Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Ένα νέο δωρεάν περιοδικό με 40 ανταποκριτές και πλούσια θεματολογία

ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ, ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Κ.ΛΠ.

Ένα free press ειδικό περιοδικό, 52 σελίδων σε καλό ιλουστρασιόν χαρτί, κυκλοφορεί, με κύριο τόπο διακίνησης τις κινηματογραφικές αίθουσες. Είναι η έντυπη έκδοση της διαδικτυακής σελίδας για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, της
cineuropa.org, η οποία δεν αποτελεί εκδοτική βάση συγκεκριμένων παραγωγών και διανομέων, δεν είναι διαφημιστική δηλαδή, αλλά έχει θέματα για τον ποιοτικό κινηματογράφο, κυρίως τον ευρωπαϊκό. Το πρώτο τεύχος του περιοδικού έχει ημερολογιακό προσδιορισμό «Δεκέμβριος-Ιανουάριος», αλλά κυκλοφόρησε περί τα τέλη του Δεκεμβρίου (τουλάχιστον σε ορισμένους κινηματογράφους), προφανώς με κάποια καθυστέρηση από τον αρχικό στόχο των εκδοτών. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στη συνέχεια θα κυκλοφορεί τακτικά κάθε μήνα, συνεχίζοντας με το δεύτερο τεύχος τον Φεβρουάριο, και όχι για ένα δίμηνο όπως έγινε με το εναρκτήριο τεύχος.

Στο εντιτόριαλ της ελληνικής έκδοσης, που υπογράφει ο διευθυντής του cineuropa.org, Βαλέριο Καρούζο, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η συνοχή των λαών της Ευρώπης μπορεί να ισχυροποιηθεί μέσα από την καθημερινή προβολή κινηματογραφικών παραγωγών από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες στο οικείο περιβάλλον της αίθουσας της γειτονιάς».

Πλούσια ύλη

Στο πρώτο τεύχος υπάρχουν συνεντεύξεις μιας σειράς σκηνοθετών: του Κάρλος Βερμούτ Ποιος θα σου τραγουδήσει»), του Χιροκάζου Κόρε Έντα Κλέφτες κοσμημάτων»), του Ρομέν Γαβρά Ο κόσμος σου ανήκει»), του Τζούλιαν Σνάμπελ Στην πύλη της αιωνιότητας»), του Μαρκ Κάζινς Το βλέμμα του Όρσον Γουέλς»), του Σαγκάν Φαραντί Όλοι το ξέρουν»), ενώ έχει μια ακόμα μεγαλύτερη σειρά παρουσίασης νέων ταινιών. Στα πολλά θέματα του περιοδικού υπάρχουν και κάποια αμιγώς ελληνικά όπως εκείνο για την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου Ένα παιδί στα 10 του χρόνια» ο τίτλος).

Προφανώς το Cineuropa θα στηριχτεί οικονομικά σε διαφημίσεις των εταιριών παραγωγής και διανομής. Στο τεύχος Νο1 μετρήσαμε 10 ολοσέλιδες διαφημίσεις, οι περισσότερες κινηματογραφικές. Αναφέρονται γύρω στα 70 σημεία διανομής, η πλειοψηφία των οποίων είναι κινηματογράφοι της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν και «Σημεία πολιτισμού», όπως κατηγοριοποιούνται από το ίδιο το περιοδικό. Μεταξύ των αυτών είναι το Μέγαρο Μουσικής, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Ινστιτούτο Γκαίτε κ.ά.

Με μεγάλη δημοσιογραφική κάλυψη

Σε σύντομο κείμενο που υπάρχει στην τρίτη σελίδα συστήνεται το Cineuropa στον αναγνώστη. Διαβάζουμε:

«Το Cineuropa, ο μεγαλύτερος οργανισμός στην Ευρώπη για το σινεμά και τους δημιουργούς του –με 40 ανταποκριτές σε περισσότερα από 50 κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη– κυκλοφορεί τώρα σε έντυπη μορφή, και δωρεάν διάθεση, στον φυσικό του χώρο: τους κινηματογράφους.
»Το περιοδικό Cineuropa στηρίζει τον κινηματογράφο, τον μοναδικό χώρο για να δει κανείς ταινίας για τη μεγάλη οθόνη. Και το Cineuropa θα είναι ακριβώς αυτό. Ένα περιοδικό για το σινεμά της μεγάλης οθόνης. Ένα περιοδικό για την αληθινό σινεμά!».