Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Μια είδηση που ήθελε να κρυφτεί...

...ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ

Μια πληροφορία σε θέματα υγείας ενός προβεβλημένου ανθρώπου, ενός δημοφιλούς αθλητικού παράγοντα, δεν κρύβεται εύκολα. Ανάμεσα στους δημοσιογράφους και στο γεγονός παρεμβάλλονται πολλοί «καλοί αγωγοί» για να κυλήσει η είδηση. Είναι ο μεγάλος αριθμός
συνεργατών του ασθενούς, οι πολυάριθμοι φίλοι, η κοινωνικότητά του, οι οπαδοί που βρίσκονται κοντά  στην ομάδα, το ευρύ επαγγελματικό του φάσμα και, ακόμα, παρεμβάλλεται ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο, από όπου επίσης μπορεί να γίνει διαρροή. Η πληροφορία δεν κρατήθηκε μυστική, αλλά η οικογένεια του επιφανούς φρόντισε να μείνει το θέμα στην αφάνεια: ζήτησε σεβασμό στον άνθρωπο που επλήγη και κινδύνευε η ζωή του και αυτός ο σεβασμός σήμαινε «μη το γράψετε, μην το πείτε».

Τα Μέσα σεβάστηκαν την επιθυμία, αλλά σε ορισμένους η είδηση, που και από μόνο της ήθελε να κρυφτεί, προκαλούσε φαγούρα στα χέρια και άφθες στο στόμα: τους έτρωγε να τη δημοσιοποιήσουν. Και άρχισαν να την ψιθυρίζουν, να λένε και να γράφουν πλαγίως ότι έχουν μεγάλη πληροφορία και κάποιοι άφησαν υπονοούμενα στα σόσιαλ μίντια. Ένας, λόγου χάρη, έγραψε, στο περίπου, «κουράγιο γίγαντα, θα το ξεπεράσεις και αυτό, είμαστε κοντά σου, έχεις ξεπεράσει τόσα». Το σίγουρο ήταν ότι από κάτω, στα σχόλια, όλο και κάποιος θα βρισκόταν να το προχωρήσει πιο πέρα. Έτσι ένας από τους σχολιάζοντες έδωσε ευχές στον πάσχοντα ονομάζοντάς τον και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι παραβίαζε ανοικτή πόρτα που πολλοί θα μπορούσαν να την είχαν ανοίξει πριν από αυτόν, αλλά από σεβασμό κανείς δεν την άνοιξε με την πετούγια.

Στα μεγάλα σάιτ και στις εφημερίδες, μολονότι πολλοί υπέφεραν από τη φαγούρα και παρά το γεγονός ότι πλέον η είδηση είχε «βρωμίσει», όπως λέγεται στη δημοσιογραφική άτυπη ορολογία, τηρήθηκε η σιωπή σεβασμού. Η δημόσια αποκάλυψη ήρθε ξαφνικά και απροσδόκητα, από προπονητή αντίπαλης ομάδας που –προφανώς ήταν ανενημέρωτος για την επιθυμία της οικογένειας– αμέσως μετά τον αγώνα με την ομάδα του παράγοντα. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε για τις πολύ καλές σχέσεις που είχε από παλιά μαζί του και του ευχήθηκε να ξεπεράσει την περιπέτεια. Έτσι, πλέον, η είδηση γράφτηκε επίσημα μέσω της δήλωσης του προπονητή και έγινε ευρέως γνωστή, αλλά πάλι δεν χτυπήθηκε ιδιαίτερα στις πρώτες σελίδες και οι περισσότερες δεν την ανέφεραν καν.

Εμείς, πάντως, εξακολουθούμε να μη δημοσιεύουμε το όνομα. Σεβασμός στο πρόσωπο, στα προσωπικά δεδομένα, στον ανθρώπινο πόνο και στην επιθυμία της οικογένειας. Άλλωστε, το ξέρουν τόσοι πολλοί πια, ώστε τίποτα δεν θα κερδίσει η Ενημέρωση (και η περιέργεια) αν το διαβάσουν και εδώ.

@ Η σελίδα του Harddog στο facebook, για όσους αρέσει το μπλογκ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ