Τρίτη, 16 Απριλίου 2019

Η ΕΡΑ που αντιστέκεται, η ΕΡΑ που πετυχαίνει...

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ, ΕΙΔΙΚΑ, ΤΗΣ ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ

Η δημόσια ραδιοφωνία ξαναμπήκε στις μετρήσεις ακροαματικότητας. Εδώ και πολλά χρόνια οι αριθμοί των ακροατών που συντονίζονταν στις τέσσερις ραδιοσυχνότητές της (ΕΡA 1,2,3 και το Kosmos, πέρα από τη Φωνή τη
ς Ελλάδος) αθροίζονταν στο «Άλλοι σταθμοί». Φυσικά τα ποσοστά που συγκεντρώνουν δεν είναι για περηφάνια, έστω και αν υπάρχουν εκπομπές και ζώνες τής δημόσιας ραδιοφωνίας για τις οποίες η ΕΡΤ θα μπορούσε, διαχρονικά κι όχι μόνο σήμερα, να υπερηφανεύεται.

Η ΕΡΑ Σπορ, μαζί με το Kosmos, είναι τα ραδιόφωνα με την υψηλότερη ακροαματικότητα μεταξύ των σταθμών της ΕΡΤ. Στην τελευταία μέτρηση είχε επί του πληθυσμού 3,3% και επί των ακροατών 4,1% (υπολογίζεται ότι την ακούνε 90.000 άτομα) ενώ το 2011, που είχε γίνει η τελευταία μέτρηση στην οποία συμπεριελήφθη η ΕΡΑ Σπορ «ήταν ο Νο.1 ραδιοσταθμός της ΕΡΤ σε ακροαματικότητα (12η στο σύνολο) με 6%. Δεύτερο ήταν το Kosmos (20ο στο σύνολο) με 4,8%, τρίτο ήταν το Δεύτερο Πρόγραμμα (26ο στο σύνολο) με 2,9%, τέταρτο ήταν το Τρίτο Πρόγραμμα (31ο στο σύνολο) με 2,4% και τελευταία η τότε ΝΕΤ FM (36η στο σύνολο) με 2,1%» (Σημείωση Harddog: Σε εισαγωγικά είναι στοιχεία που πήραμε αυτολεξεί από το e-tetradio.gr και τα βρήκαμε αναδημοσιευμένα στο anasigrotisi.blogspot.com.)

Σήμερα η ΕΡΑ Σπορ προσπαθεί να συνέλθει – και τα καταφέρνει – από τις αγκυλώσεις της κρίσης που για ένα διάστημα την υποχρέωσαν να περιορίσει στο ελάχιστο τις δημοσιογραφικές αποστολές, κάτι που με την πάροδο του χρόνου ξεπεράστηκε. Η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της, από πλευράς κάλυψης μεγάλων γεγονότων, ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, στη Βραζιλία, στους οποίους δεν υπήρχε απεσταλμένος από τη Ραδιοφωνία παρά μόνο από την Τηλεόραση.

Η δύναμη της ΕΡΑ Σπορ βρίσκεται στην Περιφέρεια, όπου οι ακροαματικότητές της είναι πολύ μεγαλύτερες. Από τη φύση της, ως δημόσιος φορέας, είναι υποχρεωμένη να καλύπτει αθλήματα και διοργανώσεις μικρής δημοφιλίας κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η χρησιμότητά της και η αξία της

Όποιος φεύγει μένει κενό...

Λόγω των οικονομιών δεσμεύσεων, το έμψυχο δυναμικό της ΕΡΑ Σπορ δεν αναπληρώνεται όταν υπάρχουν αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις ή απώλειες. Ο σταθμός λειτουργεί με κάτι περισσότεροι από 40 εργαζόμενους (υπολογίζονται 42 για την ακρίβεια) στους οποίους προσμετρώνται γραμματείς, παραγωγοί και ανταποκριτές. Όταν τα μικρόφωνα ανοίγουν για τους ακροατές, στο τηλεφωνείο βρίσκονται οι παραγωγοί και οι σπουδαστές των σχολών δημοσιογραφίας που κάνουν την πρακτική τους. Οι ίδιοι λειτουργούν βοηθητικά στο μοντάζ ηχογραφημένων αποσπασμάτων ή στις απομαγνητοφωνήσεις για να εκδοθούν δελτία Τύπου –πάντα με την εποπτεία των συντακτών του σταθμού.

Στη μουσική επιμέλεια των εκπομπών –όπου κι όταν χρειάζεται – υπάρχει κι επικούρηση από τους άλλους σταθμούς του δημόσιου ραδιοφώνου. Στο μικρόφωνο βγαίνουν περίπου 30 δημοσιογράφοι. Η τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ήταν το 2006, με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου. Ουσιαστικά επρόκειτο για μονιμοποιήσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που συνεχώς ανανεώνονταν.

Σημαντικό πρόβλημα υφίσταται με τους τεχνικούς στις εξωτερικές μεταδόσεις, καθώς στις πολλές συνταξιοδοτήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξαν αντίστοιχες προσλήψεις. Υπάρχει αποκλειστικά για την ΕΡΑ Σπορ μόνο ένας τεχνικός διαθέσιμος για τις εξωτερικές μεταδόσεις κι έτσι στα περισσότερα γήπεδα οι συνδέσεις γίνονται από τους –πολύ έμπειρους πια– συντάκτες.

Η ΕΡΑ Σπορ καλύπτει πρόγραμμα 21 ωρών, από τις 6 το πρωί έως τις 3 τα ξημερώματα. Στο «κενό» τρίωρο γίνεται σύνδεση με το Πρώτο Πρόγραμμα ή καλύπτεται ο ραδιοφωνικός χρόνος με μουσική. Ορισμένα Σαββατοκύριακα το πρόγραμμα που γίνεται με τη φροντίδα των συντακτών της ΕΡΑ Σπορ είναι 24ωρο.

Τελειώνοντας: Η ΕΡΑ Σπορ, όπως και ολόκληρη η ΕΡΤ, αντιστάθηκε στο θανατερό κλείσιμο, που θα μπορούσε να της προκαλέσει «ανήκεστο βλάβη», να σταθεί στα πόδια της, να αντεπιτεθεί. Όπως καταφέρνει να παλεύει ο Οργανισμός τής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στις εσωτερικές του -από παλιά και από πάντα- εσωτερικές αγκυλώσεις.

Ο χώρα χρειάζεται την ΕΡΑ Σπορ και όλη την ΕΡΤ αρτιμελή και ακέραια. Χωρίς ακρωτηριασμούς.

** Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το μπλογκ και θέλετε να εμφανίζονται στον τοίχο σας λίγα από τα θέματά του ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και κάντε like (φυσικά μόνο αν σας αρέσει.)