Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Τα σπάνια πρωτοσέλιδα του Ριζοσπάστη

Το σημερινό πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη το λες –με λίγο διασταλτική ερμηνεία– «συλλεκτικό». Δεν βγάζει συχνά μονοθεματικά πρωτοσέλιδα η εφημερίδα. Σπανίζουν και γι’ αυτό λέμε, με κάποια υπερβολή, ότι θα μπορούσε
να είναι συλλεκτικό το σημερινό. Το προηγούμενο μονοθεματικό που θυμόμαστε στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν ήταν εκείνο τη 17ης Νοεμβρίου, στην ιστορική επέτειο των 100 χρόνων του ΚΚΕ. Βέβαια είναι διαφορετικά τα δύο θέματα, εκείνο του Νοεμβρίου και αυτό του Ιανουαρίου.

Στην έκδοση του Σαββάτου ο Ριζοσπάστης μετέχει στον δημοσιογραφικό παλμό του Μακεδονικού –που θα ανέβει στο μεγαλύτερο ύψος του με τα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα– έχοντας αυτήν τη γραφιστική σύνθεση στην πρώτη σελίδα και μόλις 24 λέξεις: «ΟΧΙ στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, στην αλυτρωτισμό και στον εθνικισμό. ΝΑΙ στη φιλία, αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών».

Μας αρέσει εικαστικά το πρωτοσέλιδο. Και γιατί έχει μια καλή αισθητική, αλλά και γιατί ο σχεδιασμός (το λέι άουτ για να καταλαβαινόμαστε στα… ελληνικά!) των καθημερινών πρωτοσέλιδων του Ρίζου κουβαλάνε κάτι από το παλιό και «άψαχτο» κασέ. Θα ήταν ωραίο ένα φρεσκάρισμα, ένας νέος σχεδιασμός της πρώτης σελίδας της ιστορικής εφημερίδας.