Σάββατο, 25 Μαΐου 2019

Οι fake εικόνες προεκλογικών συγκεντρώσεων· τι εξηγεί ένας τηλεοπτικός «μάγος»

ΚΟΣΜΟ ΩΣ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΕΣΕΙΣ; ΩΣ ΤΑ ΧΑΥΤΕΙΑ ΕΜΕΙΣ!

Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις σε πλατείες είναι απομεινάρι από το πολύ παλιό εκλογικό παρελθόν. Πιθανόν ως κίνηση για κέρδος ψήφων να βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου για τις επόμενες ή τις μεθεπόμενες εκλογές. Ή, τουλάχιστον, να παραμείνει ως εκλογικό φολκλόρ για τις παραδόσεις μας και για του τουρίστες! Όπως έγραψε με το ευφυές του χιούμορ ο φίλος Μανώλης Γρηγοράκης (φανατικοί αναγνώστες του κι εμείς –από πολύ παλιά, μάλιστα) «οι συγκεντρώσεις των πολιτικών κομμάτων –σε όλα τα επίπεδα και χρώματα–  ξεπερνούν "οριακά" τους θεατές του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος».
Κάποτε οι συγκεντρώσεις ήταν ζωντανά γκάλοπ. Γι αυτό είχαν αναλάβει να τις πουσάρουν –αν και είχαν πραγματικά κόσμο– και να τις εμφανίζουν μεγαλύτερες. Ήταν «μάγοι» (σε επίπεδο αλχημιστών) της τηλεοπτικής εικόνας: ο Τάσος Μπιρσίμ για το ΠΑΣΟΚ και Βασίλης; Βλαχοδημητρόπουλος για τη Νέα Δημοκρατία. Ο τελευταίος παρουσιάστηκε στην εκπομπή Σεμνά και ταπεινά του Real fm με τους Δημήτρη Πετρόπουλο και Γιώργο Κακούση και μίλησε για τις τηλεοπτικές μεθόδους και τεχνάσματα που αναβάθμιζαν στις οθόνες μας τις, έτσι κι αλλιώς μεγάλες, συγκεντρώσεις., αλλά όπως παρουσιάζονταν ήταν fake.

Είπε ότι εκείνος έδινε κατευθύνσεις για το πού θα στηθούν τα πανό και το πού θα πάει ο οργανωμένος κόσμος. Κύριο μέλημα των οργανωτών ήταν το κοινό από το κέντρο της πλατείας να ωθείται προς τα άκρα ώστε να μεγαλώνει το εύρος της συγκέντρωσης στην εικόνα. Ο ίδιος, πέρα από τις οκτώ κάμερες που χρησιμοποιούσε, επινόησε τις λήψεις από ελικόπτερο, σε συγκέντρωση του Κωσταντινάτου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα, κι έδινε κατευθύνσεις στον πιλότο πώς θα κινηθεί. Επίσης αυτός ήταν που παρουσίασε κόσμο στην Ομόνοια και στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ενώ η συγκέντρωση γινόταν στο Σύνταγμα. Το επόμενο βράδυ οι οργανωτές της συγκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ φρόντισαν, ως απάντηση, να δείξουν κόσμο στα Χαυτεία! Ο σκηνοθέτης απαντώντας στο ερώτημα των παρουσιαστών αν στη Σταδίου «υπήρχε ‘‘κόσμος, κόσμος’’ ή κυκλοφορούσε κανείς με ποδήλατο» παραδέχτηκε ότι «δεν υπήρχε ‘‘κόσμος, κόσμος’’».

Ο Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος μίλησε και για τις σημερινές τηλεσκηνοθεσίες προεκλογικών συγκεντρώσεων και ανέφερε το παράδειγμα της κάλυψης της συγκέντρωση του Σύριζα στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν ξέρω ποιος ήταν ο σκηνοθέτης» είπε, και παρατήρησε ότι δεν είχε βάλει τις κάμερες στις σωστές θέσεις. Έτσι, φάνηκε δεξιά και αριστερά τού ομιλητή ότι υπήρχαν κενά.
- Μα αφού δεν είχε κόσμο, παρατήρησε ο Πετρόπουλος.
- Τότε δεν το δείχνεις, απάντησε ο Βλαχοδημητρόπουλος. 

** Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ και θέλετε να εμφανίζονται στον τοίχο σας τα θέματά του ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και κάντε like (φυσικά μόνο αν σας αρέσει.)