Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Τον «δικό» μας Μίκη δεν τον μοιραζόμαστε!

Η 3η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ 

Τρία ζεστά μουσικά βράδια με τον Μίκη Θεοδωράκη σε έξι χρόνια, είναι καλός απολογισμός. Το πρώτο και καλύτερο το έζησα στις 14 Σεπτεμβρίου του 2013, στη Μακρόνησο, σε μια σπάνια εμπειρία όχι λόγω μουσικής αρτιότητας
(δεν βοηθούσαν οι συνθήκες γι αυτό) αλλά λόγω χώρου, λόγω Μνημείου –αυτού που ΤΟΤΕ, στα χρόνια των βασανισμών, είχε περιγραφεί από τον Μίκη σαν «Πύλη της Κολάσεως», αλλά στις μέρες μας (2013) συρρεύσαμε ειρηνικά και ανεμπόδιστα χιλιάδες, με αλλεπάλληλα οργανωμένα δρομολόγια από το Λαύριο.

Η τελευταία καλοκαιρινή βραδιά με Μίκη (ας ευχηθούμε να μην είναι η έσχατη) ήταν το βράδυ αυτής της Δευτέρας, 24 του μήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε μια συναυλία τιμής (με μια πλειάδα καλλιτεχνών) για τον δικό μας Μίκη. Τον Μίκη που γνωρίσαμε και τραγουδήσαμε μαζί του στα δύσκολα χρόνια και, αργότερα, στη μεγάλη χαρά της έναρξης της Μεταπολίτευσης.

Το μεσαίο καλοκαιρινό βράδυ, σε ανοικτό χώρο, με Θεοδωράκη, ήταν πριν από δύο χρόνια, στις 19 Ιουνίου 2017, πάλι Δευτέρα και πάλι στο Παναθηναϊκό Στάδιο (αυτό που οι Νεοέλληνες προσδιορίζουν μόνο με το επίθετό του: Καλλιμάρμαρο!) σε μια συναυλία που είχε τιμήσει ο ίδιος ο Μίκης καθώς προσήλθε λίγο πριν από την ολοκλήρωσή της, ενώ στην τωρινή παρευρέθηκε από την αρχή –πλάι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση, και τώρα, και τότε και πάντα, είναι ο δικός μας Μίκης, αυτός που δεν μοιραζόμαστε με όσους εκείνος μεγάθυμα απάλλαξε με δηλώσεις του. Και ας είπε ο Μίμης Ανδρουλάκης χθες στη στομφώδη ομιλία του, ότι ο οικουμενικός Μίκης ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

Ε, λοιπόν, δεν τον τιμούν το ίδιο όλοι οι Έλληνες. Και, φυσικά, ο λόγος για εκείνους που «σκότωσαν το γελαστό παιδί» -και μας το θύμισε χθες με το τραγούδι του ο Μίλτος Πασχαλίδης. .

Γι αυτό από όσα ειπώθηκαν στο καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, κρατώ την κατάληξη της ομιλίας του Κώστα Γεωργουσόπουλου: «Τρέμω στην ιδέα ότι μπορώ να πω ότι τιμούμε το τελευταίο όνομα των μεγάλων».
Το ίδιο τρέμουμε όλοι…

Δ.Β. 

ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΔΩ «Μου αρέσει», αν πράγματι σας αρέσει το μπλογκ του Harddog και θέλετε να βλέπετε κάποιες από τις αναρτήσεις του στον λογαριασμό σας.