Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Ν. Μπελαβίλας απαντά στον Δ. Καπράνο

«Να μη χαθεί το μέτρο και ο σεβασμός» συστήνει ο Πειραιώτης δημοσιογράφος Δημήτρης Καπράνος σε σχόλιο του με το οποίο κάνει «Σκέψεις για τον Πειραιά» αναφορικά με τα νέα έργα που προγραμματίζει στο λιμάνι η Cosco και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την παρέμβαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Στα πολλά σχόλια που αναρτήθηκαν κάτω από εκείνο του Δημήτρη, υπάρχει και του υποψήφιου Δήμαρχου Πειραιά Νίκου
Μπελαβίλα, οποίος σε γενικές γραμμές συμφώνησε με το κείμενο του δημοσιογράφου, «αν και ξέρεις» (έγραψε στον Δ.Κ) «ότι σε πολλά διαφωνούμε».
Ο Δημήτρης Καπράνος μεταξύ άλλων ανέφερε στην ανάρτησή του:
«Καλά είναι τα "πεντάστερα" ξενοδοχεία,τα σύγχρονα "εμπορικά κέντρα", που θα κάνουν τον Πειραιά Μαϊάμι
» Αλλά δεν είναι καλύτερα να γίνουν σιγά-σιγά (για να δούμε αν θα φέρουν και την ανάλογη κίνηση ) και με σεβασμό στην πανάκριβη πολιτιστική μας κληρονομιά; 
» Προς Θεού, δεν τασσόμεθα υπέρ μιας στείρας "αρχαιολαγνείας" ούτε είμαστε υπέρ της δικτατορίας των αρχαιολόγων
» Αλλά επειδή στον Πειραιά έχουμε "καεί στον χυλό", χάνοντας το "Ρολόι", κατεδαφίζοντας όλα σχεδόν τα νεοκλασικά κτίρια, αποκτώντας έναν ξεκάρφωτο "πύργο" που στοιχειώνει επί δεκαετίες, αφήνοντας το πλούσιο αρχαιολογικό μας Μουσείο χωρίς έναν χώρο σταθμεύσεως, καταστρέφοντας τα απομεινάρια των Νεοσοίκων για να υψώσουμε άμορφες πολυκατοικίες, ακούμε σήμερα την λέξη "αξιοποίηση" και κουμπωνόμαστε!»

Η απάντηση

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά, με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπελαβίλας, απάντησε στον Δημήτρη Καπράνο, αλλά και σε ένα ακόμα σχόλιο που έγινε από άλλο χρήστη του fb. Στον τελευταίο ανάφερε ότι τον πιάνει δέος διαβάζοντας τα βιογραφικά προσωπικοτήτων που είναι μέλη του ΚΑΣ. Η απάντησή του είναι η εξής:

«Αγαπητέ Δημήτρη Καπράνο ξέρεις πως σε πολλά διαφωνούμε. Όμως το κείμενό σου βάζει τα πράγματα στη θέση τους.. Το ενδιαφέρον είναι ότι το ΚΑΣ, μετά από παρεμβάσεις πολλών από εμάς εξορθολόγησε την απόφαση του, περιορίζοντας το όριο, της κήρυξης στην πυκνή από ευρήματα ιστορική ζώνη "εντός των τειχών". Τα καλά νέα είναι ότι το Mall κόπηκε οριστικά, ο ουρανοξύστης-ξενοδοχείο στο Porto Leone κατέβηκε στο λογικό ύψος των τεσσάρων ορόφων και το πιο σημαντικό οριστικοποείται η θέση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Πολιτιστική Ακτή. Ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων και η Κυνοσούρα περνάν πλέον σε ένα νέο καθεστώς με απαγόρευση ναυπηγείων και διαλυτηρίων πλοίων -επαναλαμβάνω στην Κυνοσούρα, όχι απέναντι στην Πούντα για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Τα υπόλοιπα περίπου 20 έργα το Master Plan εγκρίθηκαν. Το τελευταίο στοίχημα είναι αν θα δεχθούν την πρόταση μας για δραστική μείωση (50 στρέμματα) στο απολύτως απαραίτητο λιμενικό μέγεθος του προβλήτα κρουαζιέρας αφού δεν θα γίνει επάνω του το Mall και στην απομάκρυνση του από τη Στήλη Θεμιστοκλή και την Πειραϊκή με μετακίνηση προς βορρά. Θα το ξέρουμε σε λίγες μέρες. Και αν μου επιτρέπεται μία ενημέρωση προς τον κύριο Elias Bellos. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι ένας από τους παλαιότερους θεσμούς της Πολιτείας. Ex officio το μισό όργανο στελεχώνεται από τους ανώτατους διευθυντές αρχαιοτήτων και μουσείων της χώρας. Το άλλο μισό εκ προσωπικοτήτων από τις αρχιτεκτονικές και ιστορικές σχολές. Διαβάζοντας τα βιογραφικά τους με πιάνει δέος. Πολλά μέλη του έχουν διοριστεί επί προηγούμενων κυβερνήσεων και ουδείς τολμά να τα αλλάξει. Όπως ουδείς υπουργός, ουδέποτε τόλμησε να μην υπογράψει απόφαση του. Συγχωρήστε με για το μακρύ σχόλιο, αλλά τα πράγματα είναι λίγο πιό περίπλοκα για να απαντηθούν σε τρεις αράδες. Καλό σας βράδυ».

Η ανταπάντηση 

Ο Δημήτρης Καπράνος ανταπάντησε ως εξής:
«Νίκο, γνωριζόμαστε ΟΛΟΙ όσοι επιμένουμε να ζούμε στον Πειραιά. Συνεπώς διαφωνούμε σε επουσιώδη. Από τότε που πηγαίναμε σχολείο, αγαπήσαμε την πόλη με τα καλά και τα άσχημά της. Εδώ και δεκαετίες, όμως, την φορτώνουμε (επιμένω στον πληθυντικό) μόνο με άσχημα! Ειλικρινά, ποτέ δεν είδα τα θέματα του Πειραιά υπό κομματικό πρίσμα. Στα θέματα αυτά είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Και, φυσικά, απέναντι σε κάθε ενέργεια που υπονομεύει το μέλλον του. Ξέρεις, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες, που πολλοί δεν τις "πιάνουν". Δηλαδή εμείς ΜΕΝΟΥΜΕ στον Πειραιά, τα παιδιά μας ΜΕΝΟΥΝ στον Πειραιά, τα εγγόνια μας ΜΕΝΟΥΝ στον Πειραιά και πάνε σχολείο στον Πειραιά και οι γονείς και οι παππούδες μας είναι στην "Ανάσταση"! Συνεπώς, μοναδικός μας γνώμονας είναι το σήμερα και το αύριο της πόλης μας. Το χθες μας απασχολεί, αλλά κοιτάμε μπροστά...»

@ Η σελίδα του Harddog στο facebook, για όσους αρέσει το μπλογκ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ