Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Ο μπασκετμπολίστας Λάνθιμος

«Οι ταινίες του γιου μου έχουν περίεργη υπόθεση και ασχολούνται με το παράδοξο. Δεν ξέρω από πού αντλεί τα σενάρια για τις ταινίες του μαζί με τον φίλο του, Ευθύμη Φιλίππου. Καμιά φορά παρακολουθώ τις ταινίες του και απορώ
και εγώ πώς τα σκέφτεται αυτά τα πράγματα». 
Η δήλωση ανήκει στον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα Αντώνη Λάνθιμο, πατέρα του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, η τελευταία ταινία του οποίου (Η Ευνοούμενη) έχει προταθεί για δέκα βραβεία Όσκαρ.

Στα νεανικά του χρόνια ο Γιώργος Λάνθιμος επιχείρησε να ακολουθήσει τα αθλητικά βήματα του πατέρα του και έπαιξε μπάσκετ στο Παγκράτι, στην ίδια ομάδα με τη φανέλα της οποίας έκανε μεγάλη μπασκετική καριέρα και ο πρεσβύτερος Λάνθιμος. Ο Νικος Παπαδογιάννης σε θέμα του που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο Documento, αναφέρεται στις αθλητικές αναζητήσεις του Λάνθιμου τζούνιορ:

«Ο Γ. Λάνθιμος υπήρξε για λίγο μέλος της αντρικής ομάδας του Παγκρατίου όταν αυτή επέστρεψε για μια γεμάτη εξαετία στο "σαλόνι" των μεγάλων. Επαιζε "τριάρι" όπως ο πατέρας του, αλλά δεν βρήκε θέση δίπλα σε διεθνείς άσους όπως οι Καλαμπάκος, Καρατζάς, Μπακατσιάς, Τζαλαλής, στους πρώτους ξένους Χάρισον, Ρέλφορντ και στον Νικολόπουλο που φορούσε το 8 του απόμαχου Αντώνη».

 Όμως:

«Προτού καλά καλά γαλουχηθεί ως μπασκετμπολίστας, ο σπουδαστής Οικονομικών Γιώργος Λάνθιμος άνοιξε τα φτερά του και κίνησε για άλλες πολιτείες στα 19 του χρόνια, αποφασισμένος να διαπρέψει στις σκοτεινές αίθουσες της 7ης τέχνης. "Μάταια προσπαθούσα να του μεταδώσω το μικρόβιο του μπάσκετ" εξηγεί ο παλαιός αρτίστας των πλαστικών γηπέδων Αντώνης Λάνθιμος. "Από μικρός ήθελε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο"». 

Στο ίδιο θέμα τού Νίκου Παπαδογιάννη διαβάζουμε:

«Αντώνης Λάνθιμος δεν ήταν κάποιος τυχαίος καλαθοσφαιριστής των πέτρινων χρόνων. Χαρισματικός σκόρερ της δεκαετίας του ’60 και του ’70, υπήρξε πνευματικό παιδί του αείμνηστου Νότη Μαστρογιάννη (σημαντικός αγωνιστής της Αριστεράς και εμβληματικός παράγοντας της ΕΟΚ) και μέλος της χρυσής ομάδας του Παγκρατίου, δίπλα στους Αλέκο Κοντοβουνήσιο, Τάκη Μάγλο, Νίκο Σισμανίδη και Αντώνη Γούναρη. Ο πατήρ Λάνθιμος, που έπαιζε και καλό βόλεϊ, έφτασε ως την εθνική ομάδα και φόρεσε εννιά φορές το εθνόσημο, με παρουσία (έφηβος ακόμη) στη Βαλκανιάδα του 1964 αλλά και στο Ευρωμπάσκετ της επόμενης χρονιάς, όπου ήταν ο 12ος παίκτης». 

** Δείτε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Νίκου Παπαδογιάννη στο documento.gr. Από εκεί και η φωτογραφία που εικονογραφεί τούτο το κείμενο.