Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019

Ανακοίνωση της Νέας ΕΣΗΕΑ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση από τη «Νέα ΕΣΗΕΑ»:
Τρίβουμε τα μάτια μας με τη συμπαιγνία ΕΣΗΕΑ-Κυβέρνησης για τα ρουσφέτια των Υπουργών
Χάνουν δύο χρόνια προϋπηρεσίας οι
δημοσιογράφοι
Το είδαμε κι αυτό. Η ΕΣΗΕΑ ως γραφείο τύπου της κυβέρνησης να ανακοινώνει τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Δημοσιογράφων που εργάζονται στο δημόσιο και τα Μέσα Ενημέρωσης του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κα Μαρία Αντωνιάδου και ο ΓΓ κ. Σταύρος Καπάκος προανήγγειλαν εδώ και ημέρες ότι οι δημοσιογράφοι θα τρίβουν τα μάτια τους όταν τη δουν.
Η αλήθεια είναι ότι οι δημοσιογράφοι τρίβουν τα μάτια τους αντιλαμβανόμενοι ότι πρόκειται για ΚΥΑ του απόλυτου εμπαιγμού. Και αυτό γιατί:
Πρώτον οι δημοσιογράφοι χάνουν δύο χρόνια προϋπηρεσίας και άρα κατάταξη στα κλιμάκια με βάση τις επιταγές του Μνημονίου όταν η κυβέρνηση σε άλλες ομάδες εργαζομένων (πχ υπάλληλοι της ΑΑΔΕ) δίνει πλουσιοπάροχες αυξήσεις. Με τη νέα απόφαση οι δημοσιογράφοι που απασχολούνται σε φορείς του δημοσίου αν για παράδειγμα απασχολούνται 10 έτη κατατάσσονται στον κλιμάκιο των 8 ετών και άρα έχουν σημαντικές απώλειες σε σχέση με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2013.
Δεύτερον η ΚΥΑ «ξεπαγώνει» μετά την 1-1-2018 και πολλοί δημοσιογράφοι δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ αύξηση. Για παράδειγμα δημοσιογράφος που είχε το Νοέμβριο του 2016 εννέα έτη υπηρεσίας δεν θα λάβει καμία αύξηση την 1-1-2019 και θα αλλάξει κλιμάκιο το Νοέμβριο παίρνοντας αύξηση μεικτά 26 ευρώ.
Τρίτον το γεγονός ότι ο ελάχιστος μισθός είναι τα 1061 ευρώ αποτελεί καθαρή εξαπάτηση των δημοσιογράφων καθώς αυτός συνιστά αυξημένες αποδοχές για τα τρία πρώτα έτη προϋπηρεσίας και δεν αφορά κανένα απολύτως μέλος της ΕΣΗΕΑ. Και αυτό διότι ως γνωστόν χρειάζεται τριετής προϋπηρεσία για να γίνει κάποιος μέλος της ΕΣΗΕΑ. Κατά συνέπεια ευνοούνται τα ρουσφέτια των Υπουργών που βαφτίζουν δημοσιογράφους ανθρώπους που δεν έχουν καμία προϋπηρεσία. Σημειωτέον ότι αν κάποιος προσελήφθη το 2016 με 3 έτη προϋπηρεσία και είχε 1061 ευρώ βασικό μισθό συνεχίζει να έχει το ίδιο βασικό μισθό και το 2018 και το 2019 και όταν συμπληρώσει 5 έτη (7 πραγματικά ) το 2019 θα λάβει 20 ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε συμπαιγνία με τη διοίκηση Αντωνιάδου Καπάκου δεν έχει προηγούμενο. Και είναι ντροπή για την ΕΣΗΕΑ να εκδίδει ανακοινώσεις «ενημέρωσης» για την ΚΥΑ την οποία συμφώνησε εν κρυπτώ με την κυβέρνηση. Άλλωστε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πρακτικά διαβούλευσης όπως προβλέπει ο νόμος αλλά και όπως έγινε στην ΚΥΑ του 2013.

ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ