Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

«Ξέπλυμα "αρβύλας" με "άρωμα" χούντας»

Για το (πάντα σε πτωτική πορεία) χιούμορ των τηλεοπτικών Αρβύλων τα έχουμε γράψει, εδώ στο μπλογκ του Harddog.  Δεν ξέρουμε αν είμαστε οι πρώτοι –και πιθανόν δεν είμαστε, καμιά σημασία. Προφανώς, όμως, είμαστε οι πρώτοι που γράψαμε ότι αυτοί είναι που σύστησαν τον Στέφανο Χίο στο πλατύ κοινό, όταν έπαιρναν αποσπάσματα από εκπομπές του στο τηλεοπτικό άπειρο, από το
χάος των σταθμών, τις οποίες έβλεπαν ελάχιστοι τηλεθεατές, και τα πρόβαλαν (πάντα χαχανίζοντας μεταδοτικά) στις δικές τους εκπομπές με την ευρεία τηλεθέαση. Κι αυτό δεν έχει σημασία. Για εμάς τώρα έχουν σημασία  οι μεγάλες  αντιδράσεις σε σάιτ και σόσιαλ για την εκπομπή τους της Τρίτης, με τον ονομασία «Βινύλιο» αυτή τη φορά, στην οποίο έδωσαν βήμα στον Νίκο Μαστοράκη για να μας εξηγήσει ότι ήταν τόσο πολύ στενοχωρημένος για εκείνη την εκπομπή (αυτός ο πιονέρος της ελληνικής τηλεόρασης!) ώστε τα βράδια που προηγήθηκαν δεν μπορούσε να κοιμηθεί και για να καλύψει στη μαγνητοσκόπηση των «συνεντεύξεων» με τους φοιτητές τούς μαύρους κύκλους των ματιών του εμφανίστηκε με μαύρα γυαλιά!

Από το πλήθος των άρθρων και των σχολίων για το «αποκαθαρτήριο» Βινύλιο (δεν μπορούμε να τα προτείνουμε όλα) επιλέξαμε δύο. Ένα από τον Ημεροδρόμο και ένα από provocateur.gr, το οποίο πληροφορηθήκαμε μέσω των Zoorlalistas.

Ο Ημεροδρόμος (Γεράσιμος Χολέβας, αποσπάσματα)

(...) Καιρό είχαμε να δούμε αυτόν τον «ειδικό της τηλεόρασης», όπως συχνά τον αποκαλούσαν παλιότερα. Ας αφήσουμε, όμως, στην άκρη την «ειδικότητα» του  Μαστοράκη στην τηλεόραση και ας θυμηθούμε για τι άλλο είναι γνωστός ο «ειδικός».
Ο εξαιρετικός αυτός κύριος επί χούντας δέχθηκε να γίνει τηλεοπτικός ανακριτής φοιτητών που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όπως ο ίδιος δήλωσε στο «Βινύλιο» οι χουντικοί του ζήτησαν να κάνει την εκπομπή, διασφαλίζοντας πως οι φοιτητές θα μιλήσουν ελεύθερα και δεν θα πάθουν τίποτα μετά. Tι έκπληξη! Τίποτα απ’ αυτά δεν ίσχυσε, παρά το αίτημα του αγνού παρουσιαστή και τις διαβεβαιώσεις των χουντικών(...)
(...) Πάμε τώρα στην εκπομπή που φιλοξενήθηκε ο Μαστοράκης, στο «Βινύλιο». Εκεί περιέγραψε το «δράμα» που πέρασε ο ίδιος. Με το γνωστό του «χαλαρό» ύφος (δεν προσέξαμε αν κρατούσε ένα από τα αγαπημένα του μπαλάκια – αυτά που συνήθιζε να έχει όταν έκανε τηλεόραση) μίλησε για τη χούντα και τον τρόπο που του ζητήθηκε να γίνει η συνέντευξη – ανάκριση.
Το «δράμα» του ήταν τόσο μεγάλο που, όπως εξομολογήθηκε, φορούσε μαύρα γυαλιά γιατί ήταν μέρες άυπνος. Προβληματιζόταν για την απόφαση του και τα λοιπά και τα λοιπά. Η περιγραφή του στο βίντεο εδώ (από το 14ο λεπτό μέχρι το 32ο). Σας παροτρύνουμε να την ακούσετε και να κρίνετε εσείς τα δεδομένα που παρουσιάζει.
Από εκεί και πέρα είναι κι ένα θέμα η αντιμετώπιση του από τους παρουσιαστές του «Βινυλίου» και κατά βάση από τον κύριο Αντώνη Κανάκη, ο οποίος, όπως είπε, εάν πίστευε πως  ο Μαστοράκης ήταν χουντικός δεν θα είχε θέση στην εκπομπή του.
Βλέποντας το απόσπασμα του βίντεο θα διαπιστώσετε ότι οι ερωτήσεις που του έκαναν δεν είχαν καμία σχέση με τον ανακριτικό τρόπο που είχε ο ίδιος απέναντι στους φοιτητές του Πολυτεχνείου του 73. Αντίθετα, οι συντελεστές της εκπομπής πείστηκαν ότι χρειάζονται πολλές εκπομπές για να δοθεί φως στην υπόθεση. Κατά τα άλλα ο κύριος Αντώνης Κανάκης αναρωτήθηκε πώς μπόρεσε ο Μαστοράκης να δεχθεί τις εγγυήσεις μιας χούντας (...)

** Δείτε εδώ ολόκληρο το σχόλιο του Γεράσιμου Χολέβα στο imerodromos.gr. Ο τίτλος του είναι:  «Ξέπλυμα "αρβύλας" με "άρωμα" χούντας»

Provocateur (Χρύσα Λύκου, απόσπασμα)

Η εκπομπή "Βινύλιο" του Αντώνη Κανάκη, μπορεί για πιο άμεση κατανόηση του περιεχομένου της, να ονομαστεί "Πλυντήριο". Μια τέτοια αλλαγή, θα έμοιαζε με κύκνειο άσμα ειλικρίνειας απέναντι στον κουρασμένο τηλεθεατή, που λίγο πριν κοιμηθεί ακούει τον κάδο να χτυπιέται στις 300 στροφές, βράζοντας στους 90 βαθμούς λεκιασμένα σεντόνια φαντασμάτων του παρελθόντος, ξερνώντας τα..
στα μανταλάκια.
Ο Αντώνης Κανάκης, που εδώ και χρόνια έχει συνταξιοδοτηθεί από το χιούμορ, επιμένει να μας επιβεβαιώνει πως η καρέκλα είναι γλυκιά για όλους. Από την καρέκλα αυτή λοιπόν, αποφάσισε να ανεβάσει μια μικρή performance, εντυπωσιάζοντας στο παιχνίδι του καλού και του κακού μπάτσου, έχοντας βέβαια δίπλα του τον καλύτερο του είδους, Νίκο Μαστοράκη(...)

** Δείτε εδώ ολόκληρο το σχόλιο της Χρύσας Λύκου στο provocateur.gr

 Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ και θέλετε να εμφανίζονται στον τοίχο σας τα θέματά του ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και κάντε like (φυσικά μόνο αν σας αρέσει.)