Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

Οι κουρασμένοι της Ενημέρωσης και τα Κίτρινα γιλέκα του ΔΟΛ

Ο χώρος της Ενημέρωσης έχει γεμίσει από «φέσια», «φεσωμένους» και απογοητευμένους. Είναι αυτοί που έδωσαν μάχες για τα δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, αλλά κάποια στιγμή –ακόμα και με δικαστικές νίκες– κατάλαβαν ότι πέφτουν πάνω σε τοίχο! Ο χώρος έχει κουρασμένους,
πεπλανημένους, παραδομένους, παραιτημένους, προδομένους. Ρωτώντας, λόγου χάρη, κάποιους συναδέλφους από την Απογευματινή, δεν ξέρουν πια να απαντήσουν πού βρίσκεται η υπόθεσή τους, δεν την παρακολουθούν, γνωρίζουν ότι βγήκαν κάποιες θετικές δικαστικές αποφάσεις αλλά το θέμα τους έχει σκαλώσει, έχει βαλτώσει.

Μια περιδιάβαση στο Διαδίκτυο πείθει για τους κουρασμένους και παραιτημένους που σας λέμε. Έτσι:
** Στο μπλογκ «Όχι λουκέτο στην Απογευματινή» η τελευταία ανάρτηση έγινε στις 14 Απριλίου 2014.
** Στο «Εργαζόμενοι στο Alter» η πιο πρόσφατη ενημέρωση έρχεται από τις 5 Αυγούστου 2013.
** Οι «Απλήρωτοι δημοσιογράφοι της Αυριανής» έχουν να γράψουν στο μπλογκ τους από τις 3 Νοεμβρίου 2015.
** Το «Blog εκπροσώπου Συντακτών της Ελευθεροτυπίας» ενημέρωσε στις 27 Μαρτίου 2013, ενώ οι «Δημοσιογράφοι της Ελευθεροτυπίας σε επίσχεση» αναφέρθηκαν τελευταία φορά για κίνησή τους στις 20 Νοεμβρίου 2013.
** Οι «Εργαζόμενοι Εκδόσεων Λυμπέρη» έχουν να φανούν στο ιστολόγιό τους από τις 30 Αυγούστου 2016.

Εκατοντάδες (μήπως χιλιάδες;) εργαζόμενοι στα Μέσα (που είτε έχουν κλείσει είτε συνεχίζουν να λειτουργούν) είναι απλήρωτοι και πολλοί από αυτούς έχουν στα χέρια θετικές δικαστικές αποφάσεις χωρίς καμιά ουσιαστική αξία. Οι «φεσωμένοι» προέρχονται την Ελευθεροτυπία, την ΙΜΑΚΟ, τον Φίλαθλο, την  Αυριανή, την Αθλητική Ηχώ, τον Λυμπέρη, το παλιό Sportime, το Mega, το Alter, τον Flash fm, την Απογευματινή, το Βήμα fm – και από άλλα Μέσα μιας ατέλειωτης η λίστας.

Τα Κίτρινα γιλέκα του ΔΟΛ 

Και συνεχώς βγαίνουν νέοι διεκδικητές του δίκιου τους. Όπως η Πρωτοβουλία Δράσης προάσπισης Εργασιακών δικαιωμάτων απολυμένων εργαζομένων – ΔΟΛ η οποία με ανακοίνωσή της που έστειλε και στον Harddog προειδοποιεί ότι «Οποιαδήποτε κίνηση, πλέον, που προσβάλει τα δικαιώματα των εργαζομένων θα απαντηθεί με την χρήση “καταστρεπτικών επιθετικών” όπλων, που οι εργαζόμενοι έχουμε στην φαρέτρα μας και με την σειρά και την ένταση που εμείς θα επιλέξουμε».

Θα φτάσει σε αποτέλεσμα; Ο καιρός (στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε) θα δείξει.

Παρακάτω ολόκληρη η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας εργαζομένων του ΔΟΛ που λάβαμε με τίτλο «Κίτρινα γιλέκα στον ΔΟΛ»:

«Στον ΔΟΛ και στην υπόθεση της εξαγοράς, χρησιμοποίησης και στην συνέχεια χρεοκοπίας και μεταβίβασής του το σύστημα λογάριασε “χωρίς τον ξενοδόχο” και την αποφασιστική δύναμη και στρατηγική των ανεξάρτητων εργαζόμενων της “Δράσης Προάσπισης Εργασιακών Δικαιωμάτων” και όσους μετέπειτα την ακολούθησαν. 
» Θεώρησαν ότι το παιχνίδι, όπως το είχαν προετοιμάσει και σχεδιάσει τράπεζες και κεφαλαιούχοι (πραγματικοί ή εικονικοί) θα είχε για αυτούς το απόλυτα αίσιο τέλος. Το συγκρότημα θα έπαιζε τον συστημικό του ρόλο ως κάτοχος ΜΜΕ που θα αναπαρήγαγαν την λογική των μνημονίων και της ενίσχυσης μόνο των τραπεζών ως απόλυτη ανάγκη, ενώ παράλληλα θα ανατρέπονταν υπέρ αυτών και εις βάρος του Δημοσίου και των εργαζομένων τα νόμιμα προνόμια ικανοποίησης. Στην συνέχεια και με συνοπτικές διαδικασίες που φτιάχτηκαν για τέτοιους σκοπούς, θα υπήρχε εκποίηση με χαμηλό τίμημα σε κάποιον συστημικό ολιγάρχη, ώστε να εξακολουθήσει να ασκείται ο ίδιος ρόλος από τα ΜΜΕ του ομίλου. Την μερίδα του λέοντος από το όποιο τίμημα για την εξαγορά και πάλι υπολόγιζαν κατά τον σχεδιασμό τους. ότι θα το καρπώνονταν οι ίδιοι. Εχοντας τεράστια συστημική πολιτική ισχύ και επιρροές σε κάθε χώρο και έχοντας απονευρώσει το συνδικαλιστικό κίνημα με αρκετές από τις ενώσεις των εργαζομένων να κινούνται σε θολά νερά, πίστευαν ότι θα διεξάγουν έναν υγιεινό περίπατο χωρίς μάλιστα αντίπαλο. 
» Εμείς στην αντίπερα όχθη, αφού συγκροτήσαμε το ανεξάρτητο στρατόπεδό μας, αφήσαμε τον χώρο στον αντίπαλο για να θεωρήσει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά ούτε πόλεμος, ούτε μάχη, ούτε αντίσταση. Εκμεταλλευτήκαμε την χαλαρότητα που σκόπιμα προκαλέσαμε και την δεδομένη απληστία και αδηφαγία τους.  
» Από ένα σημείο και μετά περάσαμε στην αντεπίθεση και τους έχουμε τρέψει σε άτακτη φυγή εκμεταλλευόμενοι στην στρατηγική μας τα εγγενή γνωρίσματά τους και τις αντιθέσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους όταν κάποιος καλείται τελικά (και ανέλπιστα για αυτούς) να πληρώσει τον λογαριασμό. Η δικαιοσύνη σοφά σκεπτόμενη και βλέποντας τους τεράστιους συστημικούς τριγμούς που είναι δυνατόν να προκαλέσει η έκβαση του πολέμου αλλά και η προβολή του στον λαό, πήρε τις αποφάσεις που όφειλε, ώστε να σταματήσει κάπου εδώ ο πόλεμος με αποτέλεσμα που συμφέρει μάλλον όλους. Οι τραπεζίτες και τα όργανά τους δεν εννοούν να το καταλάβουν, δεν προσέρχονται στην υπογραφή της “συνθήκης ειρήνης” και σχεδιάζουν αντεπίθεση εκθέτοντας και θυσιάζοντας αξιωματικούς και πύργους στην σκακιέρα αυτή και θεωρώντας ότι ο ανθρωπισμός των εργαζομένων θα τους κάνει “φιλάνθρωπους” έναντι των ανθρωποθυσιών τους, ότι οι εργαζόμενοι δεν θα προχωρήσουν στην ανάλωση ανθρώπων που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοι. Τους το λέμε από τώρα, είναι πολύ γελασμένοι. Οποιαδήποτε κίνηση, πλέον, που προσβάλει τα δικαιώματα των εργαζομένων θα απαντηθεί με την χρήση “καταστρεπτικών επιθετικών” όπλων, που οι εργαζόμενοι έχουμε στην φαρέτρα μας και με την σειρά και την ένταση που εμείς θα επιλέξουμε. Προειδοποιούμε τώρα και με την προειδοποίηση αυτή αποδεικνύουμε αλλά και εξαντλούμε τον ανθρωπισμό μας. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να καταλάβουν όλοι το πόσο έχουν εκτεθεί και πόσο θα εκτεθούν, ακόμα και πολύ περισσότερο, αν πράξουν το παραμικρό εναντίον των δικαίων μας και όσων μέχρι σήμερα μας αναγνωρίστηκαν. 
Πρωτοβουλία Δράσης προάσπισης Εργασιακών δικαιωμάτων απολυμένων εργαζομένων – ΔΟΛ».

** Δείτε τα λινκ των μπλογκ σχετικά με τη Ενημέρωση, τα οποία έχουν αδρανοποιηθεί, στις προτάσεις του μπλογκ της Ανασυγκρότησης, εδώ 

  Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει