Κυριακή, 7 Απριλίου 2019

Ένα συγκλονιστικό εξώφυλλο

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ 

Η φωτογραφία είναι συγκλονιστική: θηλασμός με το όπλο παρά πόδα. Μια εικόνα ύψιστης ευαισθησίας και μεγάλης δημοσιογραφικής ευστοχίας. Την ανέβασε με λίγες λέξεις στο facebook η συνάδελφος Κατερίνα Νικολοπούλου, δημοσιογράφος με μακρά θητεία στα Διεθνή, και τη συνόδευσε με 19 λέξεις. «Το εξώφυλλο του νέου άλμπουμ των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα
με φωτογραφίες της φωτορεπόρτερ Veronique de Viguerie. Πολύ δυνατή εικόνα», έγραψε η Κατερίνα.

Η ανάρτηση μας έδωσε την ιδέα για αναδημοσίευση με μερικά συμπληρωματικά στοιχεία. Το άλμπουμ περιλαμβάνει εκατό φωτογραφίες της Γαλλίδας φωτοδημοσιογράφου με τίτλο «100 φωτογραφίες για την ελευθερία του Τύπου». Η Βερονίκ, που σπούδασε νομικά αλλά την κέρδισε η δημοσιογραφία και η φωτογραφία με δράση στο σύνορο «ζωής και θανάτου» (θυμηθείτε την εξίσου συγκλονστική επαγγελματική διαδρομή τού δικού μας Γιάννη Μπεχράκη), έχει καταγράψει στιγμές από τη ζωή του πολέμου στο Αφγανιστάν, αλλά και άλλες από τη Σομαλία, την Κολομβία (στον πόλεμο των καρτέλ), τη Νιγηρία, το Ιράκ κ.λπ.

Στις 15 Απριλίου και για ενάμιση μήνα θα εκτεθούν στο Παρίσι οι συναρπαστικές φωτογραφίες της, μία από τις οποίες είναι η δεύτερη που εικονογραφεί τούτο το θέμα, με το αποστεωμένο παιδί στην πλαστική λεκάνη. Η εικόνα-γροθιά είναι από τον ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη (τη χειρότερη παγκοσμίως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όπως γράφαμε στον Harddog τον περασμένο Οκτώβρη) που έχει προκληθεί από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς της χώρας από τη Σαουδική Αραβία και όχι μόνο.

@ Η σελίδα του Harddog στο facebook, για όσους αρέσει το μπλογκ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ