Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019

Το «Δέντρο» του Κώστα Φόλλα πάει (και) στις Βρυξέλλες!

Το Ένα δέντρο θυμάται, το ιστορικό (και αντιπολεμικό) ντοκιμαντέρ του φίλου, συναδέλφου και συνεργάτη Κώστα Φόλλα, συνεχίζει το ταξίδι του αν την Ελλάδα και –κυριολεκτικά– ανά τον κόσμο. Πρόσφατα προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, όπου κέρδισε το Βραβείο Κοινού και το σχετικό αγαλματίδιο (που εικονογραφεί αυτό το κείμενο), ενώ στις 22 Φεβρουαρίου θα προβληθεί
στο Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικών Ταινιών Ogeeche στο Στατέσμπορο της Τζόρτζια.
Μεγάλη τιμή για το «Δέντρο» και τον δημιουργό του αποτελεί η προβολή της ταινίας στο Κομμένο της Άρτας, ένα χωριό που είχε την ίδια τραγική τύχη με το Λίντιτσε, της Τσεχίας (μαζικές εκτελέσεις από τους ναζί), το ιστορικό δράμα του οποίου παρουσιάζει πολύ ζωντανά, με πλήθος στοιχείων και με πολλή έρευνα (όχι μόνο στην Τσεχία), το ντοκιμαντέρ του Κώστα Φόλλα.

Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες συνάντηση επιζώντων και απογόνων των θυμάτων των δύο μαρτυρικών χωριών. Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί και ο Κώστας Φόλλας, εκπροσωπώντας το Δέντρο του, κάτι κάτι που αποτελεί τιμή για τον ίδιο και την εξαιρετική δουλειά του.

Ακόμα θα παρευρεθούν από την πλευρά του Κομμένου ο δήμαρχος Στάθης Γιαννούλης, η Κατερίνα Σχισμένου φιλόλογος-μεταφράστρια, και ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, φιλόλογος-συγγραφέας. Από την πλευρά του Λίντιτσε, η δήμαρχος Βερόνικα Κελέροβα, η Λούμπα Χέντλοβα, υποδιευθύντρια και επιμελήτρια του Μουσείου του Λίντιτσε και η Μαριόν Σάιντερ, διευθύντρια του Ταμείου για τα Παιδιά Ourchild του δήμου Bad Sulza της Γερμανίας.