Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Ο Ζουγανέλης κι η «σύζυγος», ο Ζουγανέλης κι η «γκόμενα», ο Ζουγανέλης πολυεργαλείο

Γιάννης Ζουγανέλης: υπάρχει κάτω από πολλές πετρούλες ραδιοφώνου, τηλεόρασης κ.λπ. που τυχαίνει να σηκώσεις. Το λέμε γιατί διαβάσαμε όσα είπε σε μια συνέντευξή που έδωσε ΚΑΙ στο ραδιόφωνο του News 24/7. Δεν το
θεωρούμε  κακό. Καλλιτέχνης είναι, δημόσιο πρόσωπο, πρέπει –κατά μία (συζητήσιμη, πάντως) άποψη– να κάνει τα μίντια όχημα για να προωθήσει τη δουλειά και τον εαυτό του. Ο οποίος εαυτός είναι για κάθε καλλιτέχνη «εργαλείο». Από εκεί και πέρα το κάνει, ο όποιος καλλιτέχνης, ό,τι θέλει. Ένα εργαλείο με συγκεκριμένη ποιοτική καλλιτεχνική παραγωγή, ένα άλλο με λειτουργία χρηματομηχανής, κάποιο άλλο με φτηνή παραγωγή. Ή μπορεί να τον κάνει πολυεργαλείο και να είναι ταυτόχρονα τραγουδιστής (άξιος), τραγουδοποιός, συνθέτης (άξιος), ηθοποιός του θεάτρου (χμ...), ηθοποιός της τηλεόρασης (χμ... χμ...), διασκεδαστής-χιουμορίστας σε κέντρο (βγάζει γέλιο), χιουμορίστας σε τηλεοπτική εκπομπή (σταθερή οικονομική αξία η tv) ή πρωταγωνιστής σε τηλεοπτικά σποτ με πολύ χαβαλέ –ας πούμε για το Στοίχημα.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι ικανός άνθρωπος. Και σημαντικός (το λιγότερο σημαντικός) στη μουσική του παραγωγή που είναι πολύ πλούσια κι ας μη φαίνεται. Δεν δικαιούται όμως να παραπονιέται –όπως έκανε σε προηγούμενη ραδιοφωνική του συνέντευξη– επειδή δεν παίζεται όσο θα έπρεπε η δουλειά του. Ούτε δικαιούται να υποστηρίζει, επίσης με φανερό παράπονο, ότι το κομμάτι του Ζουγανέλη–χιουμορίστα (κάπως έτσι το είπε, σε ελεύθερη απόδοση) έχει επικρατήσει του Ζουγανέλη-καλλιτέχνη. Είπαμε: είτε εργαλείο θα είσαι είτε πολυεργαλείο. Αν επιλέξεις το δεύτερο δικαίωμά σου, και κανείς δεν σε μέμφεται (μάλιστα ενίοτε σε αποκαλούν ευφημικά ή όχι και «πολυσχιδή»), αλλά μην γκρινιάζεις.

Και επειδή στη συνέντευξη στο News 24/7, που αναφέραμε, ο Γιάννης Ζουγανέλης δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «η μουσική είναι η σύζυγός μου και η τηλεόραση η γκόμενα» να πούμε ότι δεν μπορείς να έχεις ταυτόχρονα απόλυτα ευχαριστημένες και σύζυγο και γκόμενα. Εκτός κι αν θεωρείς εαυτόν πολύ πολύ άντρα, με περίσσευμα τεστοστερόνης και πλεόνασμα ψυχικών χαρισμάτων.

Χώρια που ταυτόχρονα με σύζυγο και γκόμενα δεν μπορείς να έχεις κάτι που αγαπάς και σε αγαπάει στέρεα (στέ-ρε-α όμως) σε βάθος χρόνου κι όχι μόνο πάνω στις γλύκες μερικών ημερών, μηνών ή ετών. Αν δεν διαλέξεις από την αρχή με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις, θα είσαι πολυεργαλείο –ή «πολυσχιδής» που θα σου λένε/γράφουν κολακευτικά. Ένα πολυεργαλείο σαν άνδρας, σαν γυναίκα, σαν καλλιτέχνης.


** Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ και θέλετε να εμφανίζονται στον τοίχο σας τα θέματά του ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και κάντε like (φυσικά μόνο αν σας αρέσει.)