Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Η Εθνική, ο Άγγελος και τα χαρακώματα

Δεν ξέρω αν ο Άγγελος Αναστασιάδης είναι ακόμα προπονητής της Εθνικής όταν θα ταξιδεύουν στον διαδικτυακό αυτές οι γραμμές. Δεν ξέρω όταν τις γράφω τι έχει πει στη συνέντευξη Τύπου, τι του έχουν πει, τι του έσουραν στα σόσιαλ, τι σκέφτεται να κάνει, τι σκέφτονται να τον κάνουν. Γράφω με τη στυφή γεύση της επιστροφής της Εθνικής στις ημέρες Ρανιέρι –τότε που έκαναν παρέλαση θριάμβων στο Φάληρο η Φινλανδία και τα Φερόε. Ήταν η εποχή που η
πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 βρισκόταν στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της παρακμής της και στον πάτο μιας οδυνηρής πτώσης που κράτησε πάνω από ενάμιση χρόνο –και από την οποία δεν έχει συνέλθει ακόμα.

Ασφαλώς οι ευθύνες του Αναστασιάδη είναι μεγάλες. Ασφαλώς ο ίδιος με τις επιλογές του, με τις τακτικές του, με τον «αντιτουριστικό» χαρακτήρα του, με τον ποδοσφαιρικό παλαιομοδιτισμό του, τέντωσε το λαιμό για να τον προσφέρει σε χατζάρες που είχαν υψωθεί από την στιγμή που επιλέχθηκε για ομοσπονδιακός και τον περίμεναν όχι στη γωνία, αλλά –φανερά – στο ξέφωτο.

Γιατί εδώ και δεκαετές του ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στα χαρακώματα και ο βαθύς διχασμός βαθαίνει όλο και περισσότερο.
Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε μια ΕΠΟ αποδεκτή από πλατιές μάζες.
Γιατί το παρασκήνιο εναλλάσσεται με άλλο παρασκήνιο.
Γιατί η πολιτική στο ποδόσφαιρό είναι τόσο διαβρωτική που εισχώρησε στις ίνες ακόμα και στους νευρώνες της Εθνικής.
Η οποία Εθνική είχε αρχίσει την πορεία της με τον Αναστασιάδη έχοντας διαβρωθεί από την ιδέα ενός «παταραταξιακού» κόουτς, επειδή έτσι τον λανσάρισαν οι πολεμιστές ενός ή δύο χαρακωμάτων. Τα οποία βάλλουν εναντίον άλλων. Κι ο Αναστασιάδης με τα λάθη του τροφοδότησε το οπλοστάσιό τους.

** Από το 2-3 με την Αρμενία (που θα μπορούσε να πετύχει ΚΑΙ ΑΛΛΑ γκολ!) μένει η ζωγραφιά του Φορτούνη στο δεύτερο τέρμα της Εθνικής. Μία  κίνηση βγαλμένη από τα ποδοσφαιρικά παραμύθια σούπερ ηρώων που περνούν όλους τους αντιπάλους, σκοράρουν και αποθεώνονται. Κάτι περίπου (περίπου, το ξαναλέω)  με αυτό που είχαν κάνει (εκείνοι ξεκινώντας από πολύ πιο πίσω) ο Μαραντόνα με την Αγγλία και ο Μέσι στο γκολ-ξεπατικωσούρα της Μπαρτσελόνα με τη Χετάφε. Ήταν κι εκείνα ζωγραφιές, βγαλμένες λες από ποδοσφαιρικές ιστορίες γραμμένες για μικρά αγόρια.

** Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook εφόσον σας αρέσει το μπλογκ.