Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Σήμερα μπαίνουμε στην ΕΟΚ, ο Τύπος πανηγυρίζει, καταγράφει ή φρίττει!

Σαράντα στρογγυλά χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα υπό τους πανηγυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας, τις αντιδράσεις του ΚΚΕ και τα αναθέματα του ΠΑΣΟΚ με το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το
ίδιο συνδικάτο». Ήταν 27η Μαΐου 1978 όταν η Ελλάδα κοιμήθηκε ως μια απλή Βαλκάνια και η 28η Μαΐου που ξύπνησε ως Ευρωπαία! Όπως και να το πάρεις, αρνητικά ή θετικά, ήταν μια ιστορική ημέρα για τη χώρα που γίνεται σήμερα σαραντάρα στα ευρωπαϊκά μητρώα.

Το γεγονός, φυσικά, έγινε πρώτο θέμα σε όλον τον Τύπο, αθηναϊκό και θεσσαλονικιώτικο. Το μπλογκ «Πασατέμπος», του φίλου μας και συναδέλφου Άγγελου Μενδρινού, ένα μπλογκ με  πολύ πλούσιο αρχείο, ανοίγει τη βεντάλια των πρωτοσέλιδων της εποχής και βλέπουμε όλες τις αντιδράσεις: Από τη συντηρητική Ακρόπολη έως τη σχετικά νέα και προοδευτική Ελευθεροτυπία, από τα Νέα του κεντρώου χώρου έως τον Ριζοσπάστη της αριστερής πλευράς του πολιτικού σκηνικού. Ακόμα:

Η Βραδυνή του Τζώρτζη Αθανασιάδη θριαμβολογεί («Δικαιώθηκαν οι εθνικές επιδιώξεις»), ο Ελεύθερος Κόσμος των «χουντικών σταγονιδίων» απλώς καταγράφει το γεγονός («Υπεγράφη η ένταξις εις την ΕΟΚ), η Απογευματινή αποφαίνεται ότι «Η Ελλάδα αποκτά γερές πλάτες» και η Αυγή απλώς αναγγέλλει ότι «Η Ελλάδα έγινε χθες το 10ο μέλος της ΕΟΚ». Όσο για τον Ριζοσπάστη, αυτός φρίττει: «Οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται τετελεσμένα γεγονότα – Ο αγώνας για την αντιμετώπιση των συνεπειών και την αποδέσμευση θα συνεχιστεί».

Πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει από το να διαβάζετε τους τίτλους πληκτρολογημένους στο δικό μας θέμα, να δείτε εδώ όλα τα σαραντάχρονα πρωτοσέλιδα της 28ης Μαΐου 1978 στο pasatempo.wordpress.com.

** Η γελοιογραφία που εικονογραφεί τούτον το κείμενο είναι του Μίνωα Αργυράκη στην Πρωινή. 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ και θέλετε να εμφανίζονται στον τοίχο σας τα θέματά του ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και κάντε like (φυσικά μόνο αν σας αρέσει.)