Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019

Ο ρόλος του Τύπου της 23ης Μαΐου στην υπόθεση Λαμπράκη

«ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ ΕΧΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ»

Συμπληρώθηκαν χθες 56 χρόνια από την οργανωμένη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Μια πράξη (με τεράστιες προεκτάσεις) που κατέλαβε μεγάλο χώρο στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, αλλά ένα μέρος του Τύπου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δεν έδωσε (σαν σήμερα, 23 Μαΐου) στο γεγονός ανάλογη έκταση εκείνες τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση.
«Αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα
δεν την είδαν, δεν θέλησαν, σωστότερα, να δουν, κάποιες εφημερίδες της εποχής. Όχι μόνο της Δεξιάς, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, αλλά και… προοδευτικές» γράφει στο μπλογκ του, το «Πασατέμπος», ο Άγγελος Μενδρινός, ο οποίος σε άλλο σημείο του κειμένου του εξηγεί:

«Όλα αυτά τα γράφουμε για να καταλάβετε ότι ακόμη και το παραμικρό μονόστηλο είχε τη σημασία του στην διάταξη της ύλης των εφημερίδων της εποχής που άλλωστε ήταν η σημαντικότερη πηγή ενημέρωσης καθώς δεν υπήρχε Internet και τηλεόραση και το ραδιόφωνο περιοριζόταν εκτός από την προπαγάνδα στη μίνιμουμ ενημέρωση».

Πλήθος από πρωτοσέλιδα 


Η δύναμη του θέματος στο pasatempo.wordpress.com βρίσκεται στα πολλά πρωτοσέλιδα εκείνων των ημερών που δημοσιεύει, από το πλούσιο αρχείο τού Άγγελου Μενδρινού. Δείτε εδώ αυτά τα πρωτοσέλιδα, αλλά και μια γελοιογραφία του Φωκίωνος Δημητριάδη από Τα Νέα που ισοδυναμεί με το πιο δυναμικό πολιτικό άρθρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΑΣΑΤΕΜΠΟΣ»:
Το φιάσκο με τις πρώτες ευρωεκλογές, η ΕΡΤ και οι παρουσιαστές της