Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Το προεκλογικό φυλλάδιο Μαρινάκη

ΜΕΓΑΛΟ, ΔΙΦΥΛΛΟ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ), ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ  – ΜΕ 40+4 ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ – ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ «ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΙΚΗΤΗ»

Τα προεκλογικά φυλλάδια κατακλύζουν τον Πειραιά. Τα περισσότερα φαίνεται να είναι εκείνα του «Πειραιά Νικητή», δηλαδή της νυν Δημοτικής Αρχής. Από τους υποψηφίους συμβούλους το μεγαλύτερο φυλλάδιο σε σχήμα και μηνύματα είναι εκείνο του Βαγγέλη Μαρινάκη. Δίφυλλο, μεγάλο σε μέγεθος. Μοιάζει παράξενο. Γιατί ένας μεγιστάνας του εφοπλισμού, ένας μιντιάρχης του μεγαλύτερου συγκροτήματος Τύπου στην Ελλάδα, ένας πρόεδρος
μιας γιγάντιας για τα ελληνικά μεγέθη ποδοσφαιρικής ομάδας, ένας επίδοξος καναλάρχης, ζητάει την ψήφο του πολίτη, απλώς, ως «Βαγγέλης Μαρινάκης,Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος» της πόλης. «Ο σταυρός προτίμησής σας μου δίνει δύναμη να εξακολουθήσω να προσφέρω ανιδιοτελώς και στη διάρκεια της επόμενης Δημοτικής μας Αρχής», γράφει στην τρίτη σελίδα τού δίφυλλου.

Βέβαια, το μήνυμα προς την Πειραιώτισσα και τον Πειραιώτη είναι κάτι πολύ περισσότερο από κείμενο ενός κοινού υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου. Είναι ηγετικό και γραμμένο άλλοτε σε πρώτο πληθυντικό και άλλοτε σε πρώτο ενικό:

«Προσωπικά από την πρώτη στιγμή είχα δεσμευτεί ότι θα δρομολογούσα άμεσα στον Πειραιά μας ορισμένα απαραίτητα έργα υποδομής και βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, αλλά και μια σειρά από κοινωνικές δράσεις για τους συμπολίτες μας», γράφει
Το «σαλόνι» του δίφυλλου (τετρασέλιδου) φυλλαδίου 
Ή «Εφαρμόσαμε στον Δήμο αποτελεσματική διοίκηση, με διαφάνεια και προγραμματισμό…»
Ή «Με προσωπικές μου δαπάνες δημιουργήσαμε πλατείες στα Μανιάτικα, στο Πασαλιμάνι και στην Παλαιά Κοκκινιά, παιδικές χαρές, γήπεδα στα Καμίνια, στη Φρεαττύδα και στα Βοτσαλάκια και κλειστά γυμναστήρια»

Είναι ένα διαφημιστικό προεκλογικό φυλλάδιο με ενδιαφέρον, όπως και να το δεις: είτε ως «συμπλέων» είτε ως «απέναντι». Φυσικά, ενδιαφέρον και για εκείνον που παρατηρεί τις εξελίξεις. Δεν χάνεις και τίποτα να το κρατήσεις στο δημογραφικό ή όποιο άλλο αρχείο σου. Από μια άποψη το λες και συλλεκτικό.

Το έντυπο του συνδυασμού

Από την άλλη μεριά το έντυπο του Συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» δεν είναι απλώς φυλλάδιο. Ουσιαστικά είναι περιοδικό πέντε τυπογραφικών, δηλαδή 40+4 σελίδων (το +4 αφορά το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο).
Το οπισθόφυλλο
Πλούσιο είναι, σε πολύ καλό χαρτί, με πολλούς αριθμούς για τα έργα που έγιναν και το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και με μια ολοσέλιδη φωτογραφία της οικογένειας του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη. Ο οποίος στο μήνυμά του, γραμμένο όλο σε πρώτο πληθυντικό, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στόχος μας ήταν και παραμένει να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και τη εικόνα της πόλης μας…»

Σε μία από τις σελίδες υπάρχουν μεγάλες ισομεγέθεις φωτογραφίες του Βαγγέλη Μαρινάκη και το Γιάννη Μώραλη.

**  Στην τελευταία εικόνα, το εξώφυλλο το βασικού εντύπου (44 σελίδων) του συνδυασμού.


** Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ και θέλετε να εμφανίζονται στον τοίχο σας τα θέματά του ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και κάντε like (φυσικά μόνο αν σας αρέσει.)