Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

Από…ψευτοΠΟΕΣΥ το μέιλ για την επιστολή της ΠΟΕΣΥ

Το κείμενο (που είναι ουσιαστικά επιστολή προς τις Ενώσεις Συντακτών και όχι ανακοίνωση) από την ΠΟΕΣΥ και η οποία απεστάλη σε διαφορά σάιτ και μπλογκ, κυρίως με μιντιακά ενδιαφέροντα  (ανάμεσά τους και ο
Harddog) δεν έχει αποστολέα την ίδια την ΠΟΕΣΥ, όπως παραπλανητικά φαίνεται αν δεν το προσέξεις, αλλά από κάποια poesy100@. Η επιστολή προς τις Ενώσεις, που δείχνει την ενδοδημοσιογραφική διαμάχη, και η οποία καταφέρεται κατά της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ, είναι υπαρκτή, αυθεντική, αλλά αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στις Ενώσεις και τη διοίκηση της ΠΟΕΣΥ η οποία, επισήμως τουλάχιστον, δεν είχε πρόθεση να δημοσιοποιήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας επίκειται ανακοίνωση της Διοίκησης της ΠΟΕΣΥ που θα παίρνει θέση στο θέμα και θα αναγγέλλει την πρόθεσή της να προσφύγει στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Για την έκδοση της ανακοίνωσης χρειάζεται η έγκριση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, δηλαδή συναίνεση έξι από τα έντεκα μέλη της. Εν αναμονή, λοιπόν, για το πώς θα διαμορφωθεί η στάση, επισήμως, της Ομοσπονδίας.

Η επιστολή

Ο Harddog κατέβασε το κείμενο που του απεστάλη, με την εισαγωγή του του αποστολέα του, αλλά -εφόσον δημοσιοποιήθηκε- δημοσιεύει την επιστολή «Προς τους Προέδρους και τα μέλη των Δ.Σ. των Ενώσεων-μελών της ΠΟΕΣΥ»:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αναφορικά με το θέμα, που έχει ανακύψει από την διαδικασία υπογραφής ΣΣΕ για τους εργαζόμενους Δημοσιογράφους στο Δημόσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, αποφάσισε στην συνεδρίαση του της 7/4/2019 να θέσει υπόψη σας τα κάτωθι:

1] Τον Ιούνιο του 2017 προέκυψε για πρώτη φορά ζήτημα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Δημοσιογράφων στο Δημόσιο, όταν η ΠΟΕΣΥ κλήθηκε να αντιμετωπίσει από κοινού με την ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΗΤ, την αυθαίρετη προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης να επιβάλλει σύστημα ωρομέτρησης στους Δημοσιογράφους, που υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία.

Στην κατεύθυνση αυτή ζητήθηκε από την Νομική Σύμβουλο της ΠΟΕΣΥ κ. Μαρία Τσίπρα, γνωμοδότηση αναφορικά με το ωράριο των δημοσιογράφων ενώ την ίδια στιγμή προκηρύχθηκε απεργία, αποχή από την διαδικασία καρτοσήμανσης.

Το ίδιο διάστημα, προτάθηκε για πρώτη φορά από την Νομική Σύμβουλο της ΠΟΕΣΥ η δυνατότητα κατάρτισης ΣΣΕ για τους δημοσιογράφους, όπου θα μπορούσαν να λυθούν μία σειρά θεμάτων, μεταξύ αυτών και το θέμα του ωραρίου, ζητήματα εκπαίδευσης, ζητήματα άσκησης συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό καθορίστηκε το νομικό τοπίο και τον Ιανουάριο 2018 καταρτίστηκε εξώδικη δήλωση, η οποία έπρεπε να αποσταλεί από την ΠΟΕΣΥ προκειμένου να ξεκινήσει και τυπικά η διαδικασία συλλογικών Διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα κάλυπτε όλους τους δημοσιογράφους, που απασχολούνται στο Δημόσιο σε όλη την Ελλάδα.

2]  Η διαδικασία αυτή δομήθηκε πρωταρχικά στην αντίληψη, ότι η ΠΟΕΣΥ αποτελεί την πλέον αντιπροσωπευτική Ομοσπονδία, η οποία και είναι η μόνη, που μπορεί να προβεί στην κατάρτιση ΣΣΕ για τους Δημοσιογράφους στο Δημόσιο, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι οι Εθνικές Ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ, όπως εν προκειμένω καταρτίζονται από Οργανώσεις, που καλύπτουν πανελλαδικά ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.

Δυστυχώς, η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ προχώρησαν στην διαδικασία διαπραγμάτευσης αποστέλλοντας το εξώδικο, που είχε φτιαχτεί για λογαριασμό της ΠΟΕΣΥ, χωρίς να λάβουν υπόψη τους, το γεγονός, ότι η μεν ΕΣΗΕΑ καλύπτει τους δημοσιογράφους στην Αθήνα [άρα δεν μπορεί να καταρτίσει Εθνική Ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ] ενώ η ΕΣΠΗΤ, με βάση τα οριζόμενα στο καταστατικό της δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει δημοσιογράφους στο Δημόσιο, αφού καλύπτει τους συντάκτες που απασχολούνται στον περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο.

Σε κάθε περίπτωση, η ΠΟΕΣΥ αποτελεί την πλέον αντιπροσωπευτική Συνδικαλιστική Οργάνωση, με αποτέλεσμα να διαθέτει το γενικό προνόμιο κατάρτισης Εθνικής Ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ.

3] Με βάση το δεδομένο αυτό, η ΠΟΕΣΥ προκειμένου να προστατεύσει τους εργαζόμενους στον Κλάδο και να διασφαλίσει, ότι η Σύμβαση, η οποία θα υπογραφεί αφενός δεν πρόκειται να προσβληθεί από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο και αφετέρου θα εφαρμοστεί σε όλους τους συναδέλφους, όπου και εάν εργάζονται [Αθήνα- Περιφέρεια], είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει με την διαδικασία διαπραγμάτευσης προκειμένου να υπογραφεί η επίμαχη ΣΣΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή, διαπνεόμενοι από την ανάγκη για διασφάλιση καθολικής γνώσης και συμμετοχής όλων των Ενώσεων μας, η ΠΟΕΣΥ ζητά από όλες τις ενώσεις της να αποστείλουν τις προτάσεις τους μέχρι και την Πέμπτη 11/4/2019 προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει επεξεργασία τους και να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο, το οποίο θα εκκινεί από το κείμενο της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ αλλά θα διασφαλίζει όλο τον Κλάδο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή, που διανύουμε, η ΠΟΕΣΥ μπορεί να αποτελέσει ένα σταθερό σημείο αναφοράς και συντονισμού, κατά τρόπο, ώστε να διασφαλιστούν οι συνάδελφοι και να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα, προς την κατεύθυνση της αναβίωσης των ΣΣΕ, που εδώ και χρόνια έχουν στην πράξη καταργηθεί.

Η συμμετοχή και η σύμπραξη όλων είναι αναγκαία, προκειμένου όλος ο Κλάδος να μπορέσει να καρπωθεί τα ωφέλιμα αποτελέσματα μίας τέτοιας κινήσεως και να κάνει ένα βήμα μπροστά προς την αναγκαία ανάταση του».