Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019

Μαρία Σπυράκη: Πόσα παίρνω στο χέρι και πόσα μου μένουν

ΜΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ – Β. ΧΙΩΤΗΣ: «ΕΧΩ ΓΥΡΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΩΙΝΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ»

Ακούγοντας το πρωί της Τρίτης την αρχή της εκπομπής τού Βασίλη Χιώτη και του Νότη Παπαδόπουλου στον Σκάι ο τίτλος που σου έρχεται στο νου για να «τσιμπήσει» το θέμα στο διαδίκτυο, είναι σαν κι αυτούς που βάζουν οι ξύπνιοι κι οι ξυπνιτζήδες της δημοσιογραφικής αγυρτείας κάποιων σάιτ για να κλέψουν το κλικ:«Με ποια δημοσιογράφο και πολιτικό ο Β. Χιώτης πήρε πρωινό περισσότερες
φορές από όσες έχει πάρει με τη γυναίκα του». Αν έβαζες και υπότιτλο «έχω γυρίσει μαζί όλο τον πλανήτη, είμαστε στο ίδιο αεροπλάνο, στο ίδιο ξενοδοχείο» θα τίναζες το λινκ στον αέρα.

Κιτρινούλης τίτλος και ροζούλης ο υπότίτλος, αλλά θα σάρωνε τα χτυπήματα. Βέβαια, η συνομιλία των Χιώτη-Παπαδόπουλου με τη Μαρία Σπυράκη (περί αυτής ο λόγος) είχε ένα πολύ πιο ενδιαφέρον κομμάτι από τον πρόλογο του παρουσιαστή, ο οποίος είπε ότι έχει πάει σε τόσες πολλές δημοσιογραφικές αποστολές μαζί της, ώστε δυσκολεύεται να τη δει ως πολιτικό και ότι «πιο πολλά πρωινά έχω φάει με τη Μαρία παρά με τη γυναίκα μου».

Ποιο είναι αυτό το ενδιαφέρον κομμάτι; Οι απολαβές και τα προνόμια που έχει η Μαρία Σπυράκη, κι όλοι οι ευρωβουλευτές, για την ιδιότητά τους.

Τη ρώτησαν οι δυο δημοσιογράφοι κι εκείνη απαντούσε:

Για τις συντάξεις των ευρωβουλαυτών: Με μία θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής παίρνει στην ολοκλήρωση της πρώτης θητείας του ένα επίδομα στα 63 του χρόνια. Ολοκληρωμένη σύνταξη εισπράττει μετά από δύο πλήρεις θητείες, ενώ στις τρεις λαμβάνει την ανώτατη, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της μηνιαίας αποζημίωσής του όσο ήταν ενεργός. Εκείνη πάντως, δήλωσε ότι «από τη δημοσιογραφία ελπίζω ότι θα πάρω σύνταξη».

** Για τον μισθό της: «Παίρνω 6.800 ευρώ στο χέρι, αλλά η δική μου επιλογή είναι να φορολογούμαι στη Ελλάδα», είπε. Έτσι πληρώνει 2.200 ευρώ φόρο τον μήνα και της μένουν περί τα 4.500 ευρώ. Θα μπορούσε, είπε, να δηλώσει κάτοικος Βελγίου αλλά είναι νόμιμο να φορολογείται στην Ελλάδα. «Έχουμε προνόμιο βουλευτών εθνικού κοινοβουλίου. Έχουμε ασφάλεια στην Ελλάδα. Έχουμε βουλευτικό αυτοκίνητο. Είναι υποχρεωτικό λοιπόν όταν έχεις προνόμια να έχεις και τις ίδιες υποχρεώσεις».

 ** Για το επίδομα γραφείου: Οι βουλευτές παίρνουν επιπλέον 4.400 ευρώ τον μήνα ως επίδομα γραφείου, το οποίο είναι υποχρεωμένοι από τον κανονισμό τού Ευρωκοινοβουλίου να διατηρούν στη χώρα τους. Δεν μπορούν να εμφανίζουν ως γραφείο το σπίτι τους. Είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν τα συμβόλαια της μίσθωσης, τα παραστατικά, όλα τα έξοδα γενικά που πρέπει να καλύπτουν το ποσό του επιδόματος. «Αν μας γίνει έλεγχος κρατάμε όλα τα παραστατικά ώστε να αποδεικνύουμε ότι αυτά δεν πήγαν στην τσέπη μας».
Εκείνη όσο δεν ήταν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ διατηρούσε δύο γραφεία, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Όταν ανέλαβε την κομματική θέση και είχε γραφείο στο Μοσχάτο, έκλεισε εκείνο της Αθήνας και κράτησε μόνο της Θεσσαλονίκης. «Οι δαπάνες των γραφείων μου υπερβαίνουν κατά τι το επίδομα που πήρα αυτά τα χρόνια», είπε.

** Για την ατέλεια στις μετακινήσεις: Οι ευρωβουλευτές έχουν ατέλεια στα ταξιδιωτικά εισιτήρια για τις μετακινήσεις από τον τόπο διαμονής τους προς τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο και αντίστροφα.

** Για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα. Σε ποιο επιλέγει να  μένει εκείνη: «Δεν έχουμε ατέλεια στο ξενοδοχείο που μένουμε στο Στρασβούργο. Αν μένει κανείς σε ένα αξιοπρεπές ξενοδοχείο –εγώ επιλέγω το Σοφιτέλ, θα το πω– η τιμή της βραδιάς είναι λίγο παραπάνω από την ημερήσια αποζημίωση», είπε και εξήγησε: «Μπορείς να μείνεις σε ένα γιουθ χόστελ και να πληρώνεις εκατό ευρώ. Αλλά πρέπει να έχεις μια ποιότητα ζωής που σου επιτρέπει το πρωί να βάλεις το κοστούμι σου και να πας να μιλήσεις και να έχεις επαφή με τους συνεργάτες σου ώστε να είσαι καλά προετοιμασμένος εκεί». (Δεν μας είπε, ή δεν ρωτήθηκε, ποια είναι η ημερήσια αποζημίωση για διαμονή σε ξενοδοχείο)

** Για την κάλυψη των συνεργατών της: Υπάρχει ένας προϋπολογισμός ανά βουλευτή ο οποίος απευθύνεται στους συνεργάτες του. Δεν τα παίρνει στο χέρι και αυτό που λέγεται (ότι τα εισπράττει ο ίδιος) «είναι το μεγαλύτερο φέικ νιουζ», είπε, και πρόσθεσε: «Ο ευρωβουλευτής κανονίζει μόνο ποια θα είναι η κλίμακα της αμοιβής τού συνεργάτη του ανάλογα με τα προσόντα του και τη προσφορά του. Είχα την πολύ μεγάλη χαρά να διατηρώ συνεργάτες που έχουν από δύο μεταπτυχιακά. Και θέλησα να τους πληρώσω πολύ καλά όλους. Είμαι πολύ περήφανη για τη επίδοσή τους, γιατί η επίδοσή τους ήταν και επίδοση μου».

** Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ και θέλετε να εμφανίζονται στον τοίχο σας τα θέματά του ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και κάντε like (φυσικά μόνο αν σας αρέσει.)