Σάββατο, 6 Απριλίου 2019

Η γκουγκλ, τα μπλογκ, η «Φρίκη στον Τύπο» και τα παλιά θέματα

ΠΩΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΟ ΜΑΚΡΥΝΟ 2011 ΓΙΝΕΤΑΙ «ΠΑΡΟΝ»

Ξαφνικά από καιρού εις καιρόν αναδύονται από το βάθος του χρόνου παλιά θέματα που έχουν δημοσιευτεί σε αυτό το μπλογκ και μπαίνουν στην κορυφαία δεκάδα των δημοφιλών! Κομμάτια από το 2011, όταν άρχισε την πορεία του ο Harddog, από το 2013, από το 2015 κ.λπ. ξεπερνούν σε χτυπήματα θέματα που αναρτήθηκαν χθες! Πώς γίνεται αυτό; Τι συμβαίνει,
ποιος και τι «ευθύνεται»; Πιθανότερη αιτία της απροσδόκητης ανάδυσης είναι η επικαιροποίηση ενός ονόματος, μιας λέξης, μιας φράσης.

Παλιότερα για παράδειγμα, σε ένα τηλεπαιχνίδι, ή κάτι τέτοιο, είχε μπει ένα ερώτημα: τι σημαίνει το «βουλε βου κουσέ αβέκ μουά» Και οι αυτοί που αναζητούσαν τη μετάφραση έπεσαν πάνω στο γκουγκλ που βρήκε ένα σχετικό κομμάτι στον Harddog –ένα θέμα γραμμένο (το 2012) με σατιρική διάθεση όταν η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είχε δηλώσει ότι ο Ζισκάρ είχε πάρει το μισό Παρίσι! Το αγκίστρι της μηχανής αναζήτησης τράβηξε στην επιφάνεια το σχετικό λινκ και το είδαμε στη λίστα με τον αριθμό πρόσφατων χτυπημάτων η οποία υπάρχει στο «αντμίν», που έτσι απλά θα το πούμε, είναι η σελίδα διαχείρισης των θεμάτων των μπλογκ και η οποία, φυσικά, είναι προσβάσιμη μόνο από τους διαχειριστές τους.

Οι λίστες που δίνει η γκουγκλ για τους ιστότοπους του blogspot έχουν χρονική ομαδοποίηση. Βλέπεις δηλαδή ανά πάσα στιγμή τα περισσότερα χτυπήματα που έχουν πάρει τα θέματα του μπλογκ σε χρονική διάρκεια που επιλέγεις: στον μήνα, στη βδομάδα, στη μέρα, στη στιγμή. Το τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι αναδύεται μόνιμα και κινείται με εκπληκτική εκτίναξη ανάμεσα στις κορυφαίες θέσεις μια μικρή είδηση του 2011 για την δικαστική απόφαση φυλάκισης του Λουτσιάνο Μότζι που κατηγορήθηκε για διαφθορά στο ιταλικό ποδόσφαιρο.

Με έκπληξη, εξάλλου, είδαμε για ένα μικρό διάστημα ωρών να υπάρχουν στην κορυφαία δεκάδα έξι θέματα που είχαν ανέβει στον Harddog το 2013, το 2014, το 2015 και το 2016, ενώ από τα υπόλοιπα τα δύο ήταν με χρονική προέλευση το 2018! Ένα από αυτά είχε τίτλο «Γεια σου Σταυρό και κυρ Σταύρο (για τους απανταχού Σταύρους της πολιτικής και της δημοσιογραφίας)» και ήταν αλληγορικό κείμενο με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2015. Πιθανόν, αναδύθηκε επειδή οι χρήστες του Διαδικτύου αναζήτησαν στοιχεία του Σταύρου Κοσκωτά όταν έγινε γνωστό ότι κατεβαίνει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και ο αλγόριθμος τους οδήγησε σε διάφορα λινκ και με άλλους «Σταύρους».

Ένα ακόμα θέμα που μας θύμισαν τα «δημοφιλή» του Harddog ύστερα από πρόσφατα χτυπήματα χρηστών ήταν άρθρο για το δημοσιογραφικό ατόπημα εφημερίδων να δημοσιευτούν φωτογραφίες από τον νεκρό Μιχάλη Ασλάνη οι οποίες ελήφθησαν από κάποιον (προφανώς μη δημοσιογράφο) αμέσως μετά την είσοδο στο διαμέρισμά του οπότε εντοπίστηκε η σορός του. Το θέμα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις γι’ αυτούς που προφανώς πούλησαν τις φωτογραφίες και για εκείνους που τις δημοσιοποίησαν. Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στον Harddog είχε τίτλο «Η διαχρονική φρίκη στον Τύπο» και αναφερόταν όχι μόνο στην περίπτωση του Ασλάνη αλλά και σε προηγούμενες ανάλογες δημοσιογραφικές αθλιότητες.

@ Η σελίδα του Harddog στο facebook, για όσους αρέσει το μπλογκ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ