Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Το «Δέντρο» προβλήθηκε στην Πράγα

Η πρώτη προβολή στην Πράγα του ντοκιμαντέρ του Κώστα Φόλλα, «Ένα δέντρο θυμάται», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Kampus Hybernska. Ακολούθησε συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας και στη συνέχεια προβλήθηκε μίνι ντοκιμαντέρ για τη σφαγή στο Κομμένο, τον Αύγουστο του 1943. Μεταξύ των θεατών ήταν η διευθύντρια του μουσείου του Λίντιτσε, Μαρτίνα Λεμάνοβα, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στο τσέχικο χωριό και το Δίστομο, λόγω της κοινής τους μοίρας και κατ' επέκταση στις
στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρέσβης της Κύπρου στην Τσεχία, Αντώνιος Θεοχάρους και η αναπληρωτής επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας, Μαρία Αλέρτα.
Το «Δέντρο», του Κώστα Φόλλα, έχει βραβευθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, και προβληθεί σε πολλές εκδηλώσεις, μία εκ των οποίων έγινε σε αίθουσα του κτιρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, ενώ την  προηγούμενη εβδομάδα προβλήθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική Τηλεόραση, στην ΕΤ2. Πραγματεύεται με πλήθος στοιχείων από ιστορικές και μουσειακές πηγές, τον αφανισμό από τους Ναζί του τσέχικού χωριού Λίντιτσε, τις μαζικές δολοφονίες κατοίκων του και την πολύχρονη ταλαιπωρία παιδιών του που υιοθετήθηκαν από γερμανικές οικογένειες.