Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Ο δημοσιογράφος που διώχθηκε, φυλακίστηκε, καταστράφηκε κι έβαλε τέλος στη ζωή του

ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΗΚΕ Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ! - ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΟΥ «ΑΛΗΤΕΣ, ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ»

Τάχθηκε στο πλευρό του λαού για τον οποίο έγραψε πάμπολλα κείμενα και στίχους Λαέ σε κλέβουν, σε γελούν μεγάλοι τσαρλατάνοι/
πριν φας εσύ την κότα σου την τρώει η αλεπού».) Εναντιώθηκε στην εξουσία, βρέθηκε απέναντι στη Μοναρχία, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία εκδόσεών του, διώχθηκε, φυλακίστηκε, καταστράφηκε οικονομικά και, ακόμα,
απαγορεύτηκε η κηδεία του με θρησκευτική τελετή! Γι αυτό, το κηδειόχαρτο καλούσε τον κόσμο να παρευρεθεί στην κηδεία του «γενησομένην εκ της κατοικίας του απέναντι του Μεταξουργείου». Ήταν τέτοιες περίπου ημέρες, 26 Μαΐου.

Αυτός ο δημοσιογράφος μέσα στην απόγνωση στην οποία είχε περιέλθει, έδωσε με μια σφαίρα τέλος στη ζωή του, λίγο πριν συμπληρώσει τα σαράντα του χρόνια. Είναι ο Κλεάνθης Τριαντάφυλλος, μεταξύ άλλων εκδότης του «Ραμπαγά», για τον οποίο γράφει με πολλά στοιχεία και έντυπα ντοκουμέντα της εποχής ο «Πασατέμπος», ένα μπλογκ αφηγήσεων ιστοριών (όχι μόνο «για να περνάει η ώρα», λέμε εμείς) με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τις γράφει ο Άγγελος Μενδρινός –πάντα με πλήθος στοιχείων από το προσωπικό του αρχείο που έχει δημιουργήσει περνώντας ατέλειωτες ώρες, από μαθητής ακόμα, στις βιβλιοθήκες και ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες, βιβλία και κάθε είδους ντοκουμέντα άλλων εποχών.

Διαβάστε εδώ, στο pasatempo.wordpress.com, για τον δημοσιογράφο με τη δύσκολη πορεία στη ζωή του και την τραγική κατάληξη. Ο δημοσιογραφικός κλάδος –και όχι μόνο αυτός– ελάχιστα τον ξέρει και ο «Πασατέμπος» μάς τον συστήνει με ένα θυμωμένο τίτλο: «Η ντροπή της δημοσιογραφίας: Ελάχιστοι ξέρουν τον "Ραμπαγά"». Είναι ένα κομμάτι ενημερωτικό, συγκινητικό, αλλά και επίκαιρο σε μια εποχή που κυριαρχεί το (άδικο για τους πολλούς) «αλήτες, ρουφιάνοι». Σας το προτείνουμε. Όπως προτείνουμε γενικότερα το pasatempo.wordpress.com με τις ωραίες, και συχνά σπάνιες, ιστορίες. Και, ακόμα, προτείνουμε στις δημοσιογραφικές Ενώσεις να τιμήσουν (και να τιμούν) με κάποιο τρόπο, τη μνήμη του.

** Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ του Harddog και θέλετε να εμφανίζονται στον τοίχο σας τα θέματά του ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και κάντε like (φυσικά μόνο αν σας αρέσει.)