Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019

Τα μεγάλα πολιτικά ψέματα της εποχής

Δεν ήταν πάντα. Πότε… γεννήθηκε η Δεξιά στην Ελλάδα; Από τους φιλοβασιλικούς και τους ασφαλίτες τη δεκαετία του ’20, από το περιβόητο «Λαϊκόν Κόμμα» που ιδρύθηκε το 1913 και… έζησε ως το 1958. Το ίδρυσε ο
Δημήτριος Γούναρης, διαδεχόμενο πρακτικά το Κόμμα των Εθνικοφρόνων του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου αλλά και απορροφώντας πολιτικούς του θεοτοκικού κόμματος.

Το Λαϊκό Κόμμα αποτέλεσε τη «νόμιμη» οδό για παραπάνω εξουσία, κυρίως από τον ανίκανο βασιλιά Κωνσταντίνο αλλά και τους διαδόχους του. Και ποιο ήταν το αντίπαλον δέος τότε; Το Κόμμα Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου, πρακτικά εκφράζοντας το Κέντρο πολιτικά.

Αριστερά δεν υπήρχε τότε. Δεν είχε καν γεννηθεί ως ιδέα. Αναλογιστείτε ότι το ΚΚΕ ιδρύθηκε μόλις το 1924, ως μετάλλαξη του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος) που είχε δημιουργηθεί το 1918.

Ως και την ίδρυση της ΕΡΕ το 1956, Κέντρο και Δεξιά εναλλασσόταν στην εξουσία. Η ΕΡΕ ήταν το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που κυβέρνησε ακατάπαυστα έως το 1963 εν μέσω εκλογών τρομοκρατίας, βίας, νοθείας και εκλογικών συστημάτων που το αναδείκνυαν πρώτο αν και πανελλαδικά είχε μικρότερο ποσοστό! Απορείτε; Το 1956 η παράταξη «Δημοκρατική Ενωσις» του Κέντρου και της Αριστεράς, μαζί με τα… απομεινάρια του Λαϊκού Κόμματος, έλαβε το 48,15% των ψήφων και 132 έδρες ενώ η ΕΡΕ έλαβε το 47,38% και… 165 έδρες (...)

** Διαβάστε τη συνέχει του άρθρου στο nbozionelos.gr