Σάββατο, 13 Απριλίου 2019

Μια δροσερή ταράτσα που περιμένει...

Η εβδομάδα τελειώνει βροχερή, ο Απρίλης είναι ντυμένος Οκτώβρης. Ασυνήθιστο, κι ας λένε οι μετεωρολόγοι ότι συμβαίνει συχνά, ότι κατά μέσο όρο σε οκτώ ημέρες του Απρίλη βρέχει κι ότι το δύο χιλιάδες τόσο (νομίζω ότι άκουσα για 2003, αλλά δεν είμαι σίγουρος) Απρίλη
μήνα χιόνισε. Σημασία έχει ότι αυτή δεν είναι άνοιξη όπως την ξέρουμε. Αλλά πού θα πάει; Πρόκειται για τις τελευταίες διαδρομές του χειμώνα. Και για τα τελευταία ραντίσματα στα χαλίκια ή στις ταράτσες των καλοκαιρινών σινεμά που κάνουν τα όψιμα ανοιξιάτικα σύννεφα. Όπως κάνουν σε μια από τις όμορφες ταράτσες της Αθήνας, σε εκείνη που στεγάζει τη χειμερινή αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ενός ιδιαίτερα χρήσιμου φορέα, μιας κιβωτού που διασώζει την κινηματογραφική μνήμη και υλικό της 7ης τέχνης, ιδιαίτερα ελληνικού περιεχομένου, αλλά και ξένου.

Στο Γκάζι, στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται η Λαΐς, ο κινηματογράφος της Ταινιοθήκης. Και πάνω από αυτήν υπάρχει μια από τις όμορφες, δροσερές ταράτσες του σινεμά. Προς το παρόν τα ρολά (η φωτογραφία είναι από τα βροχερό βράδυ της Τετάρτης) είναι κατεβασμένα. Αλλά σε κάνα μήνα, ίσως και κάτι μέρες, όταν οι πύλες της καλοκαιρινής περιόδου θα έχουν ανοίξει, από εδώ θα περνάει κόσμος κατά δεκάδες και θα ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της ταράτσας. Για ευχάριστα και δροσερά κινηματογραφικά βράδια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στη δεύτερη φωτογραφία παλιά μουβιόλα, απαραίτητη για το μοντάζ όταν ακόμα οι ταινίες γίνονταν σε φιλμ και δεν ήταν ψηφιακές. Υπάρχει στο φουαγιέ ρης χειμερινής Λαΐδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ HARDDOG
1) Ο δρόμος του (θρυλικού) Studio
2) Μπομπονιέρα, το Σινέ Παράδεισος της Κηφισιάς
3) Ένα σινεμά στον Πειραιά που αντέχει στον χρόνο
4) Θεσσαλονίκη, η κινηματογραφούπολη

** Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ και θέλετε να εμφανίζονται στον τοίχο σας λίγα από τα θέματά του ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και κάντε like