Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Εκλογές ΕΣΗΕΑ: Τι κέρδισαν, τι έχασαν, κόμματα και πολιτικές παρατάξεις

ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ - ΑΙΣΘΗΤΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑΪΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟ ΚΚΕ, ΑΝΟΔΟΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ - ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι», της νυν προέδρου, Μαρίας Αντωνιάδου, πρώτευσαν και σε αυτές τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ. Με όρους κεντρικής πολιτικής σκηνής (για να αντιλαμβάνονται και οι εκτός κλάδου), πρόκειται για κεντροδεξιό συνδυασμό, όσο και αν αυτές οι ταμπέλες
εμπεριέχουν μία δόση αυθαιρεσίας, αφού στα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων οι συμπορεύσεις δεν είναι πάντα αυστηρά κομματικές. Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι», πάντως, υπέστησαν μείωση της δύναμής τους: έπεσαν από τις 5 έδρες στις 4, καθώς οι ψήφοι τους υποχώρησαν από τις 1.345 στις 955. Δεν πρέπει να αποδοθεί, ωστόσο, σε φθορά από τη διοίκηση που άσκησαν τα τελευταία χρόνια, όσο από το γεγονός ότι σ' ετούτες τις εκλογές προέκυψε/προστέθηκε και μία καινούρια παράταξη (καθαρής) δεξιάς «κοπής», η «ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ», η οποία ήρθε δεύτερη με 502 ψήφους και 2 έδρες στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο.

Αντίθετα, η πιο παλιά από τις δεξιές παρατάξεις, οι «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι», πήρε 147 ψήφους (είχε 178) και για πρώτη φορά δεν θα εκπροσωπηθεί στο Δ.Σ. Αθροίζοντας τις δεξιές και κεντροδεξιές ψήφους, το αποτέλεσμα είναι 1.604, ενώ στις εκλογές του 2017 ήταν 1503. Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες είχαν προσέλθει 3.109 μέλη της ΕΣΗΕΑ έναντι 2.951 φέτος, ενώ τα έγκυρα ήταν τότε 2.851 και τώρα 2.855.

Παραδόξως (σε σχέση με τα αποτελέσματα στις πρόσφατες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές) αύξησε αισθητά τη δύναμή της και η συριζαϊκή παράταξη Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος»), που σημειωτέον συνδιοίκησε με την Αντωνιάδου σε αυτή τη διετία. Από μία έδρα που είχε, απέκτησε και δεύτερη, καθώς από τις 305 ψήφους πήγε στις 469. Πεσμένη η «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» που έλκει την καταγωγή της από το παλιό ΠΑΣΟΚ. Ελαβε 190 ψήφους, ενώ το 2017 είχε 255. Επί της ουσίας, πάντως, δεν άλλαξε κάτι, αφού διατήρησε την έδρα της. Το ίδιο έγινε και με τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία» του ΚΚΕ: 242 ψήφοι και μία έδρα, ενώ είχε 259 κι επίσης μία έδρα.

Εκτός Δ.Σ. -για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- έμειναν οι «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι» της Νανάς Νταουντάκη. Μία γενικά αριστερόστροφη παράταξη, που από τις 222 ψήφους περιορίστηκε στις 160.

Τέλος, διατήρησε την έδρα της η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» που στηρίζεται από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Υποχώρησαν πάντως οι ψήφοι της, από τις 287 κατέβηκαν στις 190.

Τα μέλη του νέου Δ.Σ. είναι (κατά σειρά εκλογής και ψήφων των παρατάξεων):

** ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Μαρία Αντωνιάδου, Άρια Αγάτσα, Αγγελική Γυπάκη, Μάκης Διόγος 
** ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ: Γιώργος Βότσκαρης, Νίκος Καρούτζος
** ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ (ΣΥΡΙΖΑ):  Σταύρος Καπάκος, Μάχη Νικολάρα 
** ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΚΚΕ): Γιώργος Μηλιώνης
** ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ: Δημήτρης Τσαλαπάτης.
** ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Γιάννης Αγγέλης.

** ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ, στους Zoornalistas, αναλυτικά τις ψήφους που έλαβαν όλοι οι υποψήφιοι, εκλεγμένοι και μη, όλων των συνδυασμών

** Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook εφόσον σας αρέσει το μπλογκ.