Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Σόμπολος: Η Λίλιαν Βουδούρη μου ζήτησε να γράψω στο χαρτί όσα θέλω

ΘΑ ΤΟ ΕΣΤΕΛΝΕ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΕΙ – Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΕΘΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΣ ΔΥΝΑΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ – ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ» ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ 

Στις παλιές καλές ημέρες των εφημερίδων, τότε που εκδοτικές επιχειρήσεις έμοιαζαν με βαριές βιομηχανίες της Ενημέρωσης, οι μεταγραφές δημοσιογραφικών ονομάτων που είχαν απήχηση στο κοινό πληρώνονταν αδρά και έμοιαζαν ποδοσφαιρικές! Μας έρχεται, λόγου χάρη, στον νου –έτσι, πρόχειρα, καθώς αρχίζουμε να γράφουμε το θέμα που ακολουθεί– η μετακίνηση το 1976 τού βαρύτερου δημοσιογραφικού ονόματος επί χρόνια του ΔΟΛ, του Δημήτρη Ψαθά, από Τα Νέα (όπου έγραφε καθημερινά πρωτοσέλιδο χρονογράφημα)
στη νεοσύστατη Ελευθεροτυπία, η οποία μπήκε δυναμικά, με βαριά χαρτιά και νέα ματιά, στον ελληνικό Τύπο.
Αφορμή για να θυμηθούμε την εποχή των χρυσών αγελάδων μάς έδωσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η εκπομπή της Αθηναΐδας Νέγκα στο One. Είδαμε το νέο κανάλι για πρώτη φορά στην οθόνη τής τηλεόρασης, κι όχι του λάπτοπ, μέσω του πιάτου του Cosmote (προβάλλεται πλέον και από τη Nova). Ένας από τους φιλοξενούμενους της εκπομπής ήταν ο Πάνος Σόμπολος ο οποίος ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στο δημοσιογραφικό του παρελθόν, αποκαλύπτοντας ακόμα και τα οικονομικά του επί των ημερών της επαγγελματικής του ακμής. Είπε τον μισθό που εισέπραττε από την ΕΡΤ, ποιου ύψους προτάσεις του έγιναν από άλλα κανάλια (πενταπλάσια αμοιβή!) και με πόσα κατέληξε κάποια στιγμή στο Mega, υποκύπτοντας στο οικονομικό δέλεαρ μετά από προτροπές της συζύγου του.

Εντυπωσιακότερη όλων ήταν η αποκάλυψη της πρότασης της Λίλιαν Βουδούρη προκειμένου να τον αποσπάσει από το πολύ δυνατό τότε Έθνος και να τον εντάξει στην εφημερίδα τού ζεύγους Βουδούρη, δηλαδή στον επίσης πολύ δυνατό εκείνα τα χρόνια Ελεύθερο Τύπο. Σύμφωνα με όσα είπε ο Πάνος Σόμπολος η «Βουδούραινα», όπως την ανέφερε, του ζήτησε να γράψει σε ένα χαρτί όσα χρήματα  ήθελε κι εκείνη, χωρίς καν να το δει, θα το έδινε στο λογιστήριο για να ορισθεί ο μισθός του σε όποιο ύψος ζητούσε. Παρά τη δελεαστική πρόταση αρνήθηκε και παρέμεινε στο Έθνος.

Πόσα του έδωσε το Mega

Αρνητικός ήταν για πολλά χρόνια και στις προτάσεις ιδιωτικών καναλιών να εγκαταλείψει την ΕΡΤ, από την οποία άρχισε την τηλεοπτική του καριέρα. Η προσφορά ενός ιδιωτικού καναλιού, όπως είπε, έφτασε στο ενάμισι εκατομμύριο δραχμές, ενώ στη δημόσια τηλεόραση ο μισθός του ήταν 300 χιλιάδες δραχμές –καθόλου ευκαταφρόνητος, βέβαια, αλλά ούτε υπέρογκος για τα δημοσιογραφικά δεδομένα της εποχής. Δυο τρεις φορές αναφέρθηκε στις προτροπές της συζύγου του  («με είχε φάει») να αφήσει την ΕΡΤ για να κερδίσει, επιτέλους, χρήματα. Τελικά, κάποια στιγμή ενέδωσε στις προτάσεις του Mega στο οποίο υπερδιπλασίασε τον μισθό του: πήρε 700 χιλιάδες δραχμές.

Οι σχέσεις του με το έγκλημα

Η συζήτηση της Αθηναΐδας Νέγκα με τον Πάνο Σόμπολο ήταν απολαυστική, αν και σύντομη λόγω του γρήγορου ρυθμού που είχε η εκπομπή –προφανώς κατ' επιλογή του σταθμού, αν κρίνουμε από τις εντολές που, όπως η ίδια έλεγε, έπαιρνε από το κοντρόλ και τελείωνε μάλλον απότομα τις συζητήσεις με τους καλεσμένους. Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που είχε με παραβατικούς του νόμου και περιέγραψε κάποια περιστατικά που έδειχναν τρυφερότητα των ποινικών.  Άνθρωποί του ήταν, είπε, οι συνάδελφοί του, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι εγκληματίες, τους οποίους δεν αδικούσε, όπως ανέφερε, και γι αυτό τον είχαν βοηθήσει πολλές φορές στα ρεπορτάζ.

** Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ και θέλετε να εμφανίζονται στον τοίχο σας τα θέματά του ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και κάντε like (φυσικά μόνο αν σας αρέσει.)