Σάββατο, 11 Μαΐου 2019

Ο Ιβάν πληρώνει και μαθαίνει...

Τα λεφτά του Open σώθηκαν πιο γρήγορα από όσο ήταν προγραμματισμένο, όπως έγραψε το enimerοsi24. Τώρα είναι η ώρα του Σαββίδη να αποφασίσει πόσα θα ξαναβάλει στην μπάνκα για τη συνέχεια και τι θα
ζητήσει από τους επιτελείς του. Προφανώς, ο επιχειρηματίας ξέρει –ή τουλάχιστον πρέπει να ξέρει– ότι για να μάθεις χρειάζεται να πληρώσεις. Το γνωρίζει εξ ιδίων από τον ΠΑΟΚ. Έριχνε χρήμα στο πηγάδι που φαινόταν να μην έχει πάτο, αλλά είχε. Και  μόλις τα 2-3 τελευταία χρόνια  τα εκατομμύρια κάρπισαν με ένα πρωτάθλημα (κυρίως) και δύο Κύπελλα.

Γνωστό είναι κι από άλλους ότι στα αθλητικά και στα μίντια πρώτα πληρώνεις και μετά γεύεσαι –μετά από πολύ. Ο Ιβάν Σαββίδης μπήκε δυναμικά στα τηλεοπτικά πράγματα όταν πήρε το Epsilon για να το κάνει Open και δεν έπαιξε με τους όρους που έπαιζε η αφυδατωμένη και καθημαγμένη τηλεοπτική αγορά. Η οποία εδώ και αρκετά χρόνια δούλευε με πιστώσεις. Δηλαδή τα κανάλια πλήρωναν τις εταιρείες παραγωγής με πολύμηνη καθυστέρηση μετά την παράδοση κάθε επεισοδίου και η καθυστέρηση περνούσε διαδοχικά στους υπόλοιπους συντελεστές. Οι ηθοποιοί αμείβονταν μετά από πέντε, έξι ή και περισσότερους μήνες από την προβολή κάθε επεισοδίου, ενώ καθυστέρηση στην εξόφληση υπήρχε –και υπάρχει– στους τεχνικούς, στα στούντιο, στα εργαστήρια. Ήδη πολλοί από τον χώρο (ιδιαίτερα μετά το κανόνι του Mega) φοράνε μεγάλα και ψηλά «φέσια».

Το Open παράγγειλε μια σειρά από... σειρές (αυτές, λένε, απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων κεφαλαίων) προκαταβάλλοντας στις εταιρείες ένα σημαντικό μέρος των εξόδων. Νέα τακτική με παλιές συνήθειες... Και ξαφνικά η τηλεοπτική αγορά αναθερμάνθηκε! Γιατί τα ανταγωνιστικά κανάλια παρακολουθώντας τις κινήσεις του Open αποφάσισαν να παραγγείλουν κι αυτά σειρές, αρκετά περισσότερες από όσο τα τελευταία προηγούμενα χρόνια. Για ένα διάστημα το περασμένο καλοκαίρι (ή λίγο πριν και λίγο μετά) οι εταιρείες αντιμετώπισαν για κάποιες σειρές παροδικό πρόβλημα στο να φτιάξουν συνεργεία για τα γυρίσματα. Κάτι που δεν κράτησε πολύ, επειδή με τις σειρές του Open υπήρξε πρόβλημα όταν το κανάλι έπαψε τις προκαταβολές και αποφάσισε να «παίξει» όπως όλοι: πληρώνοντας κι αυτό αρκετό καιρό μετά την προβολή.Οι νέος μιντιάρχης είχε αρχίσει να μαθαίνει. 


Από το «πληρώνω για να μάθω» πέρασε κι ο Γιάννης Αλαφούζος με τον «πρώτο» Σκάι, όταν χτυπούσε ό,τι καλό υπήρχε στην αγορά από πλευράς ονομάτων, ενώ το ίδιο έγινε και με τον Δημήτρη Κοντομηνά στα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής του με την τηλεόραση. Λέγεται μάλιστα –και δεν απέχει από την πραγματικότητα– ότι για κάποια σειρά οι ηθοποιοί είχαν προπληρωθεί για τα αρχικά επεισόδια πριν καν αρχίσουν τα γυρίσματα.

Ο Κοντομηνάς και στα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής του με τις εκδόσεις ήταν κιμπάρης. Κάποτε άρχισε να στήνεται μια εφημερίδα που κατά κάποιες πληροφορίες ήταν για εκείνον, έγιναν προσλήψεις, πληρώθηκαν στελέχη και τελικά εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Πολλοί, λοιπόν, αν όχι όλοι, πλήρωσαν κι έμαθαν. Αυτό γίνεται τώρα με τον Ιβάν Σαββίδη. Ο οποίος θα πρέπει να συνεχίσει δυνατά με τον Open αν θέλει να εδραιωθεί στον μιντιακό χώρο. Γιατί το One tv έρχεται...

** Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ και θέλετε να εμφανίζονται στον τοίχο σας τα θέματά του ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και κάντε like (φυσικά μόνο αν σας αρέσει.)