Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019

Ο δημοσιογράφος που ψήφιζε πάντα ΠΑΣΟΚ και τώρα θα ψηφίσει ΝΔ

ΕΠΙ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΟΙ Β. ΧΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΕΠΙΜΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΑΪ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ– ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΤΑΚΕΣ

Τις δυο αρχικές ημέρες της εβδομάδας οι εκπομπές του Βασίλη Χιώτη και του Νότη Παπαδόπουλου στο ραδιόφωνο του Σκάι είχαν πρώτο θέμα τον αποπομπή του Βαγγέλη Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Η κριτική
για την (ακατανόητη την είπαν σε όλους τους τόνους) απόφαση της Φώφης Γεννηματά ήταν καταιγιστική, επίμονη και με επανερχόμενα επιχειρήματα. Αυτά Δευτέρα και Τρίτη. Την Τετάρτη το πρώτο μισάωρο κύλησε χωρίς αναφορά στο θέμα, αλλά στο δεύτερο, μετά το σύντομο δελτίο ειδήσεων, το επανέφεραν –ή τουλάχιστον το επιχείρησαν– προσπαθώντας να βάλουν σε αυτή τη συζήτηση τον καλεσμένο τους, τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Μανιάτη. Ο οποίος, παρά τις πιέσεις και τα δολώματα, δεν τσίμπησε. Μάλιστα αποδείχτηκε «καλός χειριστής της μπάλας» για να ροκανίσει τον χρόνο, μιλώντας αδιάκοπα, μην αφήνοντας χαραμάδα δευτερολέπτων ανάμεσα στο ένα θέμα και στο άλλο και πλατειάζοντας με διάφορα «να πω ένα τελευταίο», «μια κουβέντα μόνο ακόμα» κι άλλα συναφή, έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τον χρόνο για ανεπιθύμητες ερωτήσεις.

«Πάντα ΠΑΣΟΚ»

Την Τρίτη, δηλαδή δεύτερη ημέρα τών αναφορών στην κίνηση της Φώφης, ο Νότης Παπαδόπουλος έκανε μια δήλωση: «Εγώ αν τα πράγμα συνεχιστούν έτσι, για πρώτη φορά στη ζωή μου θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία». Θα το έκανε, είπε, αυτός που δεν έχει ψηφίσει τίποτε άλλο παρά μόνο ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, εδώ υπάρχει μια αντίφαση, γιατί αρχίζοντας η εκπομπή της ίδιας ημέρας, της Τρίτης, ο Βασίλης Χιώτης τον ρώτησε, με τον γνωστό τρόπο που θέλει να δίνει ανάλαφρο ύφος στις εκπομπές του, αν θα ψηφίσει πάλι ΠΑΣΟΚ. «Πάντα» απάντησε ο Παπαδόπουλοςς χωρίς να το σκεφτεί εκείνος, για να εισπράξει το πείραγμα-αποστροφή τού συμπαρουσιαστή του: «Εσύ ό,τι και να γίνει χαμπάρι δεν έχεις πάρει». 

Γιατί δεν βγήκαν στα κεραμίδια; 

«Δεν καταλαβαίνουν ότι πολλούς ανθρώπους που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ κι ήταν κοντά στον Βενιζέλο, που θεωρούσαν ότι ο Βενιζέλος είναι ένα πολύ μεγάλο συν, αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν να πάνε στη Νέα Δημοκρατία τώρα» είπε στην εκπομπή της Δευτέρας ο Νότης Παπαδαδόπουλος που δεν καταλάβαινε και ρωτούσε τον Χιώτη.

ΝΟΤΗΣ: Έχεις καταλάβει γιατί τάκανε αυτά η Φώφη; Πώς ήρθε της Φώφης να βάλει φράγμα στον Βενιζέλο, να τον διώξει ουσιαστικά;

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχω καταλάβει. Ομολογώ ότι δύο μέρες το συζητάμε, έχουμε συζητήσει με όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝΑΛ, κανείς δεν έχει καταλάβει. Απλώς για σεβασμό στον αρχηγό τους 34 ημέρες πριν από τις εκλογές γιατί δεν έχουν βγει και στα κεραμίδια.

Στην εκπομπή της Τρίτης, πάλι στην έναρξη, αφού έγινε πρώτα η δήλωση Παπαδόπουλου αρχικά ότι θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και αργότερα ότι υπό προϋποθέσεις (αν συνεχιστεί η κατάσταση) θα ρίξει για πρώτη φορά στη ζωή του ψήφο στη Νέα Δημοκρατία, ακολούθησαν διάφορες στιχομυθίες που δείχνουν τη βαθιά αντίθεση των δυο στην επιλογή της Γεννηματά.

Μεταφέρουμε μερικές από τα πολλές ατάκες τους που δείχνουν αγωνία τους και, ουσιαστικά, προβλέπουν δεινά για την παράταξη.

«Έπρεπε να τον έχουν ώπα ώπα»

ΝΟΤΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς είσαι αρχηγός ενός κόμματος, και καλώς είσαι, αλλά έχεις τον Βενιζέλο στις τάξεις σου και δεν τον έχεις ώπα ώπα. Πώς θεωρείς ότι βγάζοντας τον Βενιζέλο θα κερδίσεις τις ψήφους;
ΧΙΩΤΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω όταν πια βαδίζουμε στον δρόμο της λογικής και φαίνεται από τις κάλπες ότι και η κοινωνία βαδίζει στον δρόμο της λογικής, να κάθεσαι και να λες ότι αυτό δεν μας δημιουργεί πρόβλημα. Γιατί άκουγα χθες τους βουλευτές, τα στελέχη του κινήματος που λέγανε, εντάξει, είναι αρχηγός, έχει το δικαίωμα να βάζει το Επικρατείας... Εντάξει, δεν λέει κανείς το αντίθετο, πράγματι, (αλλά) χρειαζόταν να το κάνει Σάββατο πριν από τις εκλογές;

«Να διορθώσει το λάθος η Φώφη»

Ο Βασίλης Χιώτης προσδοκά παραμονή του Βενιζέλου και περιμένει επανόρθωση του λάθους: «Όταν κάνεις ένα λάθος στην πολιτική δεν είναι τόσο μεγάλη αμαρτία. Άνθρωπος είσαι, κάνεις λάθος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι όταν εξακολουθείς να υπερασπίζεσαι μέχρι τέλους το λάθος ενώ μπορείς να το διορθώσεις. Έγινε ένα λάθος με τον Βαγγέλη τον Βενιζέλο. Δεν το λέμε εμείς, το λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Έχει καιρό να το διορθώσει, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα το διορθώσει».

ΝΟΤΗΣ: Πώς είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να υπάρχει χωρίς Βενιζέλο, Λοβέρδο, Μανιάτη; (Ο Χιώτης του επισήμανε ότι ο Λοβέρδος δεν έφυγε, τουλάχιστον ακόμα). Εκ των πραγμάτων όμως... (εννοεί ότι μπορεί να φύγει) αν αύριο η Φώφη προσπαθεί να παίξει μπάλα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει τουλάχιστον να βγει αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία. Εμένα αυτό με ενδιαφέρει: η χώρα να έχει κυβέρνηση. Θα βγει αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ θα περάσει τρικυμία.

Κι άμα γίνει κάνα «ατύχημα»; 

ΧΙΩΤΗΣ: Θα αμφισβητηθεί (εννοείται η Φώφη). Επειδή δεν το λένε; Άμα  μιλήσεις με  οποιονδήποτε στο εσωτερικό λένε ότι  έκανε  μια κίνηση πάρα πολύ υψηλού ρίσκου, και αν δεν πιάσουμε το 7,7% και πέσουμε παρακάτω και γίνει και κάνα ατύχημα και δεν βγάλουμε καν βουλευτή Επικρατείας την επόμενη μέρα θα την αμφισβητήσουν διάφοροι.

ΝΟΤΗΣ: Είναι δυστύχημα όμως τώρα που έχει φάει δέκα στο κεφάλι ο ΣΥΡΙΖΑ και να συζητάμε για τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ. 

ΧΙΩΤΗΣ: Τώρα που ο αντίπαλος από τον οποίο προσδοκάς να αντλήσεις δυνάμεις είναι στα κάτω του και πελαγοδρομεί, εσύ ανοίγεις μια τρύπα στο δικό σου σκάφος και συναγωνίζεστε ποιο καράβι θα βάλει περισσότερα νερά.

«Δεν θεωρώ φερέγγυο συζητητή τη Φώφη»

Ο Νότης Παπαδόπουλος εξηγεί γιατί θα αποφασίσει να γίνει ψηφοφόρος της ΝΔ:

«Εγώ θα ψηφίσω για πρώτη φορά στη ζωή μου Νέα Δημοκρατία, αν τα πράγματα πάνε έτσι όπως τα βλέπω. Διότι δεν θεωρώ φερέγγυο συζητητή με τη Νέα Δημοκρατία τη Φώφη. Διότι με αυτό το οποίο κάνει δείχνει ότι ενδιαφέρεται πιο πολύ για το ΠΑΣΟΚ από ό,τι για τη χώρα. Και βέβαια δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να παίξει με τον Σύριζα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε τη χώρα και πρέπει να πάει στην αντιπολίτευση για χρόνια να μάθει το μάθημά του».

ΝΟΤΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλούς ανθρώπους μέσα εκεί. Έχει κατά αρχήν ένα κομμάτι κοντά στον Βενιζέλο το οποίο αυτή τη στιγμή που βρίσκεται σε μετέωρο βήμα. Κι επειδή η κίνηση της Φώφης δημιουργεί φόβο, τι θα κάνει μετά τις εκλογές, λες τώρα να πάει με τον Σύριζα;

Ο Μανιάτης

Προφανώς ο φιλοξενούμενος της εκπομπής της Τετάρτης Γιάννης Μανιάτης θα περίμενε την ερώτηση για το θέμα που προέκυψε (του το είπε κάποια στιγμή –προφασιζόμενος χιούμορ – ο Βασίλης Χιώτης που αναγκάστηκε να τον διακόψει) και γι’ αυτό άρχισε, χωρίς να του γίνει καμιά ουσιαστική ερώτηση, με τοποθετήσεις του για τα στραβά του ΣΥΡΙΖΑ, την καταστροφή της χώρας, τα αδιέξοδα κ.λπ. Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση της Γεννηματά, είπε ότι είναι απόφαση των οργάνων του κόμματος να αφήσουν πίσω θέμα και να κοιτάνε μπροστά, στη μεγάλη πρόκληση των εκλογών. Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Πήραμε απόφαση ό,τι ήταν να πει η κυρία Γεννηματά το είπε, ό,τι ήταν να πει ο κύριος Βενιζέλος το είπε, ό,τι ήταν να πω εγώ για τη θέση μου του είπα. Θεωρώ ότι από εδώ και πέρα πρέπει να κοιτάξουμε τη μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας που είναι η πρόκληση της μεγάλης εκλογικής μάχης».

«Το θέμα έκλεισε, η πληγή έμεινε. Γιατί έκλεισε;»

Φυσικά οι δύο παρουσιαστές πίεσαν για να τον φέρουν στα μέτρα που ήθελαν:

ΧΙΩΤΗΣ: Κι εσείς λέτε ότι το θέμα έκλεισε. Γιατί έκλεισε; Επειδή το αποφασίσατε εσείς; Το θέμα έκλεισε, η πληγή έμεινε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή, ενώ θα περίμεναν νομίζω ένα μεγάλο μέρος των οπαδών σας, του Κινήματος Αλλαγής, παρά την αρχική σύγκρουση, η ηγεσία του κόμματος να εύρισκε έναν τρόπο να συμβιβαστούν τα πράγματα.

ΝΟΤΗΣ: Πιστεύετε ότι με το κόψιμο του Βενιζέλου και με την αντικατάστασή του από τον κ. Καμίνη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, θα προσελκύσετε περισσότερους ψηφοφόρους από τον Σύριζα;

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αντιστάθηκε στις πιέσεις με σθένος πετώντας την μπάλα στην εξέδρα. Ένας χαρακτηριστικός διάλογος με τις μη απαντήσεις:

ΝΟΤΗΣ: Αν δεν βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση τι θα κάνετε;
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα στηρίξουμε τη διακυβέρνηση της χώρας που θα έχει προοδευτικό πρόσημο.
ΝΟΤΗΣ: Η ΝΔ έχει προοδευτικό πρόσημο;
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αυτό θα το αξιολογήσουν οι πολίτες.

Και με αυτά και με τούτα, με ντρίμπλες και περιστροφές, πέρασε η ώρα («δεν έχουμε άλλο χρόνο» είπε ο Χιώτης) και ο Μανιάτης αποδεσμεύτηκε χωρίς να μπει στη λογική που ήθελαν οι δύο δημοσιογράφοι του Σκάι fm.

** Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook εφόσον σας αρέσει το μπλογκ.