Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

Σεβασμός στον Κώστα Γαβρά

ΑΣ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ - ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ  ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΟΥ ΤΑΙΝΙΑΣ 

Ο Κώστας Γαβράς είναι σπουδαία προσωπικότητα παγκοσμίως. Ένας μεγάλος σκηνοθέτης, ένα όνομα που απολαμβάνει τον σεβασμό διεθνώς. Τον περασμένο Δεκέμβρη τιμήθηκε κατά την απονομή των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ο  πρόεδρός της, ο Βιμ Βέντερς, έπλεξε το εγκώμιό του με έναν λόγο που ήταν γεμάτος από θαυμασμό,
αναγνώριση για τη δουλειά του και αποδοχή της προσωπικότητάς του. Η Ελλάδα δεν έχει πολλούς «Γαβράδες» για να μην τους τιμά και κυρίως, για να τους κάνει αντικείμενο αντιπαραθέσεων στην περιπετειώδη πολιτική μας ζωή. Το όνομα του Γαβρά μπαίνει πλάι στους σύγχρονους Έλληνες που τίμησαν τη χώρα με την τέχνη, το πνεύμα και την προσωπικότητά τους: Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ελύτης, Σεφέρης, Ρίτσος, Μελίνα, Αγγελόπουλος. Δεν συγκρίνουμε μεγέθη, δεν λέμε ότι ο Γαβράς στέκεται πιο ψηλά από, ας πούμε, τον Θεοδωράκη ή τον Ελύτη. Λέμε ότι έχει μπει κι αυτός στην πινακοθήκη σύγχρονων Ελλήνων με παγκόσμια εμβέλεια, κάτι που τιμά όλους μας.

Στα 86 του χρόνια (να είναι καλά!) αποφασίζει να κάνει μια ακόμα πολιτική ταινία και δηλώνει ότι ελπίζει ότι δεν θα μας απογοητεύσει. Πρόκειται για διεθνή παραγωγή και μεγάλο μέρος των γυρισμάτων θα γίνουν στην Ελλάδα. Με βάση νόμο του 2017 για την τόνωση της υποτονικής κινηματογραφικής δραστηριότητας στη χώρα (μην ξεχνάμε ότι το δεύτερο Mama mia γυρίστηκε στην Κροατία λόγω των ελληνικών αγκυλώσεων) η παραγωγή της ταινίας του Γαβρά επιδοτείται με ένα ποσό περίπου 600 χιλιάδων ευρώ. Δεν είναι αυθαίρετο αυτό. Προβλέπεται από τον συγκεκριμένο νόμο με βάση καθορισμένο  ποσοστό ανάλογα με τα χρήματα που θα διατεθούν για τα γυρίσματα στην Ελλάδα και τα οποία φτάνουν στο 1,6 εκατομμύρια περίπου.
«Η ταινία του Γαβρά αξιοποιεί (όπως είχαν ανακοινώσει και οι παραγωγοί και ο σκηνοθέτης πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα) τον σχετικό νόμο προσέλκυσης κινηματογραφικών παραγωγών του 2017», γράφει ο Γιάννης Γκροσδάνης σε ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο του στο paralaxi.gr.

Στο ίδιο άρθρο διαβάζουμε ακόμα:
«Με βάση αυτό το νόμο οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες δεν επιδοτούνται αλλά απολαμβάνουν το διεθνώς γνωστό και ως cash rebate, μια έκπτωση από ένα επενδεδυμένο κεφάλαιο μέσω κινηματογραφικής παραγωγής στην χώρα γυρισμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση και με βάση το νομοθετημένο 35% στην επιστροφή του επενδεδυμένου ποσού κόστους γυρισμάτων στην Ελλάδα η επένδυση φτάνει στο 1,6 εκ. € άρα η επιστροφή εκτιμάται περίπου 629 χιλ €. Ο νόμος αυτός θεσπίστηκε το 2017 – αίτημα δεκαετιών για την κινηματογραφική κοινότητα – και είναι καρμπόν με την αντίστοιχη νομοθεσία που ισχύει εδώ και δεκαετίες σε περισσότερες από 100 χώρες. Μάλιστα αρκετές ανταγωνίστριες χώρες όπως η Μάλτα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Κροατία διαθέτουν το ίδιο πλαίσιο προσφέροντας ελκυστικά κίνητρα σε κινηματογραφικές παραγωγές από την Αμερική, την Ινδία και την Ευρώπη»

Προτείνουμε να διαβάσετε αυτό το άρθρο (που έχει τίτλο «Κάτω τα χέρια από τον Γαβρά») όχι για να δώσουμε από εδώ και από εκεί δίκιο ή άδικο στην πολιτική αντιπαράθεση. Αλλά για να ενημερωθείτε πληρέστερα τι συμβαίνει, πώς έχει όλη η υπόθεση και, ακόμα, για να μάθετε, να μάθουμε, έναν ακόμα λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να κλονιστεί ο σεβασμός μας για τον Κώστα Γαβρά, για έναν Μεγάλο Έλληνα. Δεν του αξίζει.

@ Η σελίδα του Harddog στο facebook, για όσους αρέσει το μπλογκ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ