Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Οι εφημερίδες που ύμνησαν το Τρίτο Ράιχ με ανώνυμα δημοσιεύματα

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ – ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΕ ΤΟΝ ΗΡΩΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΛΕΖΟΥ-ΣΑΝΤΑ - ΤΑ... ΤΣΟΥΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΑΝΘΗ ΑΠΟ ΤΑ «ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΤΗΘΑΚΙΑ» ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ!

Την 31η Μαΐου 1941 ο φρούραρχος Αθηνών ανακοίνωσε ότι οι γερμανικές στρατιωτικές αρχές «θα επιβάλωσιν μετά λύπης των αυστηροτάτας κυρώσεις» (αρχίζοντας με τον περιορισμό της κυκλοφορίας σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια) για
επτά λόγους τους οποίους απαριθμούσε. Ο πρώτος, και κυριότερος, ήταν το δυνατό χτύπημα στο φασιστικό γόητρο με το κατέβασμα την προηγούμενη (30 Μαΐου) της σβάστικας από την Ακρόπολη, σε μια ιστορική πράξη ηρωισμού από δύο νέα παιδιά, δύο πατριώτες: τον Μανώλη Γλέζο και τον Λάκη Σάντα. Άλλος λόγος (τέταρτος κατά σειρά στην ανακοίνωση) ήταν οι εκδηλώσεις συμπάθειας σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας υπέρ ξένων (Βρετανών) αιχμαλώτων.

Η ανακοίνωση του Γερμανού φρούραρχου (που βλέπουμε στο πρώτο από τα δύο αφιερώματα του μπλογκ pasatempo) έγραφε ανάμεσα σε άλλα:

** «Κατά την νύχταν της 30ης μέχρι 31ης Μαΐου υπεξερέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ' αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι δια της ποινής του θανάτου».
** «Υπέρ Άγγλων αιχμαλώτων παρετηρήθησαν, παρά την σχετικήν απαγόρευσιν, επανειλημμένως εκδηλώσεις συμπαθείας (προσφορά δώρων, ανθέων, καρπών , σιγαρέττων κλπ). Αι τοιαύται εκδηλώσεις γίνονται ανεκταί εκ μέρους της ελληνικής αστυνομίας, εναντίον των οποίων δεν αντέδρασε μεθ' όλων των εις διάθεσιν αυτής ευρισκομένων μέσων».

Τα «τσουλάκια» που πετούσαν άνθη και έδιναν… βερίκοκα

Τις αντιδράσεις των Ελλήνων που κατάγγειλε ο Φρούραρχος αποδοκίμασαν αρθρογράφοι αθηναϊκών εφημερίδων, οι περισσότεροι ανωνύμως. Ένας από αυτούς δεν δίστασε να γράψει ότι «Το Ελληνικόν Έθνος υπεδέχθη τη σημαία του Νέου Ράιχ, που δημιούργησε η μεγαλοφυής διάνοια του Αδόλφου Χίτλερ».

Αλλά υπήρξε και μια διατύπωση δυσαρέσκειας επωνύμως από ένα μεγάλο όνομα της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ήταν ο Παύλος Παλαιολόγος, ο οποίος -άγνωστο κάτω από ποιες, πιθανόν πιέσεις- σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Ελεύθερο Βήμα (2 Ιουνίου) έκανε λόγο για «ανανδρία» και «δειλία στην πιο ελεεινή της μορφή».

Στο ίδιο άρθρο ο Παλαιολόγος γράφει με δριμύτητα για «τσουλάκια» που επέταγαν άνθη και έδιναν βερίκοκα σε δυστυχείς αιχμαλώτους. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Αλλά στην υπόθεσι αυτή υπάρχει και η φαιδρή νότα. Τα τσουλάκια του αθηναϊκού πεζοδρομίου. Βλέπουν αιχμάλωτο και λιγώνονται, αφήνουν το μπράτσο του θαυμαστού που αλίευσαν κατά την μεταξύ Ομονοίας και Συντάγματος διαδρομή, υψώνουν τον αντίχειρα, φωνάζουν τα "οκέι" τους και αποσπούν από το δημοφιλές στηθάκι το γαρύφαλλο για να το ρίξουν σε ανθρώπους ατυχήσαντας που ούτε μειδιάματα μας ζήτησαν, ούτε άνθη θέλουν, ούτε  ευτυχέστεροι θα γίνουν με τρία βερύκοκα που τους προσφέρουμε».

Το άρθρο του Παύλου Παλαιολόγου, που είχε τίτλο «Οι Ανώνυμες κραυγές» άρχιζε ως εξής:

«Τι σου χρωστάμε, κύριε;  Έχεις τις ιδέες, τα πάθη, τις προτιμήσεις, το πολιτικό σου πρόγραμμα;  Να τάχης. Εμείς όμως οι άλλοι, εννηά εκατομμύρια ψυχές, τι μπαίνουμε στα μεράκια σου, για να πληρώσουμε την επιπολαιότητα και την ανανδρία σου; Την ανανδρία σου, βέβαια. Πίστεψες ότι είναι γενναιότης να βρεθής μέσα στο πλήθος, να φωνάξης ένα σκαστό ‘‘ζήτω’’ στους αιχμαλώτους κι ύστερα να στρίψης από την πρώτη γωνιά του δρόμου που θα βρεθή μπροστά σου;»

«Δεν είχαν σώας τα φρένας»

Ενώ ο Παλαιολόγος δεν έκανε ευθέως λόγο για τους Γλέζο-Σάντα (και το άρθρο –χρονογράφημα σωστότερα– αναφερόταν γενικά σε αντιγερμανικές εκδηλώσεις), η Βραδυνή καταδίκασε απερίφραστα την ηρωική πράξη και ύμνησε το Τρίτο Ράιχ. Έγραφε ανώνυμος αρθρογράφος:

«Δεν είνε δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τα φρένας αυτοί που υπεξήρεσαν εν ώρα νυκτός, την Γερμανικήν Σημαίαν, η οποία εκυμάτιζεν επί της Ακροπόλεως, παραπλεύρως της Εθνικής μας Σημαίας (...) Η Σημαία είναι, ως γνωστόν, το ιερώτερον σύμβολον ενός Έθνους, η δε πολεμική σημαία, όλως ιδιαιτέρως, το ιερώτερον σύμβολον ενός μαχόμενου λαού».
Και σε άλλο σημείο: «Το Ελληνικόν Έθνος υπεδέχθη τη σημαία του Νέου Ράιχ, που δημιούργησε η μεγαλοφυής διάνοια του Αδόλφου Χίτλερ, ως την σημαίαν ενός από πάσαν έποψιν μεγάλου και φίλου προς την Ελλάδα λαού».

«Ηλίθιοι ή εχθροί»

Το Ελεύθερον Βήμα, με τίτλο «Έργα ανοήτων ή εγκληματιών», έγραφε:
«Οφείλομεν ευθύς εξ αρχής να τονίσωμεν, χωρίς προφυλάξεις και χωρίς περιφράσεις, ότι οι υπεύθυνοι των εκτροπών τα οποία καταγγέλλει ο Γερμανός φρούραρχος είνε ή μωροί άνθρωποι μη έχοντες συνείδηση του πού ευρίσκεται ο τόπος μας ή ενσυνείδητοι εχθροί της Ελλάδος εις την υπηρεσίαν αγγλικών συμφερόντων, οι οποίοι επί τη βάσει σατανικώς προδιαγεγραμμένου σχεδίου εβάλθηκαν να αποτελειώσουν το έργον της συμφοράς, και να οδηγήσουν την ατυχήν αυτήν χώραν εις την πλήρη εξουθένωσιν» 

** Στο μπλογκ «Πασατέμπος» δημοσιεύεται πλούσιο υλικό με εφημερίδες της εποχής, από τις οποίες αντιγράψαμε τα αποσπάσματα που αναφέρονται πιο πάνω (κρατήσαμε την ορθογραφία των δημοσιευμάτων). Επισκεφθείτε το «Πασατέμπος» για να δείτε απευθείας:
1) Τα ντοκουμέντα του Τύπου και τα άρθρα-ύμνος στους Γερμανούς.
2) Στοιχεία και δημοσιεύματα για την ηρωική πράξη των Γλέζου-Σάντα και για το τι ακολούθησε.

** Διαβάστε ακόμα στο pasatempo.wordpress.com του Άγγελου Μενδρινού: Η Μάχη της Κρήτης και η… άλλη πλευρά – Άγνωστες φωτογραφίες και δημοσιεύματα των εφημερίδων

** Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ του Harddog και θέλετε να εμφανίζονται στον τοίχο σας τα θέματά του ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και κάντε like (φυσικά μόνο αν σας αρέσει.)