Σάββατο, 8 Ιουνίου 2019

Ο 23χρονος Σπορ fm και η διακριτική αναφορά στον Αλαφούζο

Το πρωί της 8ης Ιουνίου 1996 η παράτολμη ιδέα μιας παρέας δημοσιογράφων (αλλά και μη δημοσιογράφων) γινόταν πραγματικότητα: εξέπεμπε στα ερτζιανά ο Σπορ fm, ένας σταθμός που πολύ γρήγορα, σαν να τον τίναξε ελατήριο, εκτοξεύτηκε σε μια σπουδαία για την εποχή (και για ξεκίνημα) ακροαματικότητα: πάνω από 4%! Γρήγορα το ποσοστό ανέβηκε για να
φτάσει σε μια κορυφαία χρονιά τού σταθμού, στο 2004 (με Euro και Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα), κοντά στο εκπληκτικό 11%, ένα νούμερο που είχαν χτυπήσει, και ξεπέρασει, μόνο μεγάλοι πολιτικοί ραδιοσταθμοί.

Ήταν ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, ο Γιώργος Χελάκης, ο Μπάμπης Χριστόγλου που είχαν την ιδέα και πραγματοποίησαν εκείνη την εντυπωσιακή εκκίνηση, ενώ αργότερα στους «οδηγούς» τού Σπορ fm προστέθηκε και ο Γιώργος Δήμας. Ο τελευταίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανέλιξη του σταθμού και με το πέρασμα του χρόνου είχε καθοριστική συμμετοχή και στις εκδοτικές εξελίξεις μέσα και γύρω από το ραδιόφωνο, όπως η SportDay, η οποία πάντως αποσυνδέθηκε την τελευταία πενταετία από τον Σπορ fm, μια και πέρασε στην κυριότητα του Δημήτρη Κοντομηνά.

Στο σημερινό πρόγραμμα του σταθμού ακούσαμε –για όσο είχαμε συνδεθεί με τους 94,6– αναφορές για τα 23α γενέθλιά του από νέους και, κυρίως, παλιούς συντελεστές του. Δημοσιογράφοι μίλησαν για τους πιονέρους της προσπάθειας, για τις μεγάλες στιγμές τού σταθμού, για τις ημέρες κρίσεις και, ακόμα, πολύ διακριτικά (με λίγες λέξεις και καθόλου «δουλικά») για τη συμβολή του Γιάννη Αλαφούζου στην «επάνοδο του σταθμού στην κανονικότητα», με την αγορά του το 2014.

Ακούσαμε ακόμα έναν από τους παλιούς δημοσιογράφους του (έγκυρος, έμπειρος, αγαπητός και σεμνός) να κάνει λόγο για αντικειμενικότητα του σταθμού ο οποίος δεν κινήθηκε, όπως είπε, προς μια ή άλλη κατεύθυνση (εννοώντας συλλογική) ενώ έγινε –για να τα λέμε όλα– το αντίθετο. Δηλαδή σε δύο μεγάλες περιόδους της 23χρονης πορείας του ο σταθμός ήταν, είτε έντονα είτε προσεκτικά, χρωματισμένος και μάλιστα σε κάθε μία από αυτές τις περιόδους με αντίπαλα χρώματα, κάτι που είχε προκαλέσει αντιδράσεις οπαδών διαφορετικών σε κάθε περίπτωση ομάδων. Σε καμιά περίπτωση, πάντως, δεν άφησε ακάλυπτη την ενημέρωση για όλους τους συλλόγους, ακόμα και γι' αυτούς που του εναντιωνόντουσαν.

** Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook εφόσον σας αρέσει το μπλογκ.