Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Η δεκαετής περιπέτεια μιας σημαντικής σειράς που έρχεται στην ΕΡΤ

Το έχουμε γράψει πολλές φορές, το γράφουμε τώρα και θα το γράφουμε πάντα –τουλάχιστον για όσο ισχύει: ότι η Δημόσια Τηλεόραση είναι ό,τι καλύτερο έχουμε στον τηλεοπτικό πεδίο, με οποιαδήποτε πολιτική κατάσταση. Και φυσικά δεν
αναφερόμαστε στον ειδησεογραφικό τομέα που είναι, τουλάχιστον, συζητήσιμος. Φέτος η ΕΡΤ μπαίνει δυνατά όχι τόσο στον εμπορικό ανταγωνισμό όσο στη υπηρεσία της ποιότητας των σίριαλ, με σειρές που αναμένεται να αφήσουν δυνατό στίγμα στην τηλεοπτική χρονιά. Μία από αυτές είναι Η Ζωή εν τάφω.

Ο επιτυχημένος Τάσος Ψαρράς μεταφέρει στην οθόνη το σπουδαίο έργο του Στρατού Μυριβήλη, το οποίο από τηλεοπτική άποψη έχει περάσει μια δεκαετή περιπέτεια! Σε μεγάλη συνέντευξη που έδωσε ο σκηνοθέτης στην Έφη Μαρίνου για την Εφημερίδα των Συντακτών –και που είναι πολύ ενδιαφέρουσα– αναφέρει ανάμεσα σε πολλά άλλα ότι η έρευνα για τη σειρά άρχισε από τον τον ίδιο το 2009 και μετά από εγκρίσεις, αναβολές, κυβερνητικές αλλαγές, παραιτήσεις στελεχών κ.λπ. μπήκε στον δρόμο προς τη μικρή οθόνη μόλις τώρα! Πρόκειται, όπως διαβάζουμε, για μια «ιδιαίτερα απαιτητική σειρά εποχής που απασχόλησε 2.000 συντελεστές, από τεχνικούς μέχρι κομπάρσους και 157 ηθοποιούς».


Ο Τάσος Ψαρράς απαντώντας στο ερώτημα «Η σειρά πηγαινοερχόταν για έγκριση από την ΕΡΤ δέκα χρόνια. Γιατί;» είπε
;
¨«Το αστείο είναι πως πρόκειται για δική της πρόταση. Μετά την επιτυχία του Καρυωτάκη μάς ζήτησε ένα μεγάλο θέμα, τον Καζαντζάκη ή τον Μυριβήλη. Η έρευνα ξεκίνησε το 2009, κι επειδή το μυθιστόρημα ακολουθεί την πρωτοπρόσωπη αφήγηση έπρεπε να γίνει μια γερή διασκευή, να γραφτούν διάλογοι, να ζωντανέψουν οι ήρωες. Στο διάστημα αυτό αλλάζει η κυβέρνηση, ωστόσο η νέα διοίκηση της ΕΡΤ επιθυμεί να γίνει η σειρά. Αφοσιώνομαι κι αρχίζω να δουλεύω τα σενάρια.

» Στο μεταξύ παραιτείται ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, ο επόμενος δηλώνει πως δεν θέλει σίριαλ, ούτε το δικό μου, ούτε του Μανουσάκη «Ουζερί Τσιτσάνης», το οποίο, τελικά, έγινε ταινία. Το ’12 ένας νέος διευθυντής ανακαλύπτει στις προτάσεις για τη «Ζωή εν τάφω» και αποφασίζει ότι τη θέλει. Συνεχίζω την προετοιμασία όμως αλλάζει ξανά η διεύθυνση, μετά πέφτει στην ΕΡΤ το «μαύρο». Το 2015 ο Τσακνής μού προτείνει τις «Εξι νύχτες στην Ακρόπολη» του Σεφέρη. Αρνούμαι, καθώς δεν είχα μελετήσει καλά το θέμα.

» Συνεχίζω την έρευνα πάνω στο έργο του Μυριβήλη και την εποχή, ενώ τα πράγματα στην ΕΡΤ είναι δύσκολα. Κάποια στιγμή επανεκτιμούν την πλήρη πρόταση για τη σειρά και την εγκρίνουν. Υπολογίζαμε ότι στις 15 Μαΐου θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα, αλλά μεσολαβεί η φονική πυρκαγιά στο Μάτι και οι αρχές απαγορεύουν κάθε χρήση πυρός στην ύπαιθρο. Αυτό είχε αποτέλεσμα να ξεκινήσουμε τον Ιούλιο, όπου πέσαμε πάνω σε βροχές.
Τώρα βρισκόμαστε στον 7ο μήνα γυρισμάτων, οι καθυστερήσεις έβγαλαν έξω από τον προγραμματισμό αρκετούς ηθοποιούς που είχαν κλείσει άλλες δουλειές. Λύνουμε όλα τα προβλήματα με ψύχραιμα, προσεκτικά βήματα».