Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019

Δεν βραβεύτηκε λόγω χορηγού!

ΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ, ΑΛΛΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ, ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΚΙΡΗ

Πλησιάζει η γιορτή του ποδοσφαιριστή και το μυαλό μου πήγε σε μια κουβέντα που είχα με πρώην πρόεδρό του ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύλλογος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών). Είχε σκεφτεί, που λέτε, να με καλέσει για να με βραβεύσει, μου είχε πει τότε, 3-4 χρόνια πίσω, γιατί μου λέει «έχεις προσφέρει στους Έλληνες ποδοσφαιριστές».
«Να δεις που τελικά δεν θα με καλέσετε και δεν θα με βραβεύσετε», του λέω. Απορεί και
με ρωτάει, αλλά δεν θέλω να του εξηγήσω. Περνάει η γιορτή, φυσικά δεν κλήθηκα, οπότε και δεν βραβεύτηκα. Μετά από 2-3 μήνες έτυχε να ξαναμιλήσουμε...

«Πρόεδρε τι έγινε τελικά;», τον ρωτάω, «δεν με κάλεσες στη γιορτή του ΠΣΑΠ». Κομπιάζει, δεν μου απαντάει και τον διευκολύνω... «Επειδή δουλεύω στον ΟΤΕ TV και έχετε στη γιορτή χορηγό τη NOVA, δεν σε άφησαν ή εσύ φοβήθηκες να το κάνεις;» Πάλι κομπιάζει, πάλι δεν απαντάει... Ένα χαμηλόφωνο «ναι» δεν με απασχόλησε, αφού επιβεβαίωνε κάτι για το οποίο ήμουν σίγουρος. Δεν ξέρω αν τελικά το επιχείρησε ή κώλωσε, και να δοκίμαζε, ο χορηγός του θα του έβαζε βέτο. Θα αφήσεις να βραβεύσουν αυτόν που δουλεύει σε ανταγωνιστή; Ανεξάρτητα αν το αντικείμενο ήταν άσχετο και είχε δουλέψει 17 χρόνια σε σένα! Έτσι λειτουργεί το σύστημα άλλωστε...

Το θυμήθηκα και μου ήλθε να το γράψω, τώρα που δεν δεσμεύομαι από κανένα και τίποτε. Και όχι σαν παράπονο, αφού οι τιμές και οι βραβεύσεις με πλακέτες και Κύπελλα για μένα είναι για τα μάτια και τη μόστρα. Το ’γραψα γιατί οι ιστορίες πρέπει να γίνονται κτήμα του κόσμου και οδηγός για ό,τι αντιμετωπίζει στη ζωή του!

Η αξία του καθενός και η δικαίωση του έργου του, είναι στις συνειδήσεις των άλλων και τα πηγαία λόγια που ακούει. Αυτά είναι πολύ πιο τιμητικά από τους προβολείς και τα κορδώματα. Άλλωστε και οι βιβλιοθήκες είναι για βιβλία και ο χώρος τους πολύτιμος.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και να με καλούσε δεν θα πήγαινα, όπως και δεν πρόκειται ποτέ να πάω. Ειδικά μετά από αυτή την ανάρτηση, είναι κατανοητό ότι δεν πρόκειται, αφού θα ήταν σαν να το προκαλούσα.

Η ανταπόδοση στην προσπάθειά μου είναι η μεγάλη βοήθεια που δέχομαι στην καταγραφή και επεξεργασία της ιστορίας του ποδοσφαίρου, από όσους αρέσει αυτό που κάνω.

Προτιμώ την επιβράβευση από τη βράβευση... Η πρώτη είναι διαρκής και σε χορταίνει, ή δεύτερη κρατάει για όσα λεπτά είναι τα φώτα αναμμένα.

** Ο Δημήτρης Τσακίρης είναι δημοσιογράφος και, μεταξύ άλλων, ένας από τους εγκυρότερους ιστορικούς και στατιστικολόγους του ποδοσφαίρου -και όχι μόνο των υψηλών κατηγοριών. Διατηρεί την εξαιρετικά ενημερωμένη και πλέον αξιόπιστη ιστοσελίδα soccerbase.gr, ενώ τα στοιχεία που συγκεντρώνει με πολλή αγάπη, μεθοδικότητα, επίμονη έρευνα και μεράκι έγιναν κατά καιρούς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος υλικό σε έντυπα. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός ως σπορτκάστερ στη NOVA αρχικά και κατόπιν στον ΟΤΕ TV από τον οποίο απολύθηκε το περασμένο καλοκαίρι μετά από δημοσιογραφική καριέρα 36 χρόνων. Ευχαρίστησε εκείνους με τους οποίους συνεργάστηκε αλλά «όχι και τους πριονιστές» όπως είχε γράψει τότε. Το κείμενό του για τη μη βράβευση από τον ΠΣΑΠ αναρτήθηκε στη σελίδα του στο fb.