Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Ο δάσκαλος των φυλακών

ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Οι νεότερες γενιές τον ξέρουν λίγο έως καθόλου. Οι παλαιότερες και οι πολύ παλιές γνωρίζουν από καλά έως άριστα τον παπα-Πυρουνάκη, έναν πεφωτισμένο ιερέα, με ανοικτό μυαλό, με δημοκρατικές αντιλήψεις, με στάση δυναμικά και απαρίφραστα αντίθετη στην Επταετία
της δικτατορίας, με έργο βάθους στην Ελευσίνα (κατά βάση, αλλά όχι μόνο εκεί) και με ένα πλήθος από παιδιά! Ένα από αυτό το «πλήθος» είναι καλή, αγαπημένη, δοτική, συμπονετική φίλη μας από τα νεανικά μας χρόνια: η Σοφία-Μαρία, το... ατίθασο στερνοπαίδι και το «πιο δύσκολο Πυρουνάκι», όπως έλεγε χαριτολογώντας ο ίδιος ο πρωτοπρεσβύτερος. Το τελευταίο στη σειρά παιδί των Πυρουνάκηδων το διεκδίκησε η Εκπαίδευση και η Υποκριτική, την κέρδισαν και οι δύο, αλλά... υπέκυψε ολοκληρωτικά (η τυχερή!) στην κοινή αγαπημένη: στην Αίγινα.

Τη Σοφία-Μαρία διακρίνει ό,τι διέκρινε τον πατέρα και την αξιολάτρευτη μητέρα της και ό,τι διακρίνει όλα της τα αδέρφια: το πνεύμα της προσφοράς. Ένα από αυτά τα παιδιά, ο εκπαιδευτικός Κλήμης Πυρουνάκης, επί σειρά ετών είχε προσφέρει τις γνώσεις του, τη φροντίδα του και, κυρίως, την αγάπη του στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών στον Ελαιώνα Θηβών. Στη δουλειά του κυρίου Πυρουνάκη αναφέρεται ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα του peoplegreece.com που έχει τίτλο «Ο δάσκαλος των φυλακών». Από εκεί αντιγράφουμε ένα μέρος και παραπέμπουμε στο τέλος για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέχεια:

«(…) Για τέσσερα χρόνια δίδασκε στις τροφίμους των Φυλακών Ελαιώνα και το 2012 πήρε τη μεγάλη απόφαση: Να ιδρύσει ένα σωματείο και να κάνει σκοπό ζωής την ομαλή επανένταξη των φυλακισμένων γυναικών στην κοινωνία. «Δεν θέλαμε να πάει χαμένη η εμπειρία που αποκομίσαμε και μαζί με κάποιους συναδέλφους φτιάξαμε μια αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για να μπορούμε με μια κατοχυρωμένη νομική υπόσταση να βοηθάμε τις γυναίκες. Έτσι κάπως ξεκίνησε το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών». Σκοπός του είναι να παρέχει στις γυναίκες στέγη, οικονομική στήριξη και να τις βοηθά να βρουν εργασία. Μιλάει με καμάρι για τα μέχρι τώρα επιτεύγματά τους. «Έχουμε ξενώνα φιλοξενίας, νοικιάζουμε δύο διαμερίσματα στην πλατεία Βικτωρίας όπου διαμένουν αποφυλακισμένες γυναίκες, ενώ στήσαμε εργαστήριο σεντονιών, όπου απασχολούνται κάποιες αποφυλακισμένες. Η πρώτη μας δουλειά ήταν για το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς: Μας ανέθεσαν να φτιάξουμε νοσοκομειακό σεντόνι, άσπρο, μπλε και πράσινο. Παραμένουμε στη λογική ότι αυτός που δεν εργάζεται δεν τρώει».
» Οι φορές που έχουν βρεθεί μπροστά σε κλειστές πόρτες στην αναζήτηση εργασίας δεν είναι και λίγες. Τα στερεότυπα για τους φυλακισμένους δεν καταρρίπτονται εύκολα. «Το στίγμα είναι ανεξίτηλο, δυνατό και αποτρεπτικό. Δύσκολα δέχονται οι “συνηθισμένοι” άνθρωποι να συνεργαστούν με μια γυναίκα που έχει πάει φυλακή. Σε πολλές δουλειές μόλις γίνεται γνωστό αυτό βρίσκουν τρόπο να την ξεφορτωθούν. Υπάρχει ο φόβος, γιατί δεν είναι καθημερινοί άνθρωποι, έχουν κάνει παράβαση, έγκλημα, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα κακούργημα».
» Ο ίδιος τονίζει πως ένα 70% των γυναικών που βρίσκονται στη φυλακή είναι ψυχιατρικά περιστατικά, ενώ ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό είναι κακοποιημένοι άνθρωποι. «Δεν αναφέρομαι μόνο στη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και στη στέρηση τροφής και χρήματος. Όλα αυτά οδηγούν σε “παραβατικούς δρόμους”. Οι περισσότερες γυναίκες είναι κακοποιημένες – συχνά από έναν άντρα που ζει σε άλλο κόσμο, τις χρησιμοποιεί και τις ταλαιπωρεί. Έχουμε μια κοπελιά τώρα στη φυλακή που διατηρούσε κατάστημα με τον άντρα της και είχαν οφειλές. Της έλεγε, λοιπόν, ο σύζυγός της “Έχουμε ένα δικαστήριο, αλλά δεν πειράζει”. Δεν πειράζει μία, δεν πειράζει δύο… Δέκα χρόνια φυλακή για χρέη. Ερήμην καταδικάστηκε για δουλειές δικές του. Αυτός τώρα είναι ελεύθερος και αυτή είναι φυλακή. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και συνήθως οι επιχειρήσεις είναι στο όνομα της γυναίκας. Οπότε γίνεται το οικονομικό έγκλημα και η γυναίκα είναι μέσα, ενώ ο άντρας είναι έξω».

Διαβάστε όλο το θέμα του  peoplegreece.com. Υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις φυλακισμένες μαμάδες, για τις συνθήκες στις φυλακές, για τις οσμές, για τον νεκρό χρόνο. Αλλά ενδιαφέρει περισσότερο να διαβάσετε την ενότητα που έχει τον μεσότιτλο «Success stories». Κάντε κλικ εδώ, αξίζει…

** Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ του Harddog και θέλετε να εμφανίζονται στον τοίχο σας τα θέματά του ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και κάντε like (φυσικά μόνο αν σας αρέσει.)