλεγε ο ίδιος. Σ' αυτούς τους τύπους δεν κατάφερε να φτάση κανείς. Γνήσιος, πηγαίος, αυθόρμητος, δεν έπαιζε αλλά ζούσε τους ρόλους που του εμπιστευόντουσαν. Τον έβλεπες στο θέατρο ή στον κινηματογράφο κι έβαζες στοίχημα ότι αυτός ο τύπος δεν βγήκε από κάποια θεατρική σχολή, αλλά ανεδύθη από κάποιο υπόγειο Παράδεισο της Τρούμπας ή μιας οποιασδήποτε
άλλης κακόφημης συνοικίας (...) Κι εγώ όποτε είχα ταινίες με υπόκοσμο, με καμπαρέ, με κακόφημες συνοικίες, είχα μονίμως τον Φέρμα σε πρωταγωνιστούντα ρόλο. Γι' αυτό κι όποτε βλεπόμαστε στο δρόμο μου 'λεγε: "Τι γίνεται; Δεν θα χρειασθής κάνα σκυλομούρη στην καινούργια σου ταινία;"»

Το απόσπασμα που προηγήθηκε είναι από μια ακόμα βουτιά που μας επιτρέπει να κάνουμε στη θάλασσα του αρχείου του από παλιές εφημερίδες ο φίλος και συνάδελφος Άγγελος Μενδρινός, μέσω του μπλογκ του, του pasatempo.wordpress.com. Μια θάλασσα που πολύ αγαπάμε και γι' αυτό διαβάζουμε ανελλιπώς και καθημερινά τις ιστορίες και τα θέματα στον «Πασατέμπο» του. Η τελευταία ιστορία που αφηγείται είναι για τον Νίκο Φέρμα, τον κλασικό, γραφικό μάγκα του ελληνικού κινηματογράφου. Στο θέμα υπάρχει κι ένα ξεκαρδιστικό περιστατικό με τον γάμο τού Φέρμα, στον οποίο διαδραμάτισε τον δικό του ρόλο το αγαπημένο του... χασισάκι. Για να γίνει αυτό, μεσολάβησε  το πειραχτήρι της εποχής, ο Αλέκος Σακελλάριος.
Το απόσπασμα που προηγήθηκε είναι από

Εμείς, από όσα παραθέτει ο Άγγελος, κρατήσαμε το απόκομμα από το χρονογράφημα του Σακελλάριου που δημοσιεύεται στο μπλογκ σαν φωτογραφία, αρκετά καθαρή για να αντιγράψουμε το απόσπασμα της αρχής και, φυσικά, για να το διαβάσετε κι εσείς ολόκληρο αν το κρίνετε ενδιαφέρον. Η δημοσίευσή του έγινε στις 16 Αυγούστου 1972 στον Ελεύθερο Κόσμο, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο τού Φέρμα. Στην ίδια στήλη έγραφε εναλλάξ με τον Σακελλάριο ο Νίκος Τσιφόρος. Είναι συναρπαστική η ματιά στον παλιό ελληνικό Τύπο, και το μπλογκ του Άγγελου μας βοηθάει να γυρίζουμε στο έντυπο παρελθόν με πολλή αγάπη και μεγάλη περιέργεια.

Δείτε εδώ, στο μπλογκ του «Πασατέμπος», ολόκληρο του θέμα και διαβάστε το απίθανο περιστατικό στον γάμο του «σκυλομούρη», όπως αυτοχαρακτηριζόταν ο εξαίρετος, αυθεντικά λαϊκός ηθοποιός, ο Νίκος Φέρμας.