Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Θηριώδη ποσοστά αποχής στη γειτονιά

Μια πιο προσεκτική ματιά στα ποσοστά της αποχής ανά περιφέρεια δείχνουν ότι πια παγιώνεται η «πολιτική» αποχή και όχι η «χιλιομετρική». Παλαιότερα η αποχή είχε μεγαλύτερα νούμερα στην
επαρχία, με τη λογική του «πού να τρέχω τώρα να ψηφίσω»… Τώρα τα ποσοστά είναι θηριώδη, ανησυχητικά, στις πόλεις όπου το εκλογικό τμήμα βρίσκεται (στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων) στη γειτονιά του ψηφοφόρου. Άρα το γύρισμα της πλάτης στην κάλπη είναι πολύ πιο συνειδητό, δεν συνεπάγεται ταλαιπωρία.

Στην Α’ Αθηνών, πιο πόλη δεν γίνεται, το ποσοστό συμμετοχής ήταν μικρότερο από 49%! Στην Α’ Πειραιά 52% και στην Α’ Θεσσαλονίκης 56%. Όλα χαμηλότερα από το «εθνικό» ποσοστό συμμετοχής 58,5%.

Κάτω από 50% συμμετοχής σημειώθηκε και στις τρεις περιφέρειες του Βόρειου Αιγαίου (Λέσβου, Χίου, Σάμου). Από την ηπειρωτική Ελλάδα πρώτευσαν πάλι οι γνωστές περιφέρειες Λακωνίας και Φλώρινας, «παραδοσιακά» πρώτες σ’ αυτόν τον τομέα.

Συμπέρασμα: Στις πόλεις το σύνθημα «ψήφισε, μην μένεις απαθής» δεν περνάει. Λογικά κάτι παραπάνω θα «τσιμπήσει» στις εθνικές εκλογές, αλλά μην περιμένουμε θαύματα τύπου 2009, όπου στις ευρωεκλογές ψήφισαν 5,2 εκ. άνθρωποι και στις βουλευτικές, λίγους μήνες αργότερα, ξεπέρασαν τα 7 εκατ.

** Είναι ένα μόνο μέρος για την εμπεριστατωμένη ανάλυση του ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΓΑΡΤΑΝΗ για τις εκλογές. Δημοσιεύεται στο nbozionelos.gr με τίτλο «Ο νέος εκλογικός χάρτης της χώρας δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι» και αναφέρεται χωριστά σε κάθε κόμμα, με στοιχεία από το παρελθόν, συγκρίσεις με τα σημερινά δεδομένα κ.λπ. Βρείτε το ενδιαφέρον θέμα εδώ.