Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Η εφημερίδα που υποδαύλισε τον φανατισμό και οδήγησε στον εμπρησμό

Είναι μεγάλη εφημερίδα με μακρά ιστορία. Κορυφαία! Παλιά αυτό που λεγόταν –κάτι σαν άτυπο σλόγκαν– ήταν ότι μόνη της στη Βόρεια Ελλάδα πουλούσε περισσότερα από όσα φύλλα πουλούσαν όλες μαζί οι αθηναϊκές εφημερίδες στην ίδια περιοχή –και
μιλάμε για την εποχή που ο Τύπος έδενε τα σκυλιά με τα λουκάνικα! Καμιά υπερβολή αυτό για τη μεγάλη της κυκλοφορία. Το έβλεπες στους δρόμους, στα καφέ, στα σπίτια, στα λεωφορεία, ιδιαίτερα στις λίγο πιο μακρινές διαδρομές, όταν πολύ πάνω από το 50% των επιβατών (ίσως και το 70%) αυτήν διάβαζε: ήταν η ιστορική Μακεδονία του συγκροτήματος Βελλίδη που αργότερα κυκλοφόρησε την επίσης επιτυχημένη για δεκαετίες Θεσσαλονίκη. Σε μια σύγκριση, για να δώσουμε τάξη μεγέθους, η Μακεδονία ήταν το Βήμα της Βόρειας Ελλάδας και η Θεσσαλονίκη ήταν Τα Νέα της.

Όμως, όπως κάποιες φορές συμβαίνει στον Τύπο (ιδιαίτερα στον αθηναϊκό έχουμε πολλά τέτοια) υπάρχουν χρονικά στιγμές που δεν τον τιμούν. Και στο παθητικό της Μακεδονίας καταγράφεται η τροφοδότηση του εθνικιστικού φανατισμού που οδήγησε  στον εμπρησμό της εβραϊκής συνοικίας Κάμπελ, το βράδυ της 28ης Ιουνίου 1931. Για να φτάσει η κατάσταση ως εκεί, προηγήθηκαν οι –άδικες όπως αποδείχτηκε – κατηγορίες σε βάρος του αθλητικού σωματείου Μακαμπί Θεσσαλονίκης και του προέδρου του, καθώς επίσης μια σειράς άλλων γεγονότων όπως ήταν η παρακίνηση να γίνει μποϊκοτάζ στα καταστήματα των Εβραίων της πόλης.

Το μπλογκ της Ιστορίας και των ιστοριών, ο Πασατέμπος, του φίλου μας και συναδέλφου Άγγελου Μενδρινού, γράφει ότι στην υπόθεση «Εμπλέκεται η σημαντικότερη εφημερίδα της πόλης, η ‘‘Μακεδονία’’ που με τα εμπρηστικά της άρθρα ‘‘όπλισε’’ το χέρι των εμπρηστών»

Ποιος ήταν αρχισυντάκτης τότε της εφημερίδας; Τι δράση ανέπτυξε κατά την Κατοχή ως αρθρογράφος και ποιας άλλης εφημερίδας τότε; Τι διακύβευε εκείνη, η κατοχική, εφημερίδα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ στο pasatempo.wordpress και θα τα μάθετε όλα. Μαζί θα βρείτε, όπως πάντα στα θέματά πλούσιο έντυπο υλικό της εποχής.

** Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook εφόσον σας αρέσει το μπλογκ.