Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Η προσωπική… επανάσταση του Μαστοράκη

Οι Αρβύλες και οι Βινύλιοι ξέρουν τι προβάλλουν στις εκπομπές τους: τους άξιους και τους πρωτοπόρους. Ανάμεσά τους ήταν πρόσφατα και ο Νίκος Μαστοράκης, ο άνθρωπος που έβγαλε την ελληνική τηλεόραση από το τέλμα και ο οποίος έδωσε νέα διάσταση στο είδος
«πολιτική συνέντευξη» με αυτές που πήρε στο ΚΕΒΟΠ από τους εκόντες άκοντες (άκοντες φυσικά ήταν!) φοιτητές, εν μέσω δικτατορίας, για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Τον θυμηθήκαμε πάλι από ένα αφιέρωμα που έκανε το pasatempo.wordpress.com στο βίντεο, την εφεύρεση που έδωσε νέες, άγνωστες, δυνατότητες για τηλεοπτικά προγράμματα και απελευθέρωσε τα κανάλια (όλα δημόσια τότε) από την υποχρέωση να κάνουν εκπομπές μόνο ζωντανά (μολονότι αυτό είχε την ομορφιά του.)

«Αν και στην Αμερική και την υπόλοιπη Ευρώπη το βίντεο είχε αρχίσει να χρησιμοποιείται στις τηλεοπτικές εκπομπές, το 1969, στην Ελλάδα ήταν άγνωστο» γράφει το «Πασατέμπος», το μπλογκ των ιστοριών από των παρελθόν (και της Ιστορίας) παραθέτοντας αποκόμματα από εφημερίδες της εποχής που βγαίνουν μετά από χρόνια για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Σε ένα από αυτά διαβάζουμε τα εξής ενημερωτικά για το άγνωστό μας τότε βίντεο: «Το βίντεο είναι το τηλεοπτικό μαγνητόφωνο, δηλαδή η συσκευή που μαγνητοφωνεί εικόνες» (ακόμα δεν είχε βρεθεί το ρήμα «μαγνητοσκοπεί» και έτσι οι εικόνες… μαγνητοφωνούνταν»!) Σημείωνε ακόμα η εφημερίδα, η Απογευματινή συγκεκριμένα: «Αφού προβληθούν (σημ.: οι εικόνες) η ταινία σβήνει και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί για νέα εγγραφή».

Και όλα αυτά, τα επαναστατικά, χάρη στον Νίκο Μαστοράκη, τον άνθρωπο που έφερε στην τηλεόραση το βίντεο και την… ελευθερία λόγου σε κρατούμενους φοιτητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ, στο μπλογκ «Πασατέμπος», ποιου δημοφιλούς δημοσιογράφου η εκπομπή μαγνητοσκοπήθηκε πρώτη και προβλήθηκε ενώ εκείνος βρισκόταν στο εξωτερικό για να πάρει συνέντευξη από έναν κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σταρ.