Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019

Παιδιά του Έθνους, πηγή!

ΑΝΑΝΕΩΣΗ, Μ. Πέμπτη 16:50. Καλά πάει δημοσιογραφικά το ethnos.gr. Και πρωτογενή ενημέρωση έχει και καλοσχεδιασμένο είναι (στο πνεύμα της πολλής και εύκολα αναγνώσιμα ύλης στην αρχική του σελίδα) και το παλεύει –γενικώς ως εφημερίδα και σάιτ– για να βγει μπροστά «με ατμομηχανή τη νεότερη γενιά του», όπως έλεγε πριν από μερικές ημέρες σε
σχετική ανακοίνωση. Καλή, δυναμική και άξια είναι η νέα γενιά αρκεί να μην κουβαλάει κακές συνήθειες από την παλιά. Την παλιά του Διαδικτύου γενικά, εννοούμε, κι όχι μόνο του Έθνους. Και μια από αυτές τις κακές συνήθειες είναι η αντιγραφή-επικόλληση (έστω με σχετική επεξεργασία) από αλλά σάιτ ή μπλογκ ΧΩΡΙΣ να αναφέρεται η πηγή. Το έκανε το σάιτ του Έθνους με τα αιχμηρά λόγια του Νίκου Χατζηνικολάου για τον Γιάννη ΠρετεντέρηΕσχάτως το παίζει δεξιός»). Τη Μεγάλη Δευτέρα τα είπε, τη Μεγάλη Τρίτη τα δημοσίευσε πρωτογενώς ο Harddog, εμπλουτίζοντάς τα, μάλιστα, με στοιχεία για την παλιά κόντρα των δύο δημοσιογράφων. Την Μ. Τρίτη (κι όχι τη Μ. Δευτέρα, αν το είχε εντοπίσει το ίδιο) το δημοσίευσε και το ethnos.gr με αυτολεξεί αποσπάσματα από το πλουσιότερο κείμενο του δικού μας μπλογκ. Το οποίο είχαν αναδημοσιεύσει οι Zoornalistas και η Ανασυγκρότηση, αναφέροντας –πάντα συνεπή με τη δεοντολογία και τα δύο μπλογκ– την προέλευση.

Το «ωραίο» είναι ότι το θέμα αναδημοσιεύτηκε και από άλλα σάιτ, όπως το altsantiri.gr τα οποία ανέφεραν ως πηγή το Έθνος! Κι εκεί χάνεται τελείως λογική. Γι αυτό σας το λέμε αγαπητή νέα γενιά του Έθνους: ΠΗΓΗ! Βάζετε πηγή. Είναι δεοντολογικό και τίμιο. Και μαζί είναι ένας παλιός ηθικός κώδικας της δημοσιογραφίας που έχει καταπλακωθεί από τα απόβλητα του τρελού ανταγωνισμού. Γι’ αυτό και, πιθανόν, δεν τον βλέπετε. Αλλά, τέλος πάντων,. κάτι θα έχετε ακούσει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Χωρίς πηγή, σαν δικό του, δημοσίευσε το θέμα και το σάιτ της Νέας Σελίδας, προσεκτικά επεξεργασμένο αλλά με αποσπάσματα αυτούσια. Και το πλάσαραν σαν ψαγμένο από τους ίδιους. Είναι η παλιά αρρώστια που σας λέμε. Και η οποία, πολύ φοβόμαστε,δεν θα περάσει ποτέ.


ΑΝΑΝΕΩΣΗ Μ. Πέμπτη 16:50: Τα «Παιδιά του Έθνους», όπως τα αποκαλούσαμε στον τίτλο τού θάματος, :έδειξαν ότι έχουν (αν και το ξέραμε) ευαισθησίες. Και αρχές. Και αυτοέλεγχο. Έτσι, μετά το δικό μας σχόλιο, που ήταν παραινετικό και εξέφραζε δίκαιο παράπονο, πρόσθεσαν την πηγή του δημοσιεύματός τους (μας). Στο χαμό του Διαδικτύου, όπου συχνά δεν ξέρεις από πού ξεκινάει μια πληροφορία -αν είναι πρωτογενής, «απαλλοτριωμένη» από αλλού, από δελτίο Τύπου ή δεν ξέρω από πού αλλού-, αυτά πάντα θα συμβαίνουν. Αλλά και πάντα πρέπει να επισημαίνονται για να περιοριστεί το κακό. Γιατί για να εκλείψει, δύσκολο...

** Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ και θέλετε να εμφανίζονται στον τοίχο σας λίγα από τα θέματά του ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και κάντε like (φυσικά μόνο αν σας αρέσει.)