Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Η εγκληματικότητα των τροχών και οι μανιακοί των δρόμων

Μια από τις δύο γυναίκες που χτύπησε αυτοκίνητο στην Πατησίων δεν άντεξε: έφυγε από τη ζωή! Ένας άνθρωπος που κυκλοφορούσε αμέριμνος στο κέντρο της Αθήνας, περιμένοντας πάνω σε μια διαχωριστική νησίδα του δρόμου, δέχτηκε
απρόκλητη επίθεση από αυτοκίνητο του οποίου ο οδηγός έχασε την έλεγχό του. Τι έγινε; Τι του στράβωσε ξαφνικά; Όπως και να έχει, μπορεί να στραβώσει ανά πάσα στιγμή σε καθέναν. Και, περισσότερο, μπορεί να στραβώσει σε αυτούς που τροφοδοτούν το Εγώ τους με τον τρόπο που οδηγούν.

Κατά τα άλλα -και ανεξάρτητα με τα αίτια του συγκεκριμένου δυστυχήματος-, είναι πολλοί οι μανιακοί των δρόμων που κυκλοφορούν ανενόχλητοι ανάμεσά μας. Είναι αμέτρητοι  εκείνοι που θέλουν να ξεχωρίσουν κάνοντας τους πιλότους με τέσσερις τροχούς σε δρόμους πόλης, σε στενά γειτονιάς ή σε μεγάλες οδικές αρτηρίες όπου ξεπερνούν κάθε λογική ορίου ταχύτητας. Οι περισσότεροι σχεδόν ανεμπόδιστα, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο –επικίνδυνα.

Σε μια εποχή που ζητάμε (και σωστά) περισσότερα μέτρα κατά της εγκληματικότητας, δεν γίνεται τίποτα ουσιαστικό για τους κινδύνους από την εγκληματικότητα των ανεξέλεγκτων τροχών.

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα του Ιαβέρη που μιλάει για γενοκτονία των Ελλήνων στους δρόμους, αλλά ποιος τα ακούει;

Συγκλονιστικά στοιχεία

Το 2016 ο Ιαβέρης είχε παρουσιάσει στη Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής συνταρακτικά στοιχεία για το αίμα στους ελληνικούς δρόμους. Διαβάζουμε από τότε:

«Μέσα σε ένα χρόνο είχαμε 1.600 νεκρούς και 20.000 τραυματίες σε τροχαία ατυχήματα. Κάθε ημέρα έχουμε πέντε νεκρούς, πέντε τετραπληγικούς, 10 παραπληγικούς, 60 τραυματίες, ενώ δεκάδες χιλιάδες ευρώ είναι το κόστος σε υλικές ζημιές. Είναι σαν να πέφτει κάθε μέρα σε μια κατοικημένη περιοχή, ένα μικρό αεροσκάφος της αεροπλοΐας με 20 επιβάτες. Τα πιο πολλά τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές με ταχύτητες κάτω από 45 χλμ την ώρα. Και τα περισσότερα θύματα που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, είναι κάτω των 30 ετών. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία, το 60 με 70% των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα, είναι ηλικίας 15 – 29».