Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Ραδιο-φονικό παραγωγού! Από «του Απόλλων» στο «οι επιλαχών ομάδες»

Ανέλυσε στους ακροατές του με λεπτομέρειες, με κατανοητό τρόπο, ποιες είναι οι αλλαγές στον (περίπλοκο) τρόπο πρόκρισης των εθνικών ομάδων με τις αλλαγές που έκανε η ΟΥΕΦΑ. Το ανάλυσε με πλατιά γνώση, όπως συνήθως αναλύει τα πολλά «πώς» στο ποδόσφαιρο (αλλά και στο μπάσκετ) κι ακούγοντάς τον εκτιμάς την επαγγελματική του πληρότητα. Η οποία δεν είναι ακριβώς «πληρότητα» αν βάλουμε μέσα και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της σωστής
δημοσιογραφίας: τη γλώσσα. Εκεί όπου συχνά ο συγκεκριμένος  –και το έχουμε ξαναγράψει– πυροβολεί τους ακροατές απροειδοποίητα, κυρίως όταν έχει να κάνει με τριτόκλιτα και μετοχές. Έτσι, αφού ανέπτυξε τον τρόπο πρόκρισης είπε ότι υπάρχουν και «ομάδες επιλαχών».

Ο συνάδελφος δίπλα του έμεινε σιωπηλός, ο αρχισυντάκτης που ίσως άκουγε, προφανώς το προσπέρασε, ο σταθμός (από τους έγκυρους, απόλυτα επαγγελματικούς) μένει αδιάφορος. Κι όμως ο άνθρωπος έχει πρόβλημα. Επί χρόνια τον ακούμε να λέει «του Απόλλων» και «στον Απόλλων» αλλά κανείς δεν του μιλάει για το βαρύ πλήγμα της γλώσσας και δεν του λέει ότι πρέπει να διορθωθεί για να μην σπέρνει το απαράδεκτο λάθος του στα παιδιά και στον κόσμο, βοηθώντας τη βλάστηση της γλωσσικής άγνοιας. Τίποτα! Τον αφήνουν να σπέρνει.

Θυμίζουμε ότι για τον ίδιο άνθρωπο γράφαμε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο:

«Πρόπερσι, θυμόμαστε, έλεγε "του Απόλλων". Κανείς δεν τον διόρθωσε ολόκληρη περίοδο. Πέρσι συνέχισε να λέει "του Απόλλων", και επίσης συνέχισαν να μην τον διορθώνουν διευθυντές, αρχισυντάκτες, συμπαρουσιαστές, ακόμα και ακροατές που σπεύδουν να διορθώσουν με μηνύματα άλλα λάθη αθλητικού περιεχομένου.
» Και φτάσαμε φέτος να ακούσουμε από τον ίδιο ξανά το "του Απόλλων" στο σχόλιο για τον νέο προπονητή της ομάδας. Προφανώς, επειδή ο συνάδελφος δεν είναι νεαρός, αλλά γνωστός, καταξιωμένος, και μάλλον από τους δημοφιλείς στα ραδιοκύματα, οι συνεργάτες του θεωρούν μειωτικό να του κάνουν παρατήρηση. Κατανοητό ως ένα σημείο. Αλλά είναι καλύτερα που τον αφήνουν να μειώνεται συνεχώς στα μάτια και, κυριολεκτικά, στα αυτιά του κόσμου;»

Αυτά, τα λίγα ακόμα, με απόλυτο σεβασμό σε όλους του δημοσιογραφικού χώρου. Ακόμα και σε αυτούς που αμαρτάνουν γλωσσικά. Αρκεί να μετανοούν εμπράκτως.

** Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook εφόσον σας αρέσει το μπλογκ.