Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019

Ο Λάνθιμος άρχισε από την Πατησίων 65 και Ιουλιανού γωνία

Η (ΘΡΥΛΙΚΗ!) ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ ΟΠΟΥ ΦΟΙΤΗΣΕ Ο ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Ο Γιώργος Λάνθιμος σάρωσε τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας  Κινηματογράφου, ετοιμάζεται για τα Όσκαρ και εδραιώνεται ακόμα περισσότερο ως μία  προσωπικότητα του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου σινεμά. Ένας
πολυβραβευμένος σκηνοθέτης που άρχισε την πορεία του από την Πατησίων και Ιουλιανού γωνία. Εκεί στεγάζεται επί δεκαετίες η Μεγάλη του Κινηματογραφικού Γένους Σχολή: η θρυλική Σχολή Σταυράκου! Περίεργο; Περίεργο αλλά αληθινό. Ο Λάνθιμος όταν άφησε τις αναζητήσεις του στο μπάσκετ (έπαιξε για λίγο στο Παγκράτι) και θέλησε να αρχίσει περιπλανήσεις στους δρόμους του κινηματογράφου, εμπιστεύτηκε τα πρώτα μαθησιακά βήματά του στη Σχολή της οδού Πατησίων 65, στην οποία έχουν (μα)θητεύσει και άλλα ονόματα του ελληνικού σινεμά. Σύμφωνα με την επετηρίδα που έχει εκδώσει η Σχολή με επιμέλεια και έρευνα του Βασίλη Ραφαηλίδη, από τις τάξεις της πέρασαν ο Κώστας Γαβράς (φοίτησε το 1954 αλλά δεν αποφοίτησε και έφυγε για τη Γαλλία), ο Παντελής Βούλγαρης (αποφοίτησε το 1963), ο Πάνος Γλυκοφρύδης (απόφοιτος 1957), ο Νίκος Αλευράς (1970), ο Μιχάλης Γρηγορίου (1953), η Λένα Βουδούρη, ο  Γιώργος Ζερβουλάκος (1954), ο Δημήτρης Κολλάτος (1960), ο Κώστας Λυχναράς (1961), ο Γιώργος Πανουσόπουλος (1964), ο Γιάννης Σμαραγδής (1972), ο Παύλος Τάσιος (1965), ο Λευτέρης Χαρωνίτης (1972) κ.ά.

Τι γράφει ο Βασίλης Ραφαηλίδης

Από τη ίδια επετηρίδα της Σχολής, δια χειρός Βασίλη Ραφαηλίδη, αντιγράφουμε: «Το 1948, χρονιά κατά την οποία ο Λυκούργος Σταυράκος ιδρύει την Κινηματογραφική του Σχολή, που αναγνωρίζεται επισήμως από το κράτος το 1950, δεν έχουν γυριστεί ακόμα ούτε το "Πικρό Ψωμί" ούτε η "Κάλπικη Λίρα", ούτε η "Μαγική πόλη", ούτε η "Στέλλα", ούτε ο "Δράκος" (...) Η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή θα φτάσει και θα ξεπεράσει τις εκατό ταινίες το χρόνο».
Τότε ακριβώς, χρειάζεται η οργάνωση για την κινηματογραφική γνώση, γιατί η βιομηχανία του σινεμά έχει ανάγκη από καταρτισμένα άτομα. Η Σχολή Σταυράκου απέκτησε γρήγορα πλούσια τεχνική υποδομή (μηχανές λήψης και προβολής, μουβιόλα για μοντάζ, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης για μαθήματα κ.λπ.) και είχε σημαντικές συνεργασίες με άλλες ξένες σχολές και κινηματογραφικούς φορείς από τη Γερμανία, Δυτική και Ανατολική, την Αργεντινή, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γιουγκοσλαβία, ενώ η σημαντικότερη συνεργασία της ήταν με το γαλλικό Ινστιτούτο Ανώτερων Κινηματογραφικών Σπουδών, την περίφημη I.D.H.E.C.

Οι δάσκαλοι: από τον Μίκη έως τον Τερζάκη!

Στη σχολή δίδαξαν πολλά μεγάλα ονόματα. Ανάμεσά τους ο Μίκης Θεοδωράκη (θεωρία της μουσικής), ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κάρολος Κουν, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Άγγελος Τερζάκης. 

Μερικοί ακόμα από τους κατά καιρούς δασκάλους που αναφέρονται στη δουλειά του Βασίλη Ραφαηλίδη:

Ελένη Βακαλό (τεχνοκριτικός), Τίτος Βανδής, Γιάννης Βογιατζής, Μίνως Βολανάκης, Παντελής Βούλγαρης, Πάνος Γλυκοφρύδης, Γρηγόρης Γρηγορίου, Μιχάλης Γρηγορίου, Ντίνος Δημόπουλος, Δέσπω Διαμαντίδου, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Θόδωρος Έξαρχος, Γιώργος Καβάγιας,  Κώστας Καζάκος, Λυκούργος Καλλέργης, Δημήτρης Καλυβωκάς, Χαρά Κανδρεβιώτου, Γιώργος Κάρτερ (συγγραφέας εκφωνητής, θεωρία τηλεοράσεως), Μάνος Κατράκης, Θόδωρος Κατσαδράμης, Αλέκα Κατσέλη, Πέλος Κατσέλης, Διαμαντής Λεβεντάκος, Στέφανος Ληναίος, Ροβήρος Μανθούλης, Παύλος Μάτεσης, Σπύρος Μελάς (ακαδημαϊκός), Γιώργος Μιχαηλίδης, Γιάννης Μπακογιανόπουλος, Ίων Νταϊφάς, Βασίλης Ραφαηλίδης, Νεοκλής Σαρρής (κοινωνιολόγος), Νίκος Τζόγιας, Λεωνίδας Τριβιζάς, Γιάννης Τσαρούχης, Ευγενία Χατζίκου, Σπύρος Κουκουλομάτης (εικαστικός) κ.ά.

Απόφοιτοι μιας ακαδημαϊκής χρονιάς στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια


@ Η σελίδα του Harddog στο facebook, για όσους αρέσει το μπλογκ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
Τι κρύβει η υστερία για το Λάνθιμο (από τους Ζoornalistas)